Ziarul de Duminică

ISTORII DIN UMBRA / Intelectualii si terorismul (VIII)

ISTORII DIN UMBRA / Intelectualii si terorismul (VIII)

1. Contele Folke Bernadotte – victima a „terorismului diplomatic"; 2. Diplomati americani sechestrati in urma atentatului din 1979 de la Teheran

12.03.2009, 22:23 130

 
Diplomati
 
Una dintre categoriile profesionale cele mai afectate de actiuni teroriste de diferite categorii este aceea de diplomat. Asa cum declara secretarul de stat adjunct al SUA, Richard L. Armitage, "exista putine profesii mai periculoase decat aceea de diplomat". Explicatiile acestei situatii, care, de fapt, cunoaste o adevarata traditie istorica, sunt multiple. De cele mai multe ori, „asaltul ambasadelor", care sfideaza prevederile intelegerilor si tratatelor referitoare la imunitatea diplomatilor si protectia spatiilor misiunilor, se incadreaza in sfera actiunilor „terorismului international" prin care organizatii cu un asemenea profil sau chiar state isi fac cunoscute pozitia si revendicarile. Pe de alta parte, prin insasi natura activitatii lor, in afara spatiului propriei tarii, diplomatii constituie una dintre cele mai expuse, vulnerabile categorii, platind cu lipsirea de libertate sau chiar cu viata diferendele si crizele internationale.
 
De-a lungul istoriei au existat numeroase cazuri de atentate impotriva diplomatilor. Unul din cele mai cunoscute este legat de „Uciderea diplomatilor de la Rastatt" (1799) cand, in urma tratativelor cu Austria, reprezentantii Frantei sunt rapiti si suprimati pentru obtinerea documentelor pe care le au asupra lor.
Perioada contemporana, mai ales aceea a Razboiului Rece, cunoaste numeroase cazuri de atentate teroriste de diferite categorii impotriva diplomatilor, dar nici aceea de dupa disparitia Cortinei de Fier nu a dus la diminuarea lor. Pe baza documentarelor alcatuite de ministerele de Externe din diferite tari, de organizatii internationale si a informatiilor aparute in presa, am inventariat, pentru perioada 1948-2008, peste 60 de cazuri de atacuri asupra sediilor unor ambasade, de asasinare si rapiri ale unor diplomati, dintre care aproape jumatate au avut loc dupa 1990.

 
 
O cronlogie a „terorismului diplomatic"
 
 
 
 
Rapiri
 
1969: Brazilia - Ambasadorul SUA, de catre o grupare marxista.
 
1976: Beirut - Ambasadorul SUA.
1985: Irak - Patru diplomati sovietici, de Uniunea Patriotica din Kurdistan.
1996: Irak – Inaltul comisar pentru refugiati al ONU, de aceeasi organizatie.
1996: Lima – Ambasadori si diplomati straini, de catre Miscarea Revolutionara Tupac Amaru.
1997: Tadjikistan - Membri ai misiunii ONU de catre o grupare paramilitara.
 
 
 
 
Asasinate
 
1948: Palestina - Contele Folke Bernadotte, mediator al ONU.
1961: Secretarul General al ONU, Dag Hammarskjold, moare in urma accident de avion; s-a presupus ca acest accident s-a produs in urma unui atentat.
 
1968: Guatemala - Ambasadorul SUA, de o fractiune rebela.
 
 
1969: Tokyo - Ambasadorul SUA.
 
1970: Guatemala -Ambasadorul RF Germania.
1973: Sudan – Ambasadorul SUA, de organizatia Septembrie Negru.
1974: Cipru - Ambasadorul SUA.
1974: Irlanda – Ambasadorul Marii Britanii.
1975: Atena – Diplomat american.
 
1976: Liban – Ambasadorul SUA.
 
1979: Kabul – Ambasadorul SUA.
1984: Bucuresti – Diplomat iordanian, ucis de teroristi ai organizatiei palestiniene condusa de Abu Nidal.
1985: Cairo Diplomat israelian, de organizatia subversiva Revolutia Egiptului.
 
1986: Diplomatul Johannes von Braunmuhl, de membrii ai organizatiei teroriste RAF.
 
1995: Pakistan Diplomati americani.
1996: Vladivostok – Consulul Coreii de Sud.
 
2000: Atena – Diplomat englez, de membri ai organizatiei teroriste 17 Noiembrie.
 
 
2003: Stockholm – Ministrul de Externe Anna Lindh.
 
2007: Bagdad Diplomat spaniol.
2007: Coasta de Fildes Diplomat francez.
2007: Cipru Diplomat american.
 
 
 
 
Atacuri asupra unor ambasade
 
1966: Ottawa Ambasada Cubei.
1975: Stockholm – Membri ai gruparii teroriste RAF ocupa Ambasada RF Germania.
1979: Teheran – La 4 noiembrie, militanti islamici ocupa Ambasada SUA ca replica la sprijinul pe care Statele Unite l-au acordat sahului detronat, Reza Pahlavi. Cu acest prilej, sunt retinuti 69 de diplomati si agenti ai CIA, ambasada ramanand ocupat" mai mult de un an de zile.
1983: BeirutLa 18 aprilie,a avut loc cel mai sangeros atac asupra unei misiuni diplomatice a SUA: un atentator sinucigas, apartinand organizatiei Hezbollah, a detonat o bomba in sediul misiunii. Au fost ucise 63 de persoane.
1983: Armenia – Membrii ai „Armatei Revolutionare Armene" ocupa Ambasada Turciei, cerand declararea independentei Armeniei.
1992: Buenos Aires – Ambasada Israelului este atacata cu bombe de membri ai organizatiei Jihadul Islamic.
1995: Moscova – Ambasada SUA este atacata din cauza pozitiei americane in Bosnia.
1995: Londra – Un grup apartinand organizatiei teroriste Hezbollah ataca Ambasada Israelului.
1995: Pakistan – Atac cu bombe asupra Ambasadei Egiptului.
1996: Atena – Membri ai gruparii 17 Noiembrie lanseaza rachete asupra Ambasadei SUA.
1998: Nairobi – Explozia unei bombe in cladirea Ambasadei SUA ucide 12 persoane. Se considera ca atentatul a fost organizat de gruparea al Qaeda.
1998: Kenia si Tanzania: Atacuri cu bombe asupra Ambasadelor SUA, organizate de al-Qaeda, produc 225 de victime.
1998: Indonezia – Ambasada Australiei este atacata cu bombe; opt persoane sunt ucise.
1998:Uzbekistan – Un atentator sinucigas detoneaza o bomba in Ambasada SUA.
1999: Viena – Atac asupra Ambasadei Greciei organizat de membrii partidului kurd PKK in legatura cu arestarea sefului acestuia, Abdullah Ocalan. In Franta, au loc atacuri desfasurate de aceeasi organizatie impotriva a numeroase ambasade, intre care cele ale Kenyei, Israelului, Greciei.
1999: Thailanda – Dizidenti din Birmania (Myanmar) ocupa ambasada acestui stat.
2002: Calcutta Consulatul SUA este atacat de un comando islamist.
2003: Bagdad O masina-capcana explodeaza in fata Ambasadei Iordaniei.
2003: Istanbul – Consulatul Marii Britanii este atacat de membri ai organizatiei al Qaeda.
2008: Kabul Peste 40 de persoane mor in urma unui atentat sinucigas asupra Ambasadei Indiei organizat de talibani.
2008: Istanbul – Atac armat asupra Consulatului SUA.
 
 
 
Ambasadele – „centre ale terorismului"?
 
Dar unele misiuni diplomatice au fost nu numai tinta unor atacuri teroriste, ci, potrivit unor informatii puse in circulatie in ultima vreme, s-au si implicat in organizarea unor asemenea actiuni, ceea ce ridica intrebarea daca misiunile diplomatice au jucat si rolul de „centre ale terorismului".
 
In cursul unei anchete desfasurate de Agentia United Press International (UPI) privind relatiile lui Saddam Hussein cu SUA, au fost folosite marturii datorate nu numai unor ofiteri de informatii din cadrul CIA, ci si cele provenind de la fosti diplomati americani, probandu-se ca legaturile dintre fostul dictator irakian si Agentie se realizau adesea prin intermediul Ambasadei SUA.         
 
 
Potrivit acestora, CIA l-ar fi „angajat" pe Saddam Hussein in vederea asasinarii primului-ministru (de stanga) din Irak, generalul Abdel Karim Kasim, din cauza relatiilor sale apropiate cu URSS. Dupa esuarea atentatului, la 7 octombrie 1959, tot CIA l-a adus pe Saddam la Cairo, unde, in timpul exilului, acesta se intalnea cu regularitate, la Ambasada SUA, cu specialistii Agentiei. In tot cazul, din anchetele desfasurate ulterior reiese ca Saddam a fost atent monitorizat de diplomati americani care s-au implicat direct in folosirea sa in acte teroriste.
 
Marturii ale unor fosti agenti ai serviciilor de informatii mexicane si cubaneze conduc la concluzia ca Oswald, asasinul presedintelui SUA J.F. Kennedy la 22 noiembrie 1963, a fost racolat cu concursul Ambasadei Cubei in Mexic. Spre exemplu, la un moment dat, prin intermediul acestei ambasade, lui Oswald i-a fost inmanata suma de 6.500 de dolari. La sase saptamani de la ultima vizita a lui Oswald in Mexic si de la contactele cu Ambasada Cubei, presedintele american era impuscat mortal la Dallas.
Potrivit marturiilor unor agenti KGB care au actionat sub „acoperire diplomatica", in toamna lui 1963, cand Oswald a vizitat Mexico City, el s-ar fi intalnit cu unii din acestia si s-ar fi adresat intr-o scrisoare Ambasadei sovietice din Washington, oferindu-si „serviciile", care insa nu i-au fost acceptate.
Dupa 1989, au fost facute publice informatii referitoare la „colaborarea" unor diplomati de la Ambasada Romaniei din Bonn cu teroristul Carlos ("Sacalul") in organizarea unor atentate la adresa postului de radio Europa Libera (1981) si a mai multor disidenti romani stabiliti in Occident, din initiativa serviciului roman de informatii externe, CIE.
 
 
 

 
 
 
 
                                                         
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO