Ziarul de Duminică

Japonia si Chile - intalnire in Romania

01.04.2005, 00:00 20

Ceramica japoneza moderna in stil traditional este o expozitie incitanta din multe puncte de vedere. In primul rand pentru amplasarea exponatelor in chiar spatiul istoric al fostului Palat Regal, foarte rar deschis publicului, mai exact pe Scara Voievozilor ce duce spre Sala Tronului si in Salonul Verde, candva Salonul de ceai, legand astfel functia initiala a incaperii de obiectele expuse, in mare parte vase pentru ceremonia ceaiului. Un alt punct de atractie sunt exponatele in sine, realizate de artisti niponi contemporani, unii dintre ei apartinand unor vechi familii de ceramisti, cum ar fi Imaizumi Imaemon al XII - lea, dar si artisti de renume international, cum este cazul lui Hamada Shoji. Piesele, pe langa cele pentru ceremonia ceaiului, sunt platouri si recipiente pentru depozitare, realizate in tehnici si materiale diferite. Atmosfera pe care o creeaza este in concordanta cu delicatetea si puritatea tipic japoneze si, in ciuda decoratiunilor variate, ansamblul expozitional ramane omogen. Designul pieselor oscileaza intre clasic si abstract, de la cel al portelanului traditional japonez si chinez, cu flori si pasari, la cel nonfigurativ dar amintind de natura prin modele ce seamana cu scoarta unui copac sau cu textura rece a unui mineral.



In aripa Stirbey intalnim Arta chiliana traversand frontierele, o expozitie cu lucrari contemporane reprezentative pentru artistii din aceasta tara. Cei 78 de expozanti folosesc tehnici variate, osciland intre pictura, scuptura, instalatie, fotografie si gravura. Indiferent de genul adoptat, regasim in mai toate lucrarile puncte comune cu arta precolumbiana prin formele si materialele folosite, majoritatea amintind de totemurile originare. Interesanta este prezenta unui mare numar de artiste printre care Ester Chacon, Isabel Margarita Perez sau Mariana Matthews. Acestea, alaturi de alti plasticieni - Andrea Carreno Gonzalez, Francisco Copello, Hugo Marin, etc - abordeaza realismul, suprarealismul de factura europeana, temele abstracte, nota comuna ramanand racordul discret sau fatis la spiritul si simbolistica sud-americane, la un anumit primitivism totemic, asumat nostalgic si ajustat creativ.



Expozitia japoneza este deschisa pana in luna aprilie iar cea chiliana va ramane pe simeze pana in mai 2005. Doua lumi antagonice si exotice, pline de culoare si mister, rafinate si exultante, se intalnesc la Muzeul National de Arta al Romaniei, asteptand sa se lase dezvaluite si cunoscute.     

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO