Ziarul de Duminică

Gospodarii pagubelor (I)/ de Rareş Năstase, Marius Buga

Gospodarii pagubelor (I)/ de Rareş Năstase, Marius Buga

Autor: Ziarul de Duminica

10.04.2014, 23:50 98

Astăzi discutăm despre risipa de bani din administraţia locală. Am mers prin ţară şi am studiat contabilitatea mai multor primării, iar acum vă prezentăm halucinante dovezi de fraudă: contracte cu dedicaţie şi fonduri risipite pe proiecte care se întrec în inutilitate. În timp ce edilii alocă bani de la bugetele locale după cum îi taie capul, şi sunt controlaţi târziu sau deloc, în mii de sate şi comune românii încă visează la asfalt, apă şi canal. Lipsesc investiţiile de strictă necesitate, dar primarii au dosare penale şi acuzaţii grave.

Începem să derulăm reţeta fraudei într-o comună dâmboviţeană. Acolo, insolvenţa e la ea acasă, deşi nu a fost declarată oficial. La Hulubeşti, managementul e ca şi inexistent, iar datoriile se adună vertiginos. Chiar înainte de sărbătorile sfârşitului anului trecut, furnizorul de energie electrică a tăiat curentul în toată comuna din cauza restanţelor mari, dar primarul tocmai instalase pe şosele şi uliţe perdele luminoase. Cu arierate uriaşe în contabilitate, edilul şi consilierii locali au stat tot anul trecut în scandal.

Câte primării sunt în România, tot atâtea moduri de risipire a banilor s-au inventat. De ani de zile în administraţia locală lipsesc viziunea şi controlul - fonduri uriaşe se scurg sistematic, şi asta a dus la un colaps de proporţii în care se găsesc în prezent mii de localităţi de la noi. Edilii au alocat bani într-o frenezie haotică, şi pe fondul unui management defectuos, au provocat găuri uriaşe şi restanţe fără precedent la bugetele locale.

Datoriile primăriilor însumau peste 2 miliarde de lei anul trecut. În acelaşi timp, Curtea de Conturi arăta în cele mai recente raportări că responsabilii din primării au abateri şi prejudicii de aproape 700 de milioane de lei. Asta înseamnă că la fiecare 2 lei datoraţi de autorităţile locale, un leu a fost cheltuit ilegal, nejustificat şi reprezintă risipă. „Important e să iei banii, nu e important să faci lucrarea!”

Responsabilii locali sunt acuzaţi că au adus primăriile în 2014 într-o criză financiară fără precedent şi acum nu reuşesc să redreseze comunităţile pe care le reprezintă. Autorităţile fac împrumuturi la împrumuturi, s-a ajuns în România la sechestru pe sedii de primărie, pe drumuri şi pe şcoli - firmele execută autorităţile locale, pentru contracte generoase, dar cu lucrări de mântuială.

Multe administraţii locale sunt teoretic în insolvenţă. Doar că edilii nu o declară oficial. Prin insolvenţă, toate datoriile se suspendă, iar la primărie s-ar constitui un comitet financiar,  care ar trebui să aducă instituţia pe linia de plutire. Iar comitetul format din specialişti din afara primăriei, s-ar putea îndrepta şi împotriva edililor care au înglodat-o în datorii. Un context în care primarii şi-ar da singuri foc la valiză, dacă se ştiu cu nereguli în contabilitate.

Comuna Hulubeşti, judeţul Dâmboviţa. Un loc în care interesele, orgoliile şi ambiţiile politice, au acumulat datorii uriaşe în ultimii cinci ani. Tuşa finală, o criză financiară de proporţii. Din cauză că edilii n-au mai achitat facturile la energia electrică de o jumătate de an, instituţia a rămas fără curent, iar funcţionarii au fost trimişi acasă. Întreaga comună e în colaps financiar şi nu mai funcţionează nici măcar pe regim de avarie. Cum furnizorul a oprit energia electrică, primarul şi-a trimis acasă toti angajaţii.

Şi a rămas toată comuna fără curent, nu numai primăria.

Directorul şcolii din Hulubeşti şi fost consilier la primărie, Robert Nenişanu, explică: „Comuna este blocată, în primul rând, lipsa de consiliu local, şi datorii foarte foarte mari, făcute de actualul primar. De cinci ani de zile de când este primar, a făcut peste 25 de miliarde datorii.”

Comuna nu mai are legislativ - consiliul local a fost dizolvat încă de anul trecut: primarul nu s-a mai înţeles cu consilierii şi au ajuns la scandal. Primarul e acuzat că încă din primul mandat a adus primăria în pragul insolvenţei. Iar în al doilea mandat, ar fi cerut aprobări pentru alte investiţii, care să bage de tot în faliment Hulubeştii.

Directorul şcolii spune că edilului îi convine de minune de când Hulubeştiul a rămas fără consiliu - e cel mai bun pretext să nu mai vină la serviciu. În primărie lipsesc angajaţii, dar se adună datoriile.

Domnul primar, Adrian Chiriţă, este patron. Şi la propriu şi la figurat! Are o cofetărie la Bucureşti, iar pe aici, la primărie mai vine din joi în Paşti!

Şeful peste judeţul Dâmboviţa a fost sesizat cu privire la datoriile uriaşe ale comunei, care sunt de vreo 6 ori mai mari decât bugetul anual la Hulubeşti. „Dezastrul e prea mare ca să poată fi  gestionat, spune Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Dl. primar de la Hulubeşti şi-a închipuit că cineva îi va plăti toate datoriile şi că nu-l va durea capul şi nu va avea de răspuns pentru dezastrul financiar lăsat în urmă. Avem în faţă şi un personaj care este excepţie în administraţia publică locală.”

L-am sunat pe primar şi l-am chemat la primărie. A venit de la Bucureşti, cu propria explicaţie: „La primăria Hulubeşti nu s-au cheltuit bani, într-un cuvânt nu s-a furat! Aici s-a muncit şi banii nu s-au cheltuit.”

Furnizorul a oprit curentul la primărie şi pe drumurile din localitate cu două săptămâni înainte de Crăciun. Culmea e că, deşi ştia de datoria mare la Electrica, primarul a achiziţionat în aceeaşi perioadă ghirlande luminoase care să coloreze tot Hulubeştiul de sărbători.

Fostul viceprimar spune că edilul a schimbat chiar şi 100 de becuri de pe stâlpi, cu sisteme noi, la 1.400 de lei bucata şi a pus iluminat public chiar şi lângă terenuri agricole. Fostul vice susţine că edilul a apelat la un tertip pentru a fenta Curtea de Conturi.

„Îţi demonstrez eu cum se fură cu acte. Aşa a spus dânsul – susţine Constantin Cursureanu, fost viceprimar. Domne, mi-am zis, glumeşte. Dar mai târziu am văzut ca nu glumeşte.” „Ce îi spune: domne la mine vii, îmi faci lucrarea cutare, eu nu am bani să îţi plătesc. Mă dai în judecată, câştigi în instanţă şi după ce câştigi în instanţă, prima dată când vin banii dumneata ţi-i dau. M-aţi înţeles, asta e strategia lui.”

„Acum sunt multe, multe firme care aşteaptă la rând să-şi ia banul.”

Primarul recunoaşte că a avut două controale de la Curtea de Conturi, unul în 2009 şi altul în 2012, şi a fost amendat pentru abateri. Rapoartele vorbesc de sume umflate în ceea ce priveşte pietruirea comunei, dar şi cheltuieli suspecte cu materiale consumabile. De exemplu într-un singur an pentru un autoturism vechi, s-au făcut reparaţii de 55.000de lei, bani cu care se putea cumpăra un autoturism nou. Sau pentru hârtie xerox, timbre şi plicuri s-au cheltuit 30.000 de lei pe an şi jaluzelele pentru sediul primăriei, care acum zace închisă, au costat 24.000 de lei, aproape 6.000 de euro. La toate se adaugă alte câteva investiţii într-un teren de sport şi un mic părculeţ.

Primarul Ion Chiriţă se apără: „Preţurile nu sunt de niciun fel umflate, ba chiar preţurile sunt mult mai mici decât preţul real. S-au făcut mult mai multe lucrări, faţă de plăţile care sunt în acest moment.”

Iar pe când sediul primăriei era în faza finală de construcţie, ar fi început şantierul şi la vila primarului, susţine nea Petre Ion, fost consilier personal. „Această primărie dacă vreţi să vă spun, are grinzi duble, are acoperiş dublu. Cât a costat ea şi cât în realitate? În jur de 17 miliarde şi ceva a costat această primărie. Pe hârtie. Pe hârtie, da. În realitate, Dumnezeu ştie.” 

Primarul Chiriţă e cunoscut în comună pentru ieşirile sale violente - s-a ales cu o condamnare cu suspendare pentru port ilegal de armă, după ce a tras în aer cu pistolul, într-o cearta cu preotul şi câţiva localnici. Nimeni nu îndrăzneşte în comună să-l întrebe de investiţiile făcute.

Petre Ion, fost consilier personal vorbeşte despre cum s-au făcut jocurile la Hulubeşti, când  candidatul Ion Chiriţă venea din Bucureşti, unde avusese o firmă de taxi-uri. „Vărul dumnealui care e şofer pe microbuz, a venit la mine: Măi nea Petre, am un văr puternic de tot. Adică cum? Dă un milliard numai ca să ajungă consilier. Măi, zic, un milliard la timpul ăsta, se poate ajunge primar fără să mai discutăm. Demonstrăm la lume că se poate, cum facem şi cum dregem. Da, m-a pus faţă în faţă şi l-am luat şi l-am dus la cine trebuia la partid, la Târgovişte.” 

Scena descrisă de Petre Ion se regăseşte în multe comune din ţară, unde diverse jocuri de culise au adus pe fotoliul de primar persoane care dovedesc că nu reuşesc să managerieze eficient. În cazul Hulubeşti, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, spune că risipa cea mai mare se regăseşte într-o staţie care trebuia să furnizeze apă în comună. Proiectul a fost susţinut şi aprobat de fostul preşedinte de Consiliu Judeţean, Florin Popescu, care a devenit cu acest prilej şi cetăţean de onoare la Hulubeşti.

Investiţia nu funcţionează, pentru că lipsesc multe componente care figurează în hârtii, susţine actualul preşedinte. „Practic au fost umflate situaţii de lucrări, sau au fost plătite lucrări care nu au fost executate.” La fel de adevărat e însă că, de când a ajuns preşedinte de Consiliu, Adrian Tutuianu nu a mai făcut nicio sesizare privind banii irosiţi pe proiectele de la Hulubeşti. A vizitat comuna în campania electorală din 2012 şi a promis că va stinge datoriile.

Iar la atâtea acuzaţii de risipă, nici consilierii locali n-au făcut nimic pentru a opri scurgerile de fonduri. La primărie s-au derulat în ultimii ani scene desprinse parcă din schiţele lui Caragiale, care au dus la dizolvarea Consiliului local. Primarul era la PDL, iar membrii USL şi un consilier PPDD au refuzat să mai vină la şedinţe, si fără Consiliu, în 2013 nu a fost aprobat bugetul, aşa că nici vorba de investiţii majore. Fostul consilier Ion Radu, a fost un jucător important în dizolvarea Consiliului. Maior în rezervă şi fost profesor la Hulubeşti, spune că nu s-a mai prezentat la şedinţe, din cauza primarului. În loc să vină la şedinţe, Ion Radu şi-a ocupat timpul jucându-se de-a televiziunea, cu un localnic. S-au postat pe internet cu diverse mesaje către cetăţeni. Prin sat oamenii vorbesc că Ion Radu i-a făcut jocul primarului, cu sau fără intenţie: a contribuit la dizolvarea Consiliului, şi nimeni nu poate cere insolvenţa primăriei.

Orice consilier putea face proiecte viabile, pe care să le prezinte primarului. Orice consilier putea cere în şedinţe o analiză a cheltuielilor, defalcate pe necesităţi, solicitând edilului un referat pe priorităţi. Consilierii s-au mulţumit să nu se mai implice absolut deloc, şi prin dizolvarea Consiliului, au dus într-un impas şi mai mare comuna.

Situaţie ca la Hulubeşti, mai rar găsesti. Primăria a cheltuit mult, şi s-a înglodat în datorii, dar pe uliţe nu se vede.

Responsabilii nu se înţeleg, fac jocuri de culise, îşi pun beţe în roate. De pierdut au cetăţenii.

Interesele locale, sprijinte de la judeţ fac de două decenii blocaj în dezvoltarea satelor şi comunelor româneşti. Dacă oraşele se tot împrumută şi au mărit taxele şi impozitele, comunele nici nu mai pot contracta împrumuturi. Comunele sunt cele mai afectate de datorii, pentru că nu au un grad ridicat  de colectare a taxelor. Iar bugetele mici sunt tocate de cele mai multe ori pe proiecte inutile.

 

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea „România, te iubesc!” din 9 martie 2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO