Ziarul de Duminică

În direct din Paradis/ de Tudor Călin Zarojanu

În direct din Paradis/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

05.06.2015, 00:08 222

Aceasta a fost formula de introducere pe care mi-am ales-o, pentru că acesta a fost sentimentul pe care l-am trăit!

Am avut privilegiul să asigur toate cele patru transmisiuni în direct ale TVR2, ediţii speciale ale emisiunii „Arte, carte şi capricii” dedicate Târgului Internaţional de Carte Bookfest 2015, plus o mulţime de filmări pentru ediţia de sâmbătă seara ale aceleiaşi producţii TV.

N-o să mă dau primadonă şi n-o să fac un secret din faptul că a fost o aventură spirituală extraordinară să dialoghez, între alţii, cu Grigore Arsene, Silvia Colfescu, Lavinia Betea, Daniel Cristea Enache, Mircea Cărtărescu, Mircea Maliţa, Bujor Nedelcovici, Radu Paraschivescu, Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu, Mihai Mălaimare sau Denisa Comănescu!

Aşa cum am mai spus, cel mai mare câştig al profesiei de jurnalist este că ajungi să stai de vorbă cu oameni extraordinari, pe care altfel nu i-ai vedea decât la televizor. Mai mult decât atât, cu unii dintre cei pe care îi admiri necondiţionat ajungi să te împrieteneşti – e aproape de necrezut!

Dar, dincolo de această experienţă personală, sentimentală, spirituală, emoţionantă şi aş mai adăuga vreo douăzeci de atribute, Bookfest 2015 a fost oricum o călătorie prin paradis, paradisul cărţilor – şi nu numai! Pentru că în târg au fost reprezentate la nivel de vârf şi arta grafică – sunt cărţi de o frumuseţe care-ţi taie răsuflarea, ţi-e milă să le răsfoieşti – şi presa culturală, şi muzica – un stand cu sute de CD-uri, şi... arta cafelei, şi arta marketingului şi, nu în ultimul rând, relaţiile dintre oameni.

Înainte de a fi expozanţi şi vânzători, vizitatori şi cumpărători, oamenii care intră într-un târg de carte sunt o comunitate. Sunt parteneri, prieteni, fraţi. Simţi nevoia să te saluţi cu toţi.

O minoritate, da, sigur. Ar trebui să beneficieze de compensaţiile şi atenţia acordate celorlalte tipuri de minorităţi! De discriminare pozitivă. De programe naţionale, subvenţii, reduceri, gratuităţi şi o atitudine corectă politic! Minoritatea celor care au legătură cu cartea. Scriitori, editori, tipografi, ilustratori, cititori, organizatori de târguri, librari, toţi. Mai puţin difuzorii, care-şi trag singuri partea leului...

Să amintim şi două cifre, deşi nu ele sunt cele mai importante; au fost totuşi 200 de expozanţi şi s-au organizat 300 de evenimente. 60 pe zi! Nu e puţin!

Mult mai semnificativ mi se pare însă ceea ce mi-a spus Mircea Cărtărescu, om care, cum ştiţi, a văzut ceva târguri de carte la viaţa lui (la destule dintre ele fiind şi premiat!): Bookfest 2015 şi în general manifestările româneşti de profil nu au nimic de invidiat de la cele străine! Ba, chiar, uneori, se află peste acestea, prin calitatea organizării şi a produselor oferite!

Pentru că, să nu ne speriem de cuvinte, cartea este şi ea un produs, şi trebuie „ambalată” (promovare, publicitate, vânzare) la fel ca oricare altul. Nu pentru cei care ar citi oricum, evident, ci pentru cei care au nevoie doar de un mic impuls, de un „cârlig”, pentru a alege „cea mai frumoasă şi mai de folos zăbavă, cetitul cărţilor”.

Una peste alta, târgul m-a făcut să mă simt minunat şi sunt sigur că e valabil pentru toţi cei care i-au trecut pragul. Indiferent câte cărţi au cumpărat!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO