Ziarul de Duminică

Însemnările lui Aram/ de Maria Àngels Anglada

Aram are 15 ani şi porneşte cu mama lui într-un pelerinaj la mânăstirea de lângă lacul Van. În timpul călătoriei lor, turcii dezlănţuie masacrul împotriva armenilor. Aram şi mama lui sunt siliţi să ia drumul pribegiei, încercând să se ferească din calea morţii. După o călătorie semănată cu primejdii, suferinţă şi moarte, de-a lungul căreia străbat Armenia, Grecia şi Franţa şi pe care Aram o însemnează într-un carnet, mamă şi fiu se stabilesc la Marsilia, unde încep o nouă viaţă.

Maria Àngels Anglada porneşte de la unul dintre cele mai ruşinoase şi mai pline de cruzime episoade din istoria secolului al XX-lea şi ţese o poveste tulburătoare despre dragoste, speranţă, curaj şi amintire. Însemnările lui Aram zugrăveşte, prin ochii unui adolescent, genocidul armean de la 1915, suferinţa şi deznădejdea unui popor osândit la pieire în urmă cu un veac.

Maria Àngels Anglada (Vic 1930 – Figueres 1999), licenţiată în Filologie Clasică, autoare de poezie, eseuri şi proză, este unul dintre cel mai prestigioşi autori catalani, tirajele impresionante ale operelor sale în catalană şi în numeroase alte limbi marcând recunoaşterea valorii scrierilor sale. Lucrările sale prezintă o serie de constante: solidaritatea şi afecţiunea faţă de cei năpăstuiţi; denunţarea nedreptăţilor; interes pentru păstrarea memoriei istorice.

Editura Meteor Press a publicat traducerea cărţii sale Vioara de la Auschwitz.

 

I

AGAMA STELLIO

 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.