Ziarul de Duminică

Istoria bucureşteană a unui medic celebru/ de Ziarul de duminică

Istoria bucureşteană a unui medic celebru/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

09.04.2015, 23:59 51

În colecţia Planeta Bucureşti a Editurii Vremea au apărut două volume interesante semnate de Nicolae Vătămanu, un mare iubitor al Bucureştilor. Este vorba de Istorie bucureşteană şi Odinoară în Bucureşti. Ediţii îngrijite de Silvia Colfescu.

Un cercetător atent, care s-a aplecat cu dragoste asupra documentelor, şi care ne povesteşte cu farmec despre Bucureşti, Nicolae Vătămanu s-a născut la 29 noiembrie 1897. Părinţii lui au fost Ana Vătămanu (născută Popescu) şi Mihalache Vătămanu. Ana provenea dintr-o familie de preoţi, tatăl ei Gheorghe (Ghiţă) Popescu a fost preot. De asemenea, bunicul ei Nicolae şi unul dintre fraţi au fost preoţi. De loc, străbunii Anei erau dintr-un sat, Cătunul, din judeţul Dâmboviţa. Mihail Vătămanu (transformat după moda vremii în Mihalache) era din Dudeşti –Cioplea. Mama lui Mihalache, Elisabeta (Lisaveta), era verişoară cu Ştefan-căruţă-goală, venit de la Vrancea, nimeni altul decât tatăl lui Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Nicolae Vătămanu a fost un doctor cunoscut. Pe lângă aceasta, şi-a dedicat întreaga viaţă scrierii unei istorii a medicinei româneşti de la origini până în prezent. A scris numeroase şi valoroase cărţi despre istoria universală a medicinei. Este unul dintre întemeietorii Catedrei de Istoria Medicinei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. A fost cunoscut în vremea lui şi datorită rubricii săptămânale din ziarul Universul, intitulate „Sfaturile medicului”.

Nicolae Vătămanu fost fascinat şi de fotografie. A avut aparate de fotografiat (deosebit de performante pentru acele timpuri) cu care a surprins mii de imagini din Bucureştiul pe care l-a iubit atât de mult. Din păcate, sacii de fotografii, cu imagini ale caselor şi străzilor din Bucureşti, au dispărut împreună cu el la cutremurul din 1977. Au rămas volumele cu povestiri despre lumea, locurile şi obiceiurile de altădată din Bucureşti. A scris cărţi despre întâmplările dramatice, vesele, importante sau mărunte şi despre locuitorii oraşului, lucruri care altfel ar fi uitate şi care merită să fie cunoscute.

Cele două cărţi au mai fost publicate în 1973 şi 1975.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO