Ziarul de Duminică

„Jos duşmanii poporului!”/ de Lucian Vasilescu

„Jos duşmanii poporului!”/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

02.09.2011, 00:08 166

Un ziar central publica, deunăzi, un citat din Nicolae Ceauşescu într-o pagină care-şi propunea să "demaşte" ororile comunismului. Iată citatul: "Tineretul este viitorul poporului nostru. Cei care nu se îngrijesc de nevoile tineretului sunt duşmai ai poporului." Autorul articolului cu pricina a găsit de cuviinţă că citatul de mai sus este relevant pentru a blama perfida campanie de îndoctrinare a tineretului. Aşa a găsit el de cuviinţă, dar n-a nimerit-o. Singurul lucru discutabil din interiorul ghilimelelor e stilul. Care stil e stilul epocii, în retorica "avântului către viitorul luminos". Conţinutul, însă, e cât se poate de corect. Întrebare: "Cine este viitorul poporului român?" Singurul răspuns corect este: "Tineretul". Cum se cheamă aceia care "nu se îngrijesc de nevoile tineretului", adică aceia care nu se îngrijesc de cei care generează viitor poporului din care fac parte? Se cheamă, evident, "duşmani ai poporului". Afirmaţia lui Ceauşescu este cât se poate de corectă.

Vreau să spun că este foarte uşor, astăzi, să scrii articole "anticomuniste". Dacă nici n-ai trăit vremurile acelea e chiar o floare la ureche să le desfiinţezi de la A la Z. E mult mai greu, dacă tot ai chef să faci pe jurnalistul, să scrii un articol despre, să zicem, "nevoile reale ale tineretului român de astăzi", de la sănătate la învăţământul clasic, la cel vocaţional, la reperele culturale, la socializarea directă şi/ sau mediată de calculator, la consumul eficient al bugetului de timp liber, la relaţionarea cu generaţiile mai vechi, la dezvoltarea aptitudinilor care generează capacitatea de reprezentare a viitorului.

E mult mai greu să scrii un articol şi despre ce mai înseamnă, astăzi, "popor român" şi care sunt mutaţiile pe care această sintagmă le-a suferit de-a lungul vremii şi cu deosebire în ultimii douăzeci de ani, e mult mai incomod să scrii un articol, dacă tot te dai drept jurnalist, despre cei care "nu se îngrujesc de nevoile tineretului" acum şi aici. Desigur, asta în situaţia în care jurnalistul cu pricina ar avea măcar un dram de minte cu care să priceapă că "poporul român" avea duşmani nu doar în comunism ci are şi acum (ba chiar mai mulţi şi mai influenţi) în orânduirea asta nouă, oricum s-o fi numind ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO