Ziarul de Duminică

Iunie 2016: Tim Robbins vine la Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Iunie 2016: Tim Robbins vine la Bucureşti/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

09.06.2016, 23:44 112

Celebrul actor Tim Robbins aduce Visul unei nopţi de vară” la Bucureşti

Pe 22, 23 şi 24 iunie 2016, ora 19.00, Teatrul de Comedie prezintă producţia californiană Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Tim  Robbins (foto 1).

Trei reprezentaţii extraordinare îl vor aduce în prim plan pe marele actor şi regizor de teatru şi film, Tim Robbins, împreună cu trupa sa The Actors’ Gang, în Bucureşti, la Teatrul de Comedie. Tim Robbins este cunoscut publicului din România pentru rolurile din filmele „Top Gun”, „Cadillac Man”, „Bob Roberts” sau „Mystic River”. Câştigător al Oscarului şi al Globului de Aur pentru rolurile din „Mystic River” şi „Player”, Tim Robbins s-a remarcat ca regizor cu producţia  de succes „Cradle Will Rock” iar   lung-metrajul „Dead Man Walking”, scris şi  produs de Tim Robbins, a câştigat mai multe premii, dintre care amintim  Academy Award pentru cea mai bună actriţă pentru Susan Sarandon şi patru premii la Festivalul de Film  de la Berlin, precum şi o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Din 1981, Tim Robbins este  Director Artistic al companiei teatrale The Actors’ Gang, care a realizat, de la fondare, peste 150 de spectacole primind mai bine de 100 de premii.

Compania The Actors’ Gang prezintă piese noi,  neconvenţionale şi reinterpretări dinamice ale clasicilor, reînviind vechea semnificaţie a scenei ca spaţiu al comuniunii sacre, transmiţând publicului mereu  un mesaj îndrăzneţ, original şi ferm.

„Privind acest grup de actori, descopăr existenţa unui fenomen numit stil, în care mişcarea actorilor de pe scenă devine un miracol al artei. ”(Dario Fo)

Pe scena Teatrului de Comedie, feeria „Visul unei nopţi de vară”, va recrea  o lume fantastică, populată de zâne, de vrăji, incantaţii, cu îndrăgostiţi fermecaţi şi descântaţi, o lume în care până şi Crăiasa Zânelor se îndrăgosteşte de un măgar. O dezordine universală care este repusă pe făgaş de zburdălniciile  unei nopţi de la jumătatea verii.

Treisprezece actori ai  The Actors’ Gang, împreună cu regizorul  Tim Robbins şi Co-Directorul Artistic al companiei, Cynthia Ettinger, luminează hăţişurile shakespeariene cu muzică originală, expresivitate cinetică şi cu o abordare captivantă a realităţii şi a magiei limbajului original.

„Aceasta este una dintre piesele mele preferate de la Shakespeare – sunt atât de multe  straturi de adevăr, minciună, vis, realitate, vrajă şi înşelăciune. O dispută conjugală aruncă Universul în haos şi confuzia rezultată este periculoasă, scandaloasă şi sălbatic de amuzantă.” (Tim Robbins)

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Pierre Adeli,  Adam Ferguson,   Ali Grusell,   Lee Hanson,  Adam J. Jefferis, Will Thomas McFadden,   Mary Eileen O’Donnell, Molly Mignon O’Neill, Monica Quinn,  Pedro Shanahan,  Bob Turton, Sabra Williams,  Jillian F. Yim.

Echipa de creaţie este formată din Tim Robbins (regia), Cynthia Ettinge (asistent de regie), Dave Robbins (ilustraţie muzicală), Bosco Flanagan (light design) şi Erhard Steifel (măşti). Muzica spectacolului este interpretată live de Dave Robbins şi Mikala Schmitz.

O producţie Actors’ Gang  în colaborare cu  Change Performing Arts.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului de Comedie şi online, de pe www.comedie.ro.

 

Comorile României” la Muzeul Provinciei Sichuan (Chengdu, R.P. Chineză)

Recent, la Muzeul Provinciei Sichuan din oraşul Chengdu, Republica Populară Chineză a avut loc vernisajul expoziţiei-eveniment Comorile României”.

La vernisaj au fost prezenţi Alexandru Oprean, Secretar de Stat în Ministerul Culturii din România, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor Provinciei Sichuan şi ai Art Exhibition China.

Cu ocazia acestui eveniment, violonistul român de renume mondial Alexandru Tomescu a încântat publicul prezent cu măiestria muzicii sale.

În cadrul amplului proiect expoziţional, coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional de Artă al României şi organizat în parteneriat cu peste 30 de muzee din ţară, sunt prezentate 445 de piese excepţionale de patrimoniu. Creaţii ale marilor civilizaţii neolitice, din epoca bronzului şi a fierului, geto-dacice şi romane, precum şi ale culturii medievale şi pre-moderne româneşti, multe dintre ele unice în lume, obiectele expuse constituie adevărate comori universale.

În perioada 28 ianuarie -  8 mai 2016 expoziţia a fost prezentată la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing, fiind admirată de 110.000 vizitatori.

Itinerarea  expoziţiei Comorile României” în Republica Populară Chineză, la Muzeul Naţional al Chinei (Beijing) şi Muzeul Provinciei Sichuan (Chengdu), constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze (2013-2016), semnat la Bucureşti în data de 25 noiembrie 2012.

Expoziţia rămâne deschisă până la data de 5 august 2016.

Muzeul Provinciei Sichuan este cel mai mare muzeu din sudul Chinei. Muzeul se întinde pe o suprafaţăde 12.900 mp, dispunând de 14 săli de expoziţie.
 

„Simfonii de vară”: concerte simfonice în aer liber

În Parcul Colţea, din centrul Capitalei, a început o nouă ediţie a Festivalului „Simfonii de vară”, un eveniment unic în Bucureşti. Acesta se va desfăşura timp de patru luni, perioadă în care iubitorii de muzică clasică pot asculta arii şi simfonii celebre, interpretate de artişti de renume.

Anul acesta, Festivalul de muzică clasică „Simfonii de vară”, organizat de Primăria Sectorului 3, a ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Prin intermediul acestei manifestări unice în Capitală, autorităţile locale din sectorul 3 doresc să promoveze muzica de calitate şi, în acelaşi timp, să aducă în aer liber spectacole pe care mulţi iubitori de muzică clasică le-ar putea vedea doar în sălile în care nu pot avea acces, din cauza biletelor prea scumpe.  Festivalul se desfăşoară până pe 25 septembrie şi îi aşteaptă pe toţi bucureştenii, iubitori de muzică clasică şi nu numai, în Parcul Colţea (Bulevardul I.C. Brătianu nr. 1A - staţia de metrou Universitate), să asiste la o serie de 38 de concerte. În această perioadă, pe scena din micul parc de lângă spitalul cu acelaşi nume vor urca artişti renumiţi ai scenei româneşti şi internaţionale: cvartetele Bella Musica şi Passione, Brass Quintet Bucureşti şi mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, corul de copii şi tineret Symbol, grupurile vocale Lyris şi Acapella, cvartetul BladeStrings, Angely’s Symphonic & Corul Divina Armonie, dirijat de Marius Firca, şi Orchestra Sinfonia Bucureşti, sub bagheta maestrului Florin Totan. Totodată, iubitorii muzicii clasice vor avea ocazia de a participa la proiecte muzicale prezentate în premieră în acest spaţiu: Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, Mihai Neniţă Free Experience, Alexandra Uşurelu & Muse Orchestra, Monica Anghel şi Andrei Tudor Band.

Concertele au loc în zilele de sâmbătă şi duminică, de la ora 19.30.

Organizatorii le-au mai pregătit bucureştenilor o surpriză. Pe 20 iunie, a doua zi de Rusalii, şi pe 15 august, cu ocazia marii sărbători Adormirea Maicii Domnului, vor avea loc două evenimente speciale. Astfel, pe 20 iunie va fi organizat un concert susţinut de Symphactory Orchestra, sub bagheta renumitului dirijor Tiberiu Soare, împreună cu Analia Selis şi Mariano Castro. Pe data de 15 august, publicul va putea urmări un spectacol susţinut de Corala bărbătească Te Deum Laudamus.

 

In memoriam Zaha Hadid

Ieri, 9 iunie 2016, la sediul Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR din str. Jean Louis Calderon, nr 48, a avut loc prelegerea susţinută de prof. dr. arh Mircea Ochinciuc, cu titlul „In memoriam Zaha Hadid” – Veneţia mai 2016

„... până în urmă cu 9 săptămâni – spunea vorbitorul –, când am aflat de dispariţia  neaşteptată a arhitectei, nu m-am numărat printre admiratorii săi.

Trei experienţe «pe viu»: cea dintâi, la staţia de pompieri de la Weil am Rhein, alta la pavilionul Chanel de la Paris şi cea din urmă la Muzeul de Artă al secolului XXI de la Roma nu au avut efectul pe care îl speram în faţa unor evenimente de marcă ale arhitecturii zilelor noastre.

De atunci, până la deschiderea Bienalei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia, se părea că nimic nou nu-mi va tulbura rezerva care se instalase deja, mai ales după Centrul Cultural Heidar Alyev de la Baku.

Şi, dintr-odată, vizita la expoziţia din Palazzo Franchetti a răsturnat întreaga retorică a discursului meu referitor la creaţia arhitectei Zaha Hadid (foto 2).

De unde până mai ieri o plasam sub dictatura violentă a formelor libere, sălile de pe Canal Grande au recompus pentru vizitatori prea puţin cunoscutul său «laborator de creaţie».

Zecile de încercări, de desene, de machete, de simulări şi de variante ale unui spirit neliniştit în căutarea rafinării formelor m-au impresionat profund, tocmai pentru că ele erau dovada absenţei arbitrarului şi a liniei facile.

Am intrat în miezul unui univers fascinant al elaborării formei expresive în arhitectură. M-a revoltat ridicolul vechii mele atitudini, superficiale în a judeca şi a califica cu prea mare uşurinţă realizările sale.

Prezentarea «in memoriam» pe care am pregătit-o este şi gestul de reverenţă ce se cuvine unui creator, unic în felul său, al arhitecturii contemporane.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO