Ziarul de Duminică

Ideile lumii/ de Ziarul de duminică

Ideile lumii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.07.2016, 00:06 88

Filosofie. Idei fundamentale. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Crina Boitor

 

Cum a început universul? Ce este adevărul? Cum putem avea o viaţă împlinită? De-a lungul istoriei, umanitatea şi-a pus aceste întrebări majore, precum şi altele despre natura vieţii şi a existenţei – iar marii gânditori au oferit soluţii ce continuă să influenţeze lumea în care trăim. Acestora şi multor altor întrebări au decis să le răspundă un grup de filosofi, profesori de filosofie şi scriitori din Marea Britanie: Will Buckingham, Douglas Burnham, Clive Hill, Peter J. King, John Marenbon, Marcus Weeks, Richard Osborne, Stephanie Chilman.

Scris într-un limbaj accesibil, volumul de faţă abundă în explicaţii concise care lămuresc jargonul, în diagrame care descurcă iţele teoriilor încurcate, în citate memorabile şi în ilustraţii ingenioase care ne dau peste cap convingerile şi percepţiile.

Fie că domeniul filosofiei este ceva nou pentru voi, fie că sunteţi studenţi sau posedaţi o mulţime de cunoştinţe teoretice, veţi găsi în paginile acestei cărţi suficiente lucruri care să vă stârnească curiozitatea şi să vă stimuleze deopotrivă.

„Multe dintre ideile din lucrarea de faţă pot părea complicate la prima vedere. Unele pot părea de la sine înţelese, în timp ce altele par para­doxale sau împotriva bunului-simţ. Ar putea chiar părea că vin în sprijinul remarcii frivole a lui Bertrand Russell, care spunea că «scopul filosofiei este acela de a începe cu ceva atât de simplu încât nici nu merită să fie enunţat şi de a sfârşi cu ceva atât de paradoxal încât nimeni nu îi va da crezare». Deci de ce sunt aceste idei atât de importante?

În unele cazuri, teoriile prezentate în cartea de faţă au fost de-a dreptul inovatoare în evoluţia gândirii. Deşi concluziile lor ne pot părea evidente în prezent, privind în urmă putem vedea că erau extrem de noi la vremea lor şi, în pofida aparentei lor simplităţi, ne-ar putea face să reexaminăm anumite lucruri pe care le acceptăm aşa cum sunt. Teoriile prezentate aici care par a fi paradoxuri şi afirmaţii oarecum absurde sunt chiar ideile ce pun la îndoială convingerile pe care le avem cu privire la noi înşine şi la lumea înconjurătoare – şi de asemenea ne fac să revizuim modul în care vedem lucrurile. Există aici multe idei ce ridică probleme pe care filosofii le analizează şi în prezent. Unele idei pot fi asociate cu alte raţionamente şi teorii din domenii diferite ale gândirii aceluiaşi filosof, sau pot proveni din analiza sau critica lucrărilor unui alt filosof. Ideile din această ultimă categorie fac parte dintr-un şir de raţionamente care se poate extinde de-a lungul mai multor generaţii sau chiar secole, sau pot reprezenta ideea centrală a unei anumite «şcoli» de filosofie.

Mulţi dintre marii filosofi au format «sisteme» filosofice integrate cu ajutorul unor idei intercorelate. De exemplu, părerile lor relativ la modul în care asimilăm cunoştinţe au dus la o anumită viziune metafizică asupra universului şi a sufletului omenesc. Acest fapt, la rândul său, influenţează viziunea filosofului referitoare la tipul de viaţă pe care ar trebui să o ducem, precum şi viziunea sa cu privire la o societate ideală. Şi, la rândul său, acest întreg sistem de idei a reprezentat punctul de plecare pentru filosofii care au urmat.

Trebuie, de asemenea, să avem în vedere că aceste idei nu sunt niciodată depăşite. În continuare ne pot spune foarte multe, chiar şi atunci când concluziile lor au fost contrazise de alţi filosofi sau de oameni de ştiinţă care au urmat. De fapt, multe idei care fuseseră respinse timp de secole întregi au fost ulterior dovedite a fi de fapt adevărate previziuni – teoriile atomiştilor din Grecia antică, de exemplu. Şi mai important e faptul că aceşti gânditori au stabilit procesele filosofice ca moduri de raţionare şi de organizare a gândurilor. Trebuie să ne amintim că ideile respective reprezintă doar o mică parte a gândirii unui filosof, fiind în general doar concluzia unui raţionament mai lung.

Aceste idei îşi extind influenţa dincolo de domeniul filosofiei. Unele au generat mişcări politice, ştiinţifice sau artistice foarte importante. Adesea, relaţia dintre ştiinţă şi filosofie este o legătură reciprocă în care ideile uneia o influenţează pe cealaltă. Într-adevăr, există o întreagă ramură a filosofiei care studiază tipurile de gândire aflate la baza metodelor şi practicilor ştiinţifice.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO