Ziarul de Duminică

Imperiul gangsterilor, în România/ de Ziarul de duminică

Imperiul gangsterilor, în România/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.01.2013, 00:00 108

O distribuţie de elită

Cu Sean Penn, Ryan Gosling, Josh Brolin şi Emma Stone în rolurile principale, Elita Gangsterilor (foto 1) prezintă realitatea unei epoci în care poliţia Los Angeles-ului luptă din răsputeri pentru a recupera oraşul din mâinile unui mafiot de temut. Filmul este distribuit de MediaPro Distribution în cinematografele din ţară, începând cu 11 ianuarie 2013. În 1949, Mickey Cohen (Sean Penn) e un rege al mafiei nemilos, născut în Brooklyn, care a reuşiţ să controleze toate afacerile ilegale, de la cele cu droguri, până la cele cu arme, prostituate şi jocuri de noroc din vest de Chicago. Mickey îşi face afacerile fiind protejat nu doar de oamenii pe care-i plăteşte, dar şi de poliţie şi de politicienii, pe care îi controlează. Deşi faima gangsterului îi intimidează pe oamenii legii, brigada secretă LAPD condusă de sergentul John O'Mara (Josh Brolin) şi de sergentul Jerry Wooter (Ryan Gosling) nu se lasă impresionată şi încearcă să-i zdruncine şi să-i dărâme imperiul. În regia lui Ruben Fleischer, Elita Gangsterilor reuneşte o distribuţie formidabilă, formată din actori nominalizaţi la Oscar, precum Josh Brolin, Ryan Gosling, Nick Nolte sau Emma Stone, cu actorii Anthony Mackie, Giovanni Ribisi, Michael Peña, Robert Patrick şi Mireille Enos, precum şi câştigătorul premiului Oscar, Sean Penn.

Scenariul a fost scris de Will Beall şi are la bază cartea Elita Gangsterilor de Paul Lieberman, inspirată din fapte reale.

ICR serbează ziua naţională

ICR Bruxelles a prezentat de ziua culturii naţionale documentarul (foto 2) Vaninei Vignal După tăcere (2012), marţi 15 ianuarie, la P'tit ciné din Bruxelles. Coproducţia franco-română, filmată în limba română, face parte din trilogia românească a Vaninei Vignal, începută cu Stella (2007) şi programată a se încheia cu un al treilea film despre elita românească persecutată de regimul comunist după 1948. Cristian Mungiu este coproducător al filmului prin Mobra Films. Vanina Vignal a studiat actoria în Franţa şi apoi în România (ATF Bucureşti, clasa Sanda Manu). A lucrat ca asistentă de montaj şi regizor secund, înainte de a se lansa ca regizor de film documentar. Vorbeşte foarte bine româna şi a tradus în franceză destule filme româneşti (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Amintiri din epoca de aur, După dealuri de Cristian Mungiu, Cea mai fericită fată din lume de Radu Jude, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică).

Începând cu data de 15 ianuarie şi până la sfârşitul lunii, sub titlul 15 ianuarie Ziua Culturii Române se vor posta zilnic pe pagina de Facebook a ICR Lisabona (http://www.facebook.com/icrlisboa) poezii şi fragmente de proză din literatura română traduse în limba portugheză, poezie românească recitată, documentare despre România şi despre personalităţi româneşti. Propunerile literare se vor face în dorinţa de a încuraja achiziţionarea traducerilor din literatura română disponibile în librăriile portugheze. Astfel, fiecare post de pe Facebook va preciza de unde se poate achiziţiona respectivul volum. Tot în data de 15 ianuarie ICR Lisabona a lansat un concurs dedicat traducătorilor profesionişti sau amatori, fără categorie de vârstă sau naţionalitate: traducerea în portugheză a primelor trei strofe din poezia Floare albastră de Mihai Eminescu. Cea mai bună traducere va fi anunţată în data de 31 ianuarie, iar câştigătorul va primi două titluri din literatura română traduse în portugheză.

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, ICR Viena a organizat un salon literar, cu sprijinul Editurii Polirom, al librăriei vieneze Kuppitsch şi al Asociaţiei Culturale Die2. Publicul s-a putut delecta în sălile de lectură special amenajate la sediul ICR Viena cu peste 150 de titluri din literatura română contemporană, a achiziţionat cărţi în limba română şi germană şi a petrecut câteva ore într-o atmosferă de cafenea vieneză tipică. Cunoscuta actriţă vieneză Mercedes Echerer a prezentat cel mai nou proiect dedicat culturii spaţiului dunărean, volumul însoţit de o carte audio "Dunărea - Basme, mituri şi muzică" la care au colaborat, printre alţii, şi actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ. Seara s-a încheiat cu un recital de vioară al tânărului muzician originar din România, Cristian Ruscior.

Bursă în management cultural

Bursele "Gabriela Tudor" lansate de Fundaţia Gabriela Tudor în 2009 îşi propun să păstreze vie memoria unuia dintre puţinii manageri culturali vizionari pe care i-a avut România. Gabriela Tudor(foto 3)a fost o persoană de excepţie care, prin iniţiativele şi proiectele realizate, ca şi prin sprijinul direct acordat artiştilor şi organizaţiilor culturale, a avut un rol esential in dezvoltarea scenei artistice romanesti. In perioada 2009 - 2012, bursa a fost realizată in parteneriat cu Fundatia Ratiu din Marea Britanie, body>data>space, ArtsLink cu sprijinul financiar al Trust for Mutual Understanding şi a constat intr-un stagiu de dezvoltare profesionala de 4-6 saptamani la Londra, Bucuresti si Los Angeles de care au beneficiat Corina Bucea (manager www.fabricadepensule.ro), Raluca Pop (manager www.m3culture.ro), Mihaela Ion precum şi Irina Cios (curatoare, rezidentă în Los Angeles) si Ben Pryor (curator şi manager american, rezidentă în România). La patru ani de la dispariţia Gabrielei, Fundaţia care îi poartă numele anunţă continuarea programului şi lansarea bursei 2013 în management cultural într-un nou format, menit să sprijine formarea profesională şi mobilitatea managerilor culturali la început de drum, precum şi a proiectele lor culturale. Bursa Gabriela Tudor 2013 în valoare de 3.000 euro, este o iniţiativă United Experts/Fundaţia Gabriela Tudor. Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 30 martie 2013 iar selecţia va fi realizată de o comisie internaţională la începutul lunii aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO