Ziarul de Duminică

In sfarsit, am descoperit secretul vietii!

06.07.2004, 00:00 9



Probabil stiti bancul. Inteleptul de o suta de ani, simtindu-si sfarsitul aproape, cheama discipolii si le spune: "M-am gandit bine: viata asta e ca o fantana!" Uimiti, ei intreaba: "De ce tocmai ca o fantana!?" Atunci, inteleptul se mai gandeste un pic si spune: "Bine, ascultati la mine: in ciuda aparentelor, viata asta nu e ca o fantana!"



Personal, am descoperit secretul vietii in ziua de 21 mai 2004, la ora 9.07. Veneam cu masina la serviciu. In fata mea, o alta masina a oprit sa faca loc de manevra unei furgonete. Cum aceasta din urma tot n-avea loc de intors, omul din fata mea a bagat in marsarier. Nu-i asa ca este evident faptul ca un sofer care da inapoi se uita in spate? Ei, bine, nu! Cand mai avea doar cativa centimetri pana sa ma loveasca, am claxonat violent. Individul a lipit frana de podea, probabil stupefiat de ceea ce i se intampla.



Asadar, secretul vietii - cel putin in Romania - este acesta: sa nu consideri drept evident ceea ce este evident. Sa nu pornesti niciodata de la premiza ca oamenii actioneaza logic. Sa nu presupui nici o clipa ca vor face ceea ce se cuvine sa faca. Nici macar atunci cand, actionand contrar bunului simt, risca nu doar sa-ti faca tie un rau, ci si lor insisi.



In particular, atunci cand sofezi pe soselele patriei, este extrem de util sa pornesti de la premiza ca toti ceilalti conducatori auto sunt nauci. Sau de-a dreptul nebuni. Sau idioti. Sau criminali cu premeditare. Daca veti aplica aceasta abordare, aveti oarece sanse sa scapati fara necazuri, desi atat nebunia, cat si idiotenia, sunt extrem de inventive. Vorba unui alt intelept: "Nu te pune cu prostul, ca are mintea odihnita".



Sigur, s-ar putea comenta ca evidenta este si ea relativa. Daca altuia nu i se pare evident ceea ce e pentru tine de la sine inteles, teoretic dreptatea poate fi de oricare dintre parti. Asa e. Numai ca nuantarea asta nu se justifica atunci cand exista reguli clare (vezi tot circulatia auto, dar nu numai). In plus, la urma urmei nici nu conteaza a cui evidenta e mai corecta - important este sa nu dai de belea, si pentru asta e musai sa nu faci nici un fel de presupuneri.



O alta obiectie posibila: e obositor si stresant sa iei tot timpul in calcul orice tip de reactie a celorlalti, oricat de absurda. Fara indoiala. Dar nu e totusi mai bine decat sa te trezesti ca da peste tine unul care nu se uita incotro merge?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO