Ziarul de Duminică

Goreniuc la Beijing/ de Ziarul de duminică

Iconic – sculpture project proposal, City Hall, San Jose, California

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

08.09.2016, 23:56 134

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, a avut loc la sediul Institutului Cultural Român din Beijing vernisajul expoziţiei „Bucurie pură”, semnată de artistul român Mircea Paul Goreniuc. Lucrările expuse fac parte dintr-o serie amplă intitulată „Pure Joy” („Bucurie pură”) şi sunt inspirate din fotografii ale spaţiului cosmic luate de telescopul Hubble, pe care artistul le-a interpretat ca „un joc al neutronilor şi electronilor în microcosmosul atomului şi cel al Pamântului în macrocosmosul  Universului, joc care poate fi oprit numai de OM în cursa lui continuă spre autodistrugere.”

Artistul Paul Mircea Goreniuc este cunoscut publicului din Beijing, participând, până acum, la patru ediţii ale Bienalei Internaţionale de Artă de la Beijing (2002, 2005, 2010 şi 2015). În  anul 2002, tot la Beijing, a participat la Expoziţia şi Simpozionul Internaţional de Sculptură,unde sculptura sa monumentala „Dans în  Spaţiu pentru Pace” a primit premiul de Excelenţă şi a fost cumpărată de Municipalitatea oraşului Beijing şi de Ministerul Chinez al Culturii şi instalată în Parcul Internaţional de Sculptură, în vederea Jocurilor Olimpice din 2008.

În anul 2006 a avut o expoziţie personală la Ambasada României la Beijing. Lucrările sale sunt expuse în Parcul Lumii din capitala Chinei, fiind astfel cunoscut de către publicul chinez.

Paul Mircea Goreniuc trăieşte în S.U.A. încă din anul 1972. S-a format profesional la Academie der Buildende Kunste (Munchen, Germania) şi apoi la San Francisco State University (CA, USA) şi San Jose State University (CA,USA) – unde a absolvit un master în arte în 1975 şi un master în sculptură în 1977. A participat la numeroase expoziţii personale şi de  de grup  (Bucureşti, Paris, Ravena, Beijing, Seul, New York, Chicago, Washington, San Jose, Oakland, Berkley) şi a prezentat mai multe proiecte personale (Bucureşti, Mamaia, Munchen, Stanford, San Francisco, Fermont, Monterey, Palo Alto, Oackland, Paris, Beijing).

În acest an a avut o expoziţie la Bucureşti, la Galeria Dialog, a Primăriei sectorului 2, despre care a scris şi „Ziarul de duminică”.

 

Expoziţia „Bucurie pură” rămâne deschisă la sediul ICR Beijing până la data de 25 octombrie a.c.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO