Ziarul de Duminică

În căutarea iubirii/ de Stelian Ţurlea

În căutarea iubirii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

09.06.2016, 23:58 60

Nu există în româneşte romanul despre care vom vorbi mai departe. Poate vreuna dintre sutele de edituri existente va decide într-o zi să-l traducă şi să bucure mulţimi de femei. E o carte pe care autoarea o dedică tuturor femeilor, surorile  mele întru lumină, născute ori nenăscute, care şi-au pus mereu întrebarea fundamentală cine sunt ele?” Autoarea este Ingrid Beatrice Coman, o cunoscută scriitoare a diasporei româneşti, vorbitoare a mai multor limbi, care trăieşte în Malta, lucrează în Italia şi a publicat mai multe romane în italiană, română şi engleză. Cel despre care vorbim, în engleză, se cheamă Infinite Shades of Purple” şi a apărut la începutul acestui an la Londra, la Vanguard Press, imprint al Pegasus Elliot MacKenzie Publishers Ltd.   

Cărţile lui Ingrid Beatrice Coman acordă atenţie vicisitudinilor oamenilor de rând, mici eroi anonimi ai marilor momente istorice. Astfel, literatura sa trece de la războiul din Afganistan, văzut prin ochii locuitorilor din Kabul (La città dei tulipani – Oraşul lalelelor), merge pe firul istoriei sovietice, însoţindu-ne într-o călătorie cutremurătoare în gulagul sovietic (Tè al samovar - Ceai la samovar – publicat în româneşte şi de Editura Vremea, în 2015), ne oferă o emoţionantă poveste românească dintr-un decembrie amar al anului ’89 (Per chi crescono le rose – Pentru cine cresc trandafirii), până la a construi o adevărată metaforă a societăţii moderne aflată pe marginea prăpastiei spirituale (Dodici più un angelo – Doisprezece plus un înger). Inspirate din istoria mai recentă a României, două cărţi bilingve care sunt fiecare oglinda celeilalte: culegerea de povestiri Il villaggio senza madri  (Satul fără mămici), care dă voce „orfanilor albi”, şi romanul Badante per sempre (Badante pentru totdeauna), povestea unei mame nevoite să-şi lase copiii în urmă pentru a le putea oferi o viaţă mai bună.

Romanul Infinite Shades of Purple (Infinite nuanţe de violet), are în centru soarta femeii şi căutările ei. Aproape o fabulă spirituală.

Eroina, Annabelle, are în buzunar o sticluţă cu treizeci de pastile menite să o scape în curând de durere, de rănile din suflet, de senzaţia că nu aparţine nimănui şi se îndreaptă spre nicăieri şi să o poarte într-un spaţiu unde avea să fie – crede ea – în  sfârşit liberă. Părăsită de ultimul iubit cu un bileţel grăbit mâzgălit pe un şerveţel, Annabelle simte că s-a săturat de viaţa ei; nu îşi doreşte moartea, dar tânjeste amarnic după libertate.

O ultimă plimbare în parc, atât cât să-şi adune gândurile, este întreruptă pe neaşteptate de apariţia misterioasă a unui bărbat care pare să ştie totul despre ea şi despre planurile ei de a-şi pune capăt zilelor. Acesta îi va arăta o nouă cale – drumul către ea însăşi. Annabelle acceptă să-l întâlnească în următoarele douăzeci şi unu de zile şi încet, încet începe să descopere cine este ea cu adevărat.

Îşi analizează, la îndemnul necunoscutului, viaţa de până atunci – nu ia decizii, nu se angajează, doar observă şi-şi imaginează lucruri care n-au căpătat vreodată un nume. Îşi trăieşte ziua prezentă, fără să se gândească la cea de mâine. Se îndepărtează de momentul suicidului. Toate din jur încep să capete o altă semnificaţie pentru ea, până la acele momente era o ignorantă. Înţelege că în jurul ei au roit oameni pe care nu i-a desluşit niciodată şi care au dărâmat-o. Înţelege că fiecare moment al vieţii e un dar. Începe să aprecieze prezentul, clipa. A fost vulnerabilă şi se străduieşte să nu mai fie. Îl reîntâlneşte pe fostul iubit, cu care se culcă (nu face dragoste!) într-o desăvârşită inconştienţă, momentele neînsemnând nimic din moment ce sufletul nu mai era implicat. Admite că a vrut mereu să fie iubită, dar iubirea a fost imperfectă mereu. Poveştile ei de dragoste n-au existat, oricât de şocant îi apare.

Dar adevărul îl descoperă singură, nu există formulă magică pentru răspunsuri acceptate, ea însăşi e răspunsul. Discută zilnic cu bărbatul necunoscut care nu-i cere nimic, doar o îndrumă, ca în şcolile filosofice antice, în care elevii erau învăţaţi să descopere singuri adevărul. Se descoperă pe sine însăşi, îşi descoperă fiecare parte a trupului (trupul ei, până atunci un teritoriu neştiut”), simte divinul mister de a fi femeie”, simte, pentru prima oară în viaţă, gratitudine pentru că e femeie şi trăieşte”. Ceva înfloreşte în ea.”  

Învaţă lecţia de a fi liberă, cum este bărbatul din căruciorul cu rotile, întâlnit întâmplător, cu care face dragoste, cu totul altfel decât în viţa ei de până atunci. Îi dispare frica. Înţelege altfel iubirea, care se petrece în interiorul ei, ca o reflecţie a  sufletului şi care ia infinite forme. Infinite nuanţe. Nu cenuşii, ci de lumină, de violet delicat. Violet, culoarea sufletului.”

I se împrăştie ceaţa din minte şi poate în sfârşit să îşi perceapă fumuseţea interioară, şi prin urmare frumuseţea exterioară, revoluţionându-şi viziunea asupra lumii care o înconjoară. Învaţă să se iubească pe sine însăşi şi să dăruiască în jurul ei cea mai pură formă de iubire. În a douăzeci şi una zi, viaţa pulsa în fiecare  celulă a trupului ei cum nu se mai întâmplase înainte.” E vindecată, pentru că descoperă că dragostea e o floare care creşte în tine şi rămâne cu tine.”

Poate subiectul nu este chiar original, dar cartea este foarte bine scrisă.

 

Romanul Infinite Shades of Purple poate fi comandată direct de la editură, vizitând site-ul www.pegasuspublishers.com sau sunând la 0044 1223 370012.

Autorul poate fi contactat la adresa: ingridbcoman@gmail.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO