Ziarul de Duminică

În buricul Bucureştiului.../ de Elisabeta Lăsconi

În buricul Bucureştiului.../ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

10.10.2014, 00:15 53

... se înalţă Hotel Universal, devenit personaj senzaţional, dă şi titlul romanului Simonei Sora, cu o foarte frumoasă primire din partea criticii. Hotelul cu pricina are o istorie fabuloasă încă de la întemeiere şi până în anii ce au urmat Revoluţiei din decembrie 1989: clădirea s-a ridicat pe locul hanului Teodoraki, distrus într-un incendiu în 1847, în perioada comunistă s-a preschimbat în cuib al Securităţii şi bordel proletar, după 1989, l-a preluat Liga Studenţilor, ce-i dă astfel o nouă viaţă la fel de pasionantă.

Romanul a apărut în 2012, este reeditat în 2013 în colecţia „Top10+” a Editurii Polirom, şi aduce surpriza unei prozatoare originale, fascinată de realismul magic al sud-americanilor, în viziunea mai multor comentatori, căci găseşte în propria lume sâmburii din care-apoi încolţesc şi înfloresc poveşti mirobolante, ele se împletesc şi se despletesc pe parcurs, după o logică subterană foarte interesantă.

Dar eu am perceput în misterele şi fastul care însoţesc destinul lui Vasile Capşa şi al slugii sale Costache, tainele femeilor ce se succed într-o familie, trecându-şi de la una la alta atât numele, cât şi darul de clarvăzătoare şi harta ciudată, încrustată adânc pe spate, altă lecţie, cea a lui Milorad Pavič, din Dicţionarul khazar, cel fără seamăn, din Partea lăuntrică a vântului sau roman despre Hero şi Leandru. Spaţiul construit este acelaşi, adică Balcanii cu halo-ul lor, cu drumuri ce duc spre răsărit până la Sevastopol, ori până la Damasc.

Ca în romanele scriitorului sârb care a aruncat romanul în secolul XXI încă din 1984, şi aici vieţi întregi se împlinesc prin călătoriile unor căutători, prin dezvăluirile femeilor, în nodurile istoriei – războaie sau revoluţii. Vasile Capşa însuşi pare să nu-şi afle locul, stăpânit de un soi de ceartă a sufletului cu trupul, fiind un hermafrodit, iar Rada, bulgăroaica din Topoli, salvatoarea lui de la moarte, posedă o ştiinţă ascunsă, de aceea o aduce la Bucureşti şi o instalează în Hotel Universal, ei îi scrie mereu din locurile depărtate în care călătoreşte.

Povestea lui Capşa, bucătarul cel înzestrat cu darul de alcătui cele mai fine şi preţioase cofeturi, povestea şirului de femei născute din Rada bulgăroaica amestecă societăţi secrete şi daruri rare. Hotel Universal se înalţă datorită frăţiei constructorilor, iar trei fraţi masoni înfăptuiesc discret un ritual când coboară în pivniţa hanului: Hagi Tudorache, Leon Manoach şi George San Marin. Toate întâmplările din trecut sunt evocate în poveştile Mariei mari spuse nepoatei ei care are acelaşi nume, dar rostit rârâit se preschimbă în Maia.

Bunica Maria mare o pregăteşte pe Maia să primească moştenirea familiei, altfel spus, o iniţiază, legând istoriile narate cu ritualul pregătirii dulceţii de trandafiri. Maia creşte în provincie, în două oraşe depărtate de capitală, dar într-acolo se îndreaptă la Revoluţie, cu trusa ei medicală de feşe, şi seringi, intuind că ar putea fi de ajutor. Şi tot zilele tulburi ale Revoluţiei o duc apoi în Hotel Universal, simţind, chiar din moment ce pătrunde prima oară pe coridoarele lui c-a revenit acasă.

O faună pestriţă populează Hotel Universal, din care nu lipsesc bişniţarii şi securiştii sau viitorii procurori, dintre ei se desprind câteva figuri stranii: Aliona basarabeanca adusă de peste Prut de Vasile, care îşi descoperă darul de a citi viitorul în Tarot, Georgică şi iubita lui finlandeză Ulla ce nu se mai satură de făcut amor, Mohicanu care-a ajuns în scaunul cu rotile după o tentativă de zbor sinucigaş.

Cea mai stranie pereche o formează însă omul locului, Dincă administratorul cu stagiu serios de informator al Securităţii şi intrusul, profesorul Dreptu, care-şi caută aici refugiu, terorizat fiind de una dintre neveste. Între toţi, Maia îşi asumă prin scris dubla misiune: copiază scrisorile trimise de Vasile Capşa Radei, stră-străbunica ei, reface poveştile spuse de bunica ei Maria, înregistrează întâmplările din fabulosul Hotel Universal, cu turnenii, asasinarea profesorului Dreptu.

Cheia cărţii este însă bine ascunsă, ea se cere căutată în cele două motto-uri, în titlurile de capitol ce indică traseul unei experienţe spirituale, pornind de la Ignacio de Loyola, ajungând la Tarot – tot ca într-un roman al lui Milorad Pavič – Ultima iubire la Ţarigrad. Finalul ce propune un fel de explicaţie raţională nu spulberă încărcătura ocultă a romanului, ci-i oferă cititorului deliciul unui ultim ocol, de la care poate ori nu să pătrundă în pivniţa ficţiunii.

 

Simona Sora, Hotel Universal, Editura Polirom, 2013 (ediţia I – 2012), 276 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO