Ziarul de Duminică

Grădina cu îngeri

Grădina cu îngeri/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.09.2011, 00:08 680

Programul expoziţional al Galeriei Goldart-Hilton continuă cu o expoziţie-eveniment pentru plastica românească: vernisajul expoziţiei "Gradina cu ingeri" a cunoscutei plasticiene Silvia Radu. Expoziţia s-a deschis marţi 13 septembrie la Galeria Goldart-Hilton, Hotel Athenee Palace-Hilton, Str. Episcopiei 1-3.

Criticul şi istoricul de arta Dan Hăulică, preşedintele Uniunii Internaţionale a Criticilor de Artă, a desluşit, în cuvântul sau de deschidere, mesajul artei Silviei Radu. Vernisajul a avut loc in prezenta personalitatilor participante la seminarul international "Penser l'Europe".

Silvia Radu (n. 30 iunie1935, în satul Pătroaia) este un scuptor şi pictor român, personalitate de prim rang a artei plastice româneşti. Silvia Elena Radu este soţia scuptorului român Vasile Gorduz. A avut nenumăratrte expoziţii personale şi a primiit mai multe premii, între care, în 1974 - Premiul al 2 lea pentru artă monumentală; în 1999 - Premiul Expoziţiei Memorie şi Proiect, în 2003 - Premiul "Prometeus Opera Omnia" al Fundaţiei Anonimul, împreună cu Vasile Gorduz

"Spiritul nu se eliberează prin rarefracţie, prin salturi compoziţionale, el stă au ras du sol, s-ar spune, ca un tremur secret, al ierbii şi al florilor, umil ghemuite în desişul la care consimt în chip ferice - a scris Dan Haulică despre Grădina cu îngeri a Silviei Radu. Nici nu există sus şi jos în această viziune, totul e plin cu încântare, cu o bucurie a fiinţei care nu se împiedică în zadarnice distincţii, în paupere segmentări. De fapt, sculptura, spumegând voios în alburile ghipsului şi în culorile purtate de îngeri ca o panoplie, unifică şi ea, paradoxal, vocile diversităţii, din creaţia recentă a Silviei Radu. A fi divers nu înseamnă a fi marginal şi precar, ci a participa efectiv, de oriunde, la surpriza necurmată a existenţei, la robusta încredere care fundează totalitatea. Îmi vine în minte, fără efort, la acest nod rodnic de înţelesuri, o imagine frecvent întâlnită, vreme de veacuri, de la Philon la Isidor din Sevilla şi Abelard, veghind ades nobile speculaţii contemplative. Cu sorginte ilustră, în textul platonician al dialogului Timeu, ar fi în stare, cred, să rostească expresiv fertila putere ce dilată o asemenea plinătate. Căci ne conduce la un înţeles radios, - omul, ca o plantă celestă, avându-şi spre înalt, în cer, rădăcinile. La o asemenea sublimă imposibilitate mă face să visez grădina cu îngeri îndrăznită de Silvia Radu."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO