Ziarul de Duminică

INTERSECTII / Zilele Culturale ale BCE: focus pe Romania

INTERSECTII / Zilele Culturale ale BCE: focus pe Romania
10.09.2009, 15:05 28
România este cea de-a şasea ţarăaflată in centrul atenţiei in cadrul Zilelor Culturale ale BCE,desfăşurate la Frankfurt. Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări arevoluţiei din România şi a căderii Cortinei de Fier in Europa,BCE, in cooperare cu Banca Naţională a României, are plăcerea de acontribui la o inţelegere aprofundată a culturii unuia dintrestatele care au aderat cel mai recent la UE.
Imbinarea de genuri prezentatein cadrul programului de evenimente ce se intinde pe o durată detrei săptămâni, intre 21 octombrie şi 9 noiembrie 2009, reflectămulticulturalitatea istorică a unei ţări situate intre EuropaCentrală, Europa de Est şi Balcani, având, in acelaşi timp,rădăcini in Imperiul Bizantin. Teatru fără cuvinte, picturifotorealiste şi fotografii ale sculpturilor, dar şi combinaţii dejazz cu folclor, toate imprimă un caracter interdisciplinar nouevenimentelor anuale din cadrul Zilelor Culturale.
Expoziţiile de arte frumoasereprezintă o caracteristică marcantă a programului din acestan.
Ca o introducere la seria deevenimente, expoziţia "Painting (Ro)Mania", in cadrul căreia suntprezentaţi trei pictori figurativi contemporani (Ştefan Câlţia,Roman Tolici şi Bogdan Vlăduţă), işi deschide porţile la BCE pedata de 16 septembrie.
Această perspectivă aprofundatăasupra scenei artistice româneşti contemporane este completată dealte două expoziţii, care se desfăşoară in acelaşi timp: una cuarticole numismatice din colecţia Băncii Naţionale a României şi oexpoziţie filatelică organizată de Romfilatelia, autoritateaoficială emitentă de produse filatelice in România. In cadrultuturor celor trei expoziţii, vor fi asigurate tururighidate.
De asemenea, vor fi expuse 30 defotografii originale ale lucrărilor lui Constantin Brâncuşi, careilustrează felul cum o formă artistică poate accentua o alta, sepoate distinge de aceasta sau o poate chiar contrazice.Fotografiile sculpturilor au fost realizate de Brâncuşi insuşi inatelierul său şi sunt imprumutate de la Centrul Pompidou specialpentru această ocazie. Expoziţia se va deschide la Museum derWeltkulturen din Frankfurt in data de 23 octombrie, orele 19.00, şiva fi insoţită de două prezentări ce vizează furnizarea deinformaţii generale importante referitoare la activitatea safotografică. Acestea vor fi susţinute de Radu Varia (23 octombrie,orele 18.00) şi de Friedrich Teja Bach (4 noiembrie, orele 19.00),experţi ai operei brâncuşiene, recunoscuţi la nivelinternaţional.

Informaţii suplimentare privindZilele culturale ale BCE şi tururile ghidate ale expoziţiilor potfi găsite pe website-ul BCE:http://www.ecb.europa.eu/events/cultural/cultdays/2009/html/index.en.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO