Ziarul de Duminică

InInternetul are, incontestabil, talent. Cu memoria stă mai prost.../ de Lucian Vasilescu

Internetul are, incontestabil, talent. Cu memoria stă mai prost.../ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

12.05.2011, 23:25 235

Internetul, cu toate facilităţile sale, nu este "un rău necesar"- este doar necesar. Mica problemă este că el stochează memoriaumanităţii (o fi sunând preţios, dar asta face) de la momentul(lui) zero, spre înainte. Spre înapoi se uită mai rar şi doar aşa,dintr-un soi de superioară condescendenţă. Istoria aceleiaşiumanităţi este însă ceva mai vârstnică (şi mai bogată în evenimenterelevante) decât istoria clipei prezente.

Pentru ca acest text să nu semene a eseu patetic/ ratat, am sădau două exemple de search. Primul experiment: căutăm cevareferinţe despre unul de se numea Linus Pauling. Omul ăsta a trăitîntre 1901 şi 1994 şi a fost un chimist american. Printre altele,la viaţa lui, Pauling a fost de două ori recompensat cu PremiulNobel: prima oară în 1954 (când a obţinut Premiul Nobel pentruchimie) şi a doua oară în 1962 (când i s-a acordat Premiul Nobelpentru pace). Asta pe scurt. Când cauţi pe Google LinusPauling, motorul îţi spune că a găsit 884.000 de rezultate. Încontinuare, i-am cerut aceluiaşi Google să mi-l caute peGigi Becali. Motorul, docil, s-a supus comenzii şi, în doar 0,17secunde, m-a anunţat că a găsit 3.290.000 de articole pe subiectulsolicitat de mine, adică de aproape 4 ori mai multe decât pentru L.Pauling.

Să nu fiu greşit înţeles: nu-i nimic rău să ştii cine-i GigiBecali - şi nu sunt deloc maliţios. Omul e europarlamentar,patronul celui mai titrat club de fotbal din România, a ridicatbiserici, a construit case pentru sinistraţi şi nevoiaşi etc. Zicdoar că nu strică să ştii şi cine-i Linus Pauling.

Alt exemplu: dau search pe Pierre de Coubertin, francezulcare este "părintele" Jocurilor Olimpice moderne. Rezultatul?994.000 de articole. Mai departe, îl caut pe Diego ArmandoMaradona, cocainomanul care, în 1986, a sucit soarta unui campionatmondial de fotbal înscriind un gol (în poarta Angliei) cu mâna, cala handbal. Despre el se spune că ar fi cel mai mare fotbalist altuturor timpurilor. Ei bine, Google indică 25.900.000 dearticole avându-l ca subiect pe gloriosul argentinian.

În fine, vreau să spun doar că nu cifrele de mai sus măneliniştesc, ci raportul dintre ele. Care raport poate fi (cred)extrapolat ca fiind raportul dintre trecut şi prezent, dintreînsemnat şi derizoriu. Asta în accepţiunea internetului. Atât denecesar, de altfel...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO