Ziarul de Duminică

Iubire de cărămidă şi mortar/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

11.08.2016, 23:42 33

Revista „Timpul” va publica un Supliment-Omagiu dedicat memoriei Reginei Ana

Ediţia din luna august 2016 a revistei de cultură contemporană „Timpul” va conţine un Supliment special dedicat memoriei Majestăţii Sale Regina Ana a României.

„Regina Ana, alături de Majestatea Sa Regele Mihai I, rămâne un simbol al rezistenţei Monarhiei Române în faţa tuturor vicisitudinilor istorice, şi a reprezentat, totodată, un exemplu de dăruire, de păstrătoare a valorilor tradiţiei marcate de primele Regine ale României. Majestatea Sa a transformat, de-a lungul vieţii, vocaţia în destin, fiindu-i un necontenit sprijin Regelui şi raportându-se la România ca la propria Ţară şi la români ca la poporul său. Istoria va consemna măreţia unei Regine care s-a remarcat, cu demnitate, prin modestie şi decenţă, prin rezistenţă şi prin dragoste de oameni.”

În Suplimentul special dedicat memoriei Majestăţii Sale Regina Ana, primul proiect publicistic de acest gen, vor semna texte de evocare personalităţi culturale, membri ai corpului academic, jurnalişti, specialişti în istorie şi ştiinţe politice. Acesta va fi distribuit împreună cu revista de cultură contemporană „Timpul”  şi va putea fi găsit, începând cu data de 25 august, în reţeaua de distribuţie Inmedio, reţelele de librării Humanitas, Cărtureşti (Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov) şi Librarium (Timişoara, Cluj şi Iaşi) şi în format digital pe elefant.ro.

 

Gaudeamus Litoral 2016 – şi târgurile de carte merg la mare

În perioada 11 -15 august 2016, în Piaţeta Perla din Mamaia, cititorii aflaţi în vacanţă la malul mării sunt aşteptaţi la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediţia a VIII-a (foto 1).  

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil şi o ofertă editorială generoasă sunt doar trei dintre motivele pentru care cititorii aflaţi în vacanţă la malul mării sunt aşteptaţi la Târg. Evenimentul, componentă a Caravanei GAUDEAMUS, este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa. Zilnic, între orele 15.00 şi 23.00, o mare de cărţi şi un program dens şi variat de evenimente îi aşteaptă pe turişti şi pe constănţenii iubitori de carte pentru o doză estivală de cultură. Deschiderea oficială a târgului va avea loc joi, 11august, la ora 17.00, în cadrul unei ceremonii speciale, organizate de Radio Constanţa cu sprijinul Forţelor Navale, al Clubului Nautic Român şi al Teatrului de Stat Constanţa. În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, 9 veliere vor aduce la ţărm cărţi-simbol pe care actorii de la Teatrul de Stat, îmbrăcaţi în costume de epocă, le vor prelua şi le vor aduce la pavilionul GAUDEAMUS din Piaţeta Perla. Preşedintele de onoare al acestei ediţii va fi prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, preşedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor şi profesor la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Cu prilejul târgului, vor fi reluate şi câteva proiecte tradiţionale, iniţiate şi derulate de Radio România: campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă” şi Poliţia GAUDEAMUS. Nu vor lipsi nici Tombola GAUDEAMUS derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului sau concursul Miss Lectura adresat celor mai frumoase vizitatoare. Pentru al doilea an consecutiv, Premiul Tombolei GAUDEAMUS va fi oferit de Regional Air Services –Aeroportul Tuzla şi va consta într-un zbor de 30 de minute deasupra litoralului românesc, de pe Aeroportul Tuzla, pe care câştigătorul o poate filma şi/sau fotografia.

 

Expoziţia „Grădina cu îngeri“ a Silviei Radu la sediul ICR Lisabona

Joi, 18 august 2016, ora 19.30, la sediul său din Alfama (Rua do Barão nr. 10), Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează vernisajul expoziţiei „Grădina cu îngeri”, alcătuită din lucrările artistei Silvia Radu (foto 2).

Expoziţia cuprinde lucrări de sculptură, ceramică şi pictură din toate etapele şi ariile stilistice ale artistei. Arta Silviei Radu, personalitate marcantă a artei româneşti din ultimele decenii, s-a diversificat permanent pe parcursul îndelungatei sale activităţi, căpătând noi valenţe în ordine tematică şi sporindu-şi rafinamentul şi măiestria tehnică. Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 23 septembrie 2016, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-17.00.

Silvia Radu şi-a dedicat viaţa artei timp de peste patru decenii, realizând numeroase expoziţii personale în ţară şi străinătate. Expoziţia va fi o antologie din creaţia recentă (pictură) a artistei, la care se adaugă şi câteva lucrări din seria celebrilor săi „Îngeri“.

Alexandre Nobre Pais, cercetător, critic de artă, istoric şi curator la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, va susţine o prezentare a lucrărilor Silviei Radu şi va realiza o vizită ghidată a expoziţiei.

 

România la Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim

În perioada 15-27 august 2016, la Mitchell Garden, Amfiteatrul „Merrill Hassenfeld” din „Sultan´s Pool” şi Centrul de arte şi meşteşuguri „Khutsot Hayotser” din Ierusalim, va avea loc Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri, organizat de Primăria din Ierusalim (foto 3).

În cadrul evenimentului, România va fi reprezentată de un stand naţional organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. La stand vor fi prezenţi din România: Ema Hagiu, artist plastic, Filomela Tiştere, artist popular şi instructor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, Antonio Andrusceac şi Andreea Mădălina Drăghescu.

Pe parcursul desfăşurării târgului, Ema Hagiu va realiza demonstraţii de pictură pe sticlă, iar Filomela Tiştere va realiza demonstraţii ale tehnicilor tradiţionale de ţesut covoare de Tismana.

Alături de artiştii români, vor participa cu standuri naţionale creatori de artă populară tradiţională din Uzbekistan, Ucraina, El Salvador, Uruguay, Ecuador, Argentina, Armenia, Bolivia, Brazilia, Guatemala, Ghana Germania, Africa de Sud, India, Ungaria, Zimbabwe,  Turkmenistan, Madagascar, Macedonia, Mexic, China, Sri Lanka, Peru, Cehia, Chile, Coreea de Sud, Kârgâzstan, Kenya, Rusia şi Israel.

Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim este cel mai mare eveniment de profil din Israel, reunind la fiecare ediţie peste 200 de artişti din Israel şi din străinătate, care prezintă obiecte de artizanat realizate în tehnici diverse, de la cele tradiţionale până la tehnologii contemporane de manufacturare, serii mici sau unicate. De asemenea, în cadrul târgului au loc demonstraţii de lucru, workshop-uri, spectacole de teatru neconvenţional, dans, concerte de muzică israeliană, precum şi un târg internaţional culinar. Evenimentul se bucură de mare interes din partea publicului israelian, fiind vizitat, la fiecare ediţie, de aproximativ 100.000 de persoane.

 

Concursul Naţional de Dramaturgie Yorick – „Valentin Nicolau”

Revista Yorick lansează cea de-a patra ediţie a Concursului Naţional de Dramaturgie Yorick – „Valentin Nicolau”, care se va desfăşura în perioada 1-31 august (foto 4). Juriul nediţiei din acest an este format din regizorul Victor Ioan Frunză, actorul Andrei  Huţulea şi ncriticul de teatru Monica Andronescu, redactor-şef al revisteinYorick. Concursul se va finaliza cu o Gală a Dramaturgiei Româneşti, care se va desfăşura în luna octombrie. Vor fi oferite trei premii în bani. De asemenea, Premiul YorickPentru Cea Mai Bună Piesă a Anului va consta într-un spectacol-lectură şi în publicarea textului învolum.

REGULAMENT de participare:

Autorii vor trimite piesele de pe o adresă de e-mail fictivă, până la data de 31 august, la adresa monica.andronescu@nemira.ro, într-un exemplar nesemnat, cu un motto scurt pe pagina de titlu, care va servi apoi drept element de identificare a autorului. Tema şi dimensiunile sunt la alegere. Nu se pot înscrie la concurs dramatizări, piese publicate sau reprezentate.
Juriul va anunţa piesele finaliste pe 1 octombrie 2016, urmând ca premiile să fie anunţate în cadrul Galei a cărei dată va fi anunţată din timp.

ConcursulNaţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este o competiţie iniţiată de RevistaYorick în anul 2013, menită să sprijine şi să promoveze dramaturgia contemporană autohtonă, să faciliteze drumul ei către scenă şi să dezvolte un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

MarelePremiu „Valentin Nicolau” a fost câştigat în 2015 de dramaturgul Radu Popescu, pentru piesa „Cadranul Plus Plus”, care a fost tipărită în volum, la Editura Nemira.

 

Expoziţia „Spitale dispărute ale Bucureştiului”, la Spitalul Clinic Filantropia

Până la 30 octombrie 2016, în curtea Spitalului Clinic Filantropia (Bulevardul Ion Mihalache nr. 11), primul spital modern civil din România şi cea mai veche clinică de obstetrică şi ginecologie din ţară, înfiinţată în anul 1813, poate fi vizitată expoziţia „Spitale dispărute ale Bucureştiului” (foto 5).

Expoziţia este organizată de Fundaţia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti împreună cu Muzeul Municipiului Bucureşti. „Spitale dispărute ale Bucureştiului” oferă o privire asupra activităţii spitalelor bucureştene a căror funcţionare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor şi restructurărilor din perioada comunistă, sau a lipsei de finanţare şi a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă. Din secolul al XVIII-lea până în prezent, spitalele bucureştene au asistat în mod decisiv la dezvoltarea oraşului, venind în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor. Astfel, Spitalul Pantelimon a fost ridicat pentru a face faţă epidemiilor de ciumă şi lingoare ce loveau populaţia, Spitalul Brâncovenesc a apărut ca un spital pentru nevoiaşi, „spre mângâierea celor în lipsuri şi nevoi” , Spitalul Mărcuţa, pentru a oferi „smintiţilor” un tratament medical, „cu blândeţe şi răbdare”, iar primul Spital de Urgenţă, pentru a asigura ajutor, în cadrul Societăţii de Salvare, oricând şi pentru oricine era nevoie.

O parte dintre primele spitale din Capitală au străbătut un lung drum peste secole, cunoscând modernizări şi dezvoltări succesive. Altele, însă, nu au depăşit bariera timpului, trecând în uitare contribuţii remarcabile la modernizarea medicinei în România, alături de clădirile de mare valoare arhitecturală ce le-au găzduit activitatea, pentru a face loc altor edificii în pas cu cerinţele vremurilor. Altele au rămas în ruină şi degradare, asemeni unor bolnavi deveniţi incurabili.

Personalităţi de o înaltă conduită profesională şi calitate umană, precum Psihiatrul Alexandru Suţu, fraţii Mina şi Nicolae Minovici sau Academicianul Prof Dr Nicolae Cajal, şi-au legat destinele de aceste instituţii, aducându-le activitatea de cercetare şi de îngrijire a bolnavilor la nivelul standardelor europene ale vremii. Multe dintre aceste spitale dispărute reprezintă ctitorii ale unor personalităţi marcante în istoria oraşului, precum Safta Brâncoveanu, Grigore al II-lea Ghica sau Alexandru Moruzi.

 

Bratislava: spectacol stradal al teatrului bucureştean „Masca”

Duminică, 21 august 2016, în Piaţa Centrală din Bratislava (Primaciálne námestie, 814 99 Bratislava), Institutul Cultural de Român de la Praga împreună cu Ambasada României în Republica Slovacă vă invită la spectacolul „Zidul” al teatrului „Masca” (foto 6). 

Stilul unic de interpretare al actorilor de la teatrul Masca oferă publicului un spectacol realizat în tehnica statuilor vivante, cu o poveste tulburătoare. Este prezentată povestea de viaţă a doi tineri îndrăgostiţi, aflaţi în lupta cu vremurile ostile şi cu ei înşişi. Prinşi în îmbrăţişarea nemiloasă a Zidului, El şi Ea îşi trăiesc viaţa cu gândul evadării şi o încearcă mereu, în fiecare clipă, în fiecare gând. Izbutesc de fiecare dată să facă nişte paşi, dar imediat victoria lor se transformă într-un eşec, Zidul cuprinzându-i din nou în încercarea lui nemiloasă de a-i trasnforma în cărămidă şi mortar. Ce nu le poate lua Zidul este propria lor putere de a trăi, propria lor putere de a iubi, de a spera şi de a gândi.

Interpretarea celor doi actori, Cristina Panait şi Eugen Fetescu, poate fi asemuită unui balet subacvatic de o stranie frumuseţe. Regia şi scenariul au fost concepute de fondatorul tetrului „Masca”, actorul Mihai Mălaimare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO