Ziarul de Duminică

Istorie orală cu arhitecţi/ de Ziarul de duminică

Istorie orală cu arhitecţi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.09.2016, 23:50 77

Vlad Mitric-Ciupe – Arhitecţi în recluziune. Interviuri şi documente. Editura Vremea. Prefaţă de Sorin Lavric

Vlad Mitric-Ciupe a absolvit Facultatea de Arhitectură în 2010. În 2013 a publicat la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului volumul „Arhitecţi români şi  detenţia politică. 1944-1964. Între destin concentraţionar şi vocaţie profesională”  în care vorbeşte pe larg despre vexaţiunile la care au fost supuşi arhiecţii români în timpul regimului comunist. Cartea de acum e un fel de continuare şi cuprinde interviuri cu arhitecţii Alexandru Botez, Octavian Florescu, Emanoil Mihăilescu, Nicolae Rădulescu, Vintilă Săvulescu, Ioan Spătaru, Alexandru Tătaru, Nicolae Vasilescu.

 „Mai mult – scrie Sorin Lavric în prefaţă – , pe Vlad Mitric-Ciupe curiozitatea l-a  îndemnat să treacă de la scormonirea arhivelor la dialogul cu protagoniştii epocii, urmarea fiind cartea de faţă, în paginile căreia cititorul va găsi opt dialoguri cu tot atâţia supravieţuitori ai închisorilor vremii. Ce-i defineşte e că toţi au absolvit Arhitectura. Deşi diferă în ton, cele opt dialoguri au acelaşi leitmotiv – viaţa în închisoare şi traiul în România comunistă –, fiecare fiind un testimoniu făcut în cheie personală, când mai sec, când mai miezos, când mai rece, când mai patetic. Vlad Mitric-Ciupe e un interlocutor răbdător, ascultându-şi preopinenţii fără a le întrerupe peroraţia, dar totodată e un întrebător consecvent, aducându-i pe vorbitori la tema discuţiei, atunci când, furaţi de amintiri, se abat de la universul penitenciar sau de la climatul politic. În consecinţă, conversaţiile sunt solidare graţie unuia şi aceluiaşi liant: redau gustul comunismului într-o dublă ipostază, carcerală şi socială.”

„Sensul lucrării de faţă este unul fără echivoc – afirmă autorul. Alături de izvoarele arhivistice şi menţionările din lucrările memorialistice, apelul la istoria orală este metoda indispensabilă de analiză a temei propuse – destinul individual al arhitecţilor care au cunoscut forma cea mai dură a represiunii, respectiv detenţia politică. Astfel, acest volum prezintă viziunea proprie şi directă a celor opt arhitecţi foşti deţinuţi politic care mai erau în viaţă la nivelul anului 2012, cu regretul dispariţiei anterioare a tuturor celorlalţi.” (...)

 „Afirmaţia a cunoaşte pentru a nu se mai repeta niciodată poate părea astăzi o platitudine. Există şi interogaţii similare lui qui prodest. Cu toate acestea, şi în cazul celor opt interlocutori ai noştri, drama prin care au trecut transcende cauzalitatea strict istorică. Ne alăturăm şi noi concluziei lui Sorin Lavric: există un sens în miezul celor mai macabre întâmplări. Invităm cititorul să-l descopere.”

„Arhitectura are un rol şi un impact major iar regimurile totalitare din cele mai  vechi timpuri au încercat să şi-o subordoneze.  Vedeţi numai regimurile totalitare ale secolului 20: arhitectura ca artă de stat şi comandă unică”, a declarat Vlad Mitric-Ciupe, la Bookfest, la lansării cărţii. Vlad Mitric a arătat că arhitecţii au plătit şi ei acest tribut cumplit, pe lângă pleiada de preoţi, intelectuali umanişti, medici, ofiţeri din Armata Regală, sau alţii care s-au opus absurdităţii comunismului.

Motive suficiente să considerăm cartea un eveniment editorial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO