Ziarul de Duminică

Instincte, muzică, femei/ de Stelian Ţurlea

Instincte, muzică, femei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.06.2014, 00:00 80

Fără îndoială, cel mai bun roman al scriitorului spaniol*), membru al Academiei Regale Spaniole, cu cărţi traduse în zeci de limbi şi tipărite în milioane de exemplare. S-a şi spus insistent, de altfel. A apărut în original în urmă cu doi ani, a fost tradus excelent de neobositul profesor de hispanistică Dan Munteanu Colan şi este o revelaţie pentru toţi cei care caută viaţă într-o carte.

Acţiunea se petrece de-a lungul veacului trecut, în trei perioade diferite: în anii 20, pe un transatlantic şi la BuenosAires; aproape zece ani mai târziu, la Nisa; şi după alţi 29 de ani, în sudul Italiei. În centrul poveştii, Max Costa, un dansator profesionist pe un vas de croazieră care întâlneşte o minunată femeie dansatoare perfectă, al cărei soţ, compozitor celebru, dar şi pervers în egală măsură, se află în căutarea tangoului autentic, originar. Pe care îl găseşte, îndrumat de tânărul Costa, în Buenos Airesul în care se născuse acesta, în cartierele rău famate în care să scoţi şişul e ca şi cum ai respira.

„Stârnirea unor instincte vechi, rituale dorinţe arzătoare, promisiuni devenite piele şi carne timp de câteva clipe fugare de muzică şi seducţie. Tangoul Vechii Gărzi. Dacă există un mod de a dansa perfect, adecvat unei anumite categorii de femei, fără îndoială că acesta era.” „Originalitatea nu constă în muzică, ci în modul de a o interpreta.” „Tangoul este, pe scurt, instinct, ritm, improvizaţie şi text porcos.”

Cu fiecare etapă a întâlnirilor celor doi protagonişti se dezvăluie complexitatea relaţiei lor, iubirea profundă născută în timpul unui tango, care a rezistat indiferent prin ce a trecut fiecare – despărţiri, căsătorii, arestări, război civil şi război mondial, supravieţuiri şi mai ales nenumărate tangouri argentiniene, niciunul comparându-se cu cele ale Vechii Gărzi. La ultima lor întâlnire, în anii 60, trecutul năvăleşte peste ei şi peste cititor, care află că eroul era, de fapt, un hoţ şi spărgător, că străbătea lumea în preajma celor din înalta societate minţind cu neruşinare, că tot ce realizase în viaţă fuseseră doar furtişagurile, dar în spatele acestora mocnea iubirea stârnită pe acel transatlantic, împărtişită, de altfel, cu toate că femeia s-a recăsătorit şi a născut un băiat ajuns mare şahist. „O femeie nu este niciodată doar o femeie, dragă Max. Este, de asemenea – şi mai ales –, bărbaţii pe care i-a avut, îi are şi i-ar putea avea. Niciuna nu poate fi înţeleasă fără ei… Şi cine are acces la acest dosar posedă cheia seifului.” Pe fiul femeii încearcă acum să-l salveze eroii, într-o acţiune cu evident iz poliţist asupra căreia nu ne vom opri.

 

 „Tangoul Vechii Garzi e o demonstratie magistrala a faptului ca nu trebuie neapărat să ne identificam cu eroii unui roman ca să ne prindem în jocul lui. Descoperim în acest mare roman fenomenala măiestrie a unuia dintre cei mai buni povestitori din literatura europeană, un as al întorsăturilor de situaţie, al enigmelor poliţiste, al meandrelor derutante create de povestile sale de ură şi iubire.” (La Croix)

O istorie de dragoste pasională, intrigi captivante, aventuri şi rafinament, pagini de un erotism tulburător, o carte minunată – acesta este „Tangoul Vechii Gărzi”.

Există o scenă tulburătoare, între multe altele, în care eroul, în vârstă acum, urmăreşte la Sorrento un grup de două femei şi un bărbat care se plimbă pe chei:

„Există ceva la cea de‑a doua femeie care te stârneşte s‑o urmăreşti cu privirea în timp ce traversează piaţa Tasso. Poate felul cum se comportă, cu mişcări încete, sigură pe ea, cu mâna stângă ţinută cu indolenţă în buzunarul puloverului – cu acel mod de a se mişca al celor care au păşit ferm o bună parte a vieţii lor, călcând pe covoarele unei lumi care le aparţinea.” Max Costa este cel care a privit din afară, toată viaţa, covoarele unei lumi în care n-a reuşit să pătrundă.

 

*) Arturo Perez-Reverte – Tangoul Vechii Gărzi. Traducere din limba spaniolă şi note de Dan Munteanu Colan. Editura Polirom, colecţia Biblioteca Polirom, Actual

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO