Ziarul de Duminică

Întrebările unui fost demnitar comunist/ de Ziarul de duminică

Întrebările unui fost demnitar comunist/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

25.08.2016, 23:51 102

Ştefan Andrei

Jurnal din închisoare

Volumul 1

Editura Orizonturi

Ediţie îngrijită de Cornel Catană.

„Observaţiile lui Ştefan Andrei sunt preţioase. Ele aparţin unui lider politic  intelectual, cu vaste lecturi, cu o vastă experienţă de viaţă. Autorul Jurnalului a citit mult, a călătorit mult, a trăit Istoria în direct, a cunoscut figurile lumii contemporane. Dacă ar fi scris editoriale la o gazetă din 1990-1992, probabil că opiniile sale, citite azi, ne-ar fi surprins prin profunzime. Şi astfel, Jurnalul poate fi considerat un volum de comentarii social-politice din anii 1990-1991, ale unui  intelectual care urmăreşte întâmplările din jur cu o curiozitate de gazetar.” – Ion Cristoiu

Volumul a fost lansat la începutul verii, la Târgul de carte Bookfest. „Nu e vorba  de memorii. Memoriile când sunt scrise şi, mai ales, când sunt scrise pentru a fi publicate au anumite reticenţe ale autorului. Autorul se gândeşte ce-or să spună foştii săi colegi, ce-o să spună opinia publică. De data aceasta avem de-a face cu un jurnal scris în închisoare de către Ştefan Andrei, care nu trebuia sau nu a fost gândit ca să fie dat publicităţii şi soţia sa, Violeta Andrei, a avut această inspiraţie genială de a-l da publicităţii”, a spus Cristoiu. În opinia jurnalistului, cartea  reprezintă „un document şi sufletesc al unui om mare ajuns într-o închisoare”, incluzând „şi foarte multe amănunte din perioada Ceauşescu, pe care autorul nu le-ar fi spus într-o carte de memorii.”

Însemnările din închisoare ale lui Ştefan Andrei vin să întregească în special informaţiile despre evenimentele din 1989 şi din următorii ani când noua putere a efectuat primii paşi spre consolidare.

„30 noiembrie, nu au venit Dăscălescu şi Gogu Rădulescu. Pentru a nu veni, aceştia au mers la Spitalul 9. Mizil s-a internat la Elias pentru a prelungi starea judecării în libertate, Dumitru Popescu la fel, David s-a folosit de o operaţie la varice pentru a obţine amânarea.”

 „Dan Iosif – senator, persecutat de vechiul regim, trimis în închisoare pentru furt, fără o meserie precisă, surprins pe 21 decembrie la Domneşti, de unde a venit direct la demonstraţie şi apoi – eroul revoluţiei – a cerut ca prin procedură de urgenţă Senatului, reducerea pensiilor foştilor demnitari.”

„Cei mai vinovaţi dintre toţi cei acuzaţi, nu vor fi judecaţi. În ciuda rolului mizerabil pe care l-au avut în politica lui Ceauşescu, acum s-au refugiat la spitalul 9. Nu puţină laşitate, mult oportunism.”

Un an de la revoluţie: „Cine i-a omorât? Cine a dat ordin? De ce nu s-au găsit asasinii? A vrut cineva să existe o stare de încordare, să fie un număr mare de morţi? La Timişoara, se depun coroane pe Calea Girocului, Calea Aradului. Cine i-a omorât? Erau demonstranţii pe aceste străzi şi s-a tras în demonstranţi? Iliescu a făcut vizite la un cămin de copii şi la altul de bătrâni, le-a dăruit câte un TV color. Ce emoţionant.”

 „Ce semnal a vrut să ne dea Petre Roman? Că nu ştia că «dezastrul comunist» au fost cei din generaţia tatălui său? Că instaurarea aşa zisului «comunism» s-a făcut după cel de-al doilea război mondial? Că s-a făcut printr-un program şi un Partid şi nu individual? Sau poate că tocmai aceste însărcinări s-au dat tocmai pentru a muta atenţia în altă zonă?”

 „Să fiu pedepsit pentru tot ce s-a făcut în România în ultimii 50 de ani, în timp ce vinovaţii principali, care sunt în viaţă, se mişcă în libertate, rod de ani de zile pensii grase, iar alţii fac judecata perioadei comuniste, cum procedează Brucan, unul dintre stâlpii îndoctrinării comuniste ca redactor-şef adjunct la Scânteia... împreună cu soţia sa Sidorovici au scris o carte America văzută de aproape, o carte de demascare a societăţii nord-americane – îmi amintesc cum pervertea simbolul Statuii Libertăţii… de ce nu scoate acum a II-a ediţie de ponegrire a S.U.A., a capitalismului, a imperialismului?”

„În loc să se ancheteze cine a tras la Timişoara pe 17 decembrie, cine şi de ce s-a dat ordinul să se tragă, cum se motivează morţii de pe Calea Girocului, de pe treptele Catedralei, se arată opiniei publice cu degetul spre fostul C.P.Ex. În loc să se ancheteze cine a organizat şi pe ce bază a organizat dispozitivul în faţa manifestanţilor de la Bucureşti, cine a ordonat şi pe ce bază să se tragă în manifestanţii de la Bucureşti, cine a ordonat arestarea, molestarea şi apoi închiderea la Jilava a sute de mii de demonstranţi, sunt arestaţi şi judecaţi foştii membri ai C.P.Ex.”

 „Pe ce bază TVR «şi nenorocitul de Brateş» dădeau apeluri disperate că televiziunea este în pericol şi trebuie salvată, că teroriştii activează în mod criminal? Pe ce bază Brucan a arătat că procesul cuplului Ceauşescu a fost grăbit deoarece în ţară era pericolul preluării puterii de forţele credincioase lui Ceauşescu? Cine l-a informat pe Ion Iliescu când a făcut dezvăluirile la TVR despre terorişti – arme sofisticate, tunele, instruirea specială a teroriştilor? De ce numai după căderea regimului au apărut victime omeneşti la Braşov, Târgovişte, Buzău, Craiova?”

„Conducerea actuală are atâtea motive să ne ţină prestaţi, ca eu să nu fiu liber... Poate să ne folosească drept argument că nu este «neocomunisă», doreşte să nu aibă în libertate un eventual nepartener incomod.

Şi apoi, poate că eu nu sunt dorit şi pentru că am cunoştinţă de multe lucruri.

Din cei 21 de membri ai C.P.Ex. arestaţi, 11 sunt în libertate şi doar 10 mai rămânem închişi.

Nu ştiu dacă recursul va mai avea loc înainte de oc­tombrie. Şi-apoi, dracu' ştie la ce te poţi aştepta de la recurs? Te poţi trezi că se revine la aberanta acuzaţie de genocid (câinii latră, dar ursul merge mai departe) şi să fiu plesnit cu cine ştie ce pedeapsă. Poate chiar peste 10 ani! Aş mai avea forţa să rezist? Ar mai putea rezista, sănătoasă şi fără a fi descurajată, Violeta?”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO