Ziarul de Duminică

Institutul Cultural Român din Berlin are un sediu nou/ de Ziarul de duminică

Institutul Cultural Român din Berlin are un sediu nou/...

Autor: Ziarul de Duminica

20.08.2015, 23:56 82

Institutul Cultural Român din Berlin s-a mutat în centrul capitalei Germaniei, iar noul sediu, cu o capacitate mult mai mare şi o poziţionare strategică pe scena culturală berlineză, va fi inaugurat pe 28 august.

Spaţiul noului sediu cuprinde o galerie de artă şi o bibliotecă, o sală de conferinţe şi concerte, cu o capacitate de 220 de persoane, o sală de lectură şi proiecţii, cu o capacitate de 100 de persoane, o sală de curs, precum şi birouri.

„ICR Berlin a preferat şi a căutat posibilităţi, de-a lungul ultimilor trei ani, pentru această mutare din cartierul rezidenţial Grunewald în cartierul central Berlin Mitte, pentru a beneficia de o poziţionare strategică pe scena culturală berlineză, cu spaţii moderne şi multifuncţionale”, afirmă Andreea Dincă, reprezentant al instituţiei.

Cristina Hoffman, directorul ICR Berlin, a declarat că suma plătită lunar pentru chiria noului sediu este cu 15% mai mică decât cea pentru spaţiul anterior, din cartierul Grunewald.

Primul eveniment care va avea loc în noul spaţiu, în care institutul s-a mutat din luna iunie, îl reprezintă inaugurarea galeriei de artă şi a bibliotecii ICR Berlin, pe 28 august. În timpul evenimentului vor fi prezentate operele a doi artişti de origine română stabiliţi la Berlin, scriitoarea Carmen-Francesca Banciu (foto) şi sculptorul Valentin Duceac.

Carmen-Francesca Banciu va citi din cea mai recentă carte a sa publicată anul acesta, „Briză în Paradis/ Leichter Wind im Paradies” (PalmArtPress), o poveste despre regăsire, linişte, oameni şi natură. Volumul a fost scris într-un sat de munte din Grecia unde autoarea s-a retras departe de viaţa agitată din capitala Germaniei.

Sculptorul Valentin Duceac va prezenta lucrarea sa intitulată „In Visible”, care se compune dintr-o serie de sculpturi realizate în bronz, iar expoziţia poate fi vizitată până pe 30 septembrie.

În apropierea noului sediu al Institutului Cultural Român din Berlin, la o distanţă de câteva minute, se află teatrul Friedrichstadt-Palast, Deutsches Theater, Berliner Ensemble şi Parlamentul Germaniei.

Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei, potrivit site-ului instituţiei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR. Activitatea Institutului Cultural Român este înţeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de iniţiativele externe de factură politică şi economică. O direcţie prioritară de acţiune a ICR priveşte comunităţile din ţările vecine în care limba româna este vorbită ca limbă maternă.

Reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde în prezent 18 filiale:  Beijing, Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia, Viena şi Budapesta, care a primit, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO