Ziarul de Duminică

In vino veritas/ de Ziarul de duminică

In vino veritas/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.09.2016, 23:45 38

Richard Vine

Curioasa lume a vinului

Vin şi istorie, spirit şi esenţă

Editura Baroque Books & Arts

Traducere din limba engleză de Ines Hristea. Revizie şi adaptare de specialitate de Cătălin Păduraru. Colecţia in vino veritas.

Richard Vine s-a născut în regiunea Finger Lakes din Statul New York şi a început să lucreze la Pleasant Valley Wine Company în anul 1958. A pornit de la munca în pivniţe, a trecut în laborator şi apoi a devenit producător de vin cu o producţie de peste şase milioane de sticle anual. În anul 1977 a acceptat postul de cercetător la Mississippi State University unde a obţinut doctoratul şi a scris o serie de volume despre vin. Din 1991 este profesor de enologie la Purdue University.

Timp de douăzeci şi unu de ani a fost consultant în materie de vinuri pentru zborurile American Airlines.

Cartea sa e o fermecătoare suită de personaje şi idei pline de culoare, locuri celebre şi istorii fascinante din ameţitorul univers al creatorilor de vin.

Richard Vine a avut o idee genială: să rafineze cele mai aromate poveşti despre vin şi să le picure într-un mod sclipitor. Pe scurt, un premier cru literar.

Iată ce spune el în introducere:

Profesorul Robert Smiley, care conduce programele de „Afaceri cu vinuri” de la University of California din Davis, a declarat la un moment dat că „Vinul este un produs despre care cei mai mulţi dintre noi ştim foarte puţin, dar pe care îl cumpărăm din belşug.”

Iniţial, am pus la îndoială această afirmaţie. Ne bucurăm de o gamă largă de mijloace media, care ne furnizează recenzii de vinuri, punctaje de gust şi medaliile obţinute în competiţii – toate oferindu-ne informaţii preţioase pe baza cărora să putem hotărî ce vin să cumpărăm. Fiecare nou soi reprezintă apariţia încă unui izvor critic pentru scriitorii din domeniul vinului. Suntem de asemenea binecuvântaţi cu volume de genul „cum-să“, website-uri şi programe media, care ne oferă diverse idei inventive cu privire la depozitarea vinului, servirea vinului, transportul vinului, gătitul cu vin, asortarea vinului cu alimentele – ba chiar şi pentru licitaţiile de vinuri. Dar, deşi avem la îndemână toate aceste informaţii, de ce suntem încă lipsiţi de cunoaşterea la care face referire doctorul Smiley?

Pentru unii iubitori ai vinului, fiecare sticlă este considerată satisfăcătoare pur şi simplu pentru că din ea e turnată plăcerea de a bea – culoarea plină de pasiune, aroma seducătoare, buchetul intens, structura delicat echilibrată şi preţul bun. Corect, dar pentru entuziaştii care integrează vinul într-un stil de viaţă, dincolo de asocierea plăcută a licorii cu hrana, poate că situaţia este mai complicată. Dar poveştile atrăgătoare despre vin fac masa mai interesantă, dând chiar mai multă savoare mâncării.

Cartea aceasta vorbeşte despre personaje colorate, locuri faimoase şi întâmplări excentrice, care fac din astfel de anecdote despre vin un fascinant subiect de discuţie. Unele sunt amuzante, altele un pic mai serioase, şi câteva chiar puţin indecente. De pildă, oare cei mai mulţi admiratori ai vinului spumant ar crede că un celebru negustor de şampanie a fost arestat, în timpul Războiului Civil american, ca spion confederat? Oare auzind că una dintre cele mai prestigioase crame din California a fost concepută într-un dormitor dintr-un castel franţuzesc, în mintea unora nu se vor creiona anumite imagini picante? Fără să dăm mare importanţă gestului, cei mai mulţi ridicăm şi ciocnim paharul într-un toast, urându-ne unul altuia sănătate sau, aşa cum spun francezii, santé! Dar de ce? Şi de ce numim acest ritual „toast“? Astfel de cunoştinţe simple despre vin ne pot îmbogăţi viaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO