Ziarul de Duminică

Goana românilor după happy-end/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

13.05.2016, 00:02 257

Kurt Vonnnegut

Hocus Pocus

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Vali Florescu. Unul dintre cei mai de seamă romancieri americani scrie un roman amuzant, actual şi realist, dificil de citit. Eroul şi naratorul, Eugene Debs Hartke, un veteran al războiului din Vietnam şi profesor de colegiu, amestecă, la persoana întâi, amintiri din copilărie, din colegiu, din închisoare, din războiul din Vietnam şi întoarcerea acasă.  Realizează că a ucis în război un număr de bărbaţi identic cu cel al femeilor cu care a făcut sex. Romanul e în aşa fel structurat de parcă ar fi fost scris pe bucăţele de hârtie adunate laolaltă haotic după aceea. Mulţi critici au apreciat că ar fi cel mai bun roman al autorului.

 

Lucian Perţa

Noua parodie nouă

Editura Limes

Prefaţă de Dumitru Chioaru. Antologia de faţă este concepută ca oglindă parodică a antologiei „Noua poezie nouă” de Dumitru Chioaru apărută la editura Limes în  2011. Lucian Perţa a ales din fiecare dintre cei 80 de poeţi contemporani antologaţi de Dumitru Chioaru câte un poem reprezentativ, pe care l-a parodiat în maniera sa binecunoscută. Noua parodie nouă scrutează astfel tabloul poeziei româneşti contemporane, de la optzecişti la douămiişti, amestecaţi alfabetic într-o – cu o sintagmă ce-i aparţine lui Tudor Vianu – „generaţie de creaţie”, asumată de Chioaru şi, din perspectivă parodică, de Lucian Perţa, deconstruindu-i retorica în aşa fel încît constituie şi o lectură critică menită să-i sublinieze, la fel de bine inspirată, noutatea şi valoarea, dar şi să-i deconspire clişeele.

 

Guido Mina di Sospiro, Joscelyn Godwin

Cartea interzisă

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Petru Iamandi. „Dispute de ordin politic, conflicte  religioase, ocultism, ritualuri magice şi sexuale, motivaţiile şi consecinţele lor, aşa cum n-au apărut până acum într-o lucrare de ficţiune! Cartea interzisă înfăţişează povestea descifrării unor secrete din perioada Renaşterii italiene, secrete care au fost inserate într-o carte ingenios cifrată. Sub aspect esoteric, acest thriller reprezintă mult mai mult decât atât: este vorba despre conţinutul spiritual şi profund al textului, conţinut care, de obicei, lipseşte acestui gen. Acest fapt este datorat celor doi autori specialişti în istoria Bisericii Catolice Mina – di Sospiro şi în esoterism – Godwin. Cartea are în prim-plan povestea destrămării unei familii  aristocrate din Italia, deţinătoarea misteriosului exemplar, unul dintre membrii ei fiind ucis, iar altul răpit, dar se concentrează şi asupra problemei destrămării Europei. Thrillerul porneşte de la existenţa reală a unei cărţi în anul 1603, scrisă de Cesare della Riviera, Il Mondo magico de gli heroi, un tratat despre obţinerea prin alchimie a Copacului Vieţii, cel cu ajutorul căruia un om poate fi transformat într-un zeu. Cartea se ocupă cu o limpezime neobişnuită de adevărata magie naturală şi arată cum poate fi obţinută piatra filosofală, descriind, pas cu pas, binefacerile uimitoare şi inefabile pe care eroul desăvârşit le poate obţine prin intermediul ei.”

 

Bogumil Luft

Români în goană după happy-end

Editura Polirom

Traducere de Ana Maria Luft. „Luft este un autor special. A fost ambasador al Republicii Polone in România, apoi in Moldova. Stăpâneste excelent problematica acestor două ţări, mânuieşte în mod strălucit condeiul şi este un observator ager şi pătrunzător. România îl fascinează şi din motive personale, fapt care face ca lectura acestei cărţi să fie şi mai agreabilă. Istoria României citită în paginile eseului lui Luft e ca un drog – dă dependenţă.” (Adam Michnik) Volumul, recenzat elogios în presa poloneză, a făcut obiectul unor lansări şi dezbateri la Varşovia, Cracovia şi Poznan. O poveste cu o intrigă complexă despre întâlnirea a două popoare – polonez şi român –, precum şi despre moldoveni, care încearcă să-i ajungă din urmă. Peste treizeci de ani de întâlniri şi experienţe ale autorului – ziarist, publicist şi diplomat.

 

Laura Nureldin

Regii timpului

Editura Herg Benet

Editorii: „Ce ai face dacă cel mai bun prieten al tău te-ar trimite din greşeală cu o  maşină a timpului fix în Persia antică, iar acolo ai fi imediat răpită de eunuci ai haremului măreţului Xerxes? Sau dacă viaţa ţi-ar fi pusă în pericol de nenumărate intrigi de palat într-o societate unde femeia este supusă bărbatului prin tradiţie? Sau dacă ar trebui să iei de soţ un rege pe care deja îl cunoşti din manualele de istorie, dar căruia trebuie să îi explici că un telefon nu înseamnă să vorbeşti cu spiritele, automobilele nu sunt care ale zeilor, iar vasul de toaletă este un accesoriu foarte util? Tinerei Mora, un normal locuitor al Los Angeles-ului din zilele noastre, iată că, din întâmplare, chiar i se petrec toate acestea. Nu disperă pentru că este o femeie hotărâtă, pragmatică, cu umor, dar şi… îndrăgostită. Iar dragostea cere sacrificii, nu? Chiar dacă ajungi Regină.”

 

Dana Puiu

Proeme

Editura Singur

Fostă conferenţiară la Universitatea de Nord Baia Mare, doctor în filologie,  autoarea a predat literatură canadiană de limba franceză, a publicat eseuri, poezie şi proză scurtă în diferite reviste. Volumul de versuri de faţă cuprinde următoarele cicluri: Călătorie în jurul camerei mele sau Apel la linişte; Poem scenografic despre depărtare; Tăceri; Izvoarele; Proeme boheme din nopţile albe ale lui Chopin; Val în rolul lui George Sand nu la Valdemossa ci la Bucureşti policolor; proeme bohemiene dedicate familiei. „Unde e Capătul Pământului/ Nicăieri (nu) e Capătul Pământului/ Oriunde te-ai duce/ porţi cu tine/ cei 1000 de ochi ai lui Argus/ degeaba te deghizezi în necruţătoarea Meduză/ sperând că privirea va îngheţa iscodelile/ un escadron de jigodii/ fără ocupaţie/ cu curiozităţi murdare/ bine ţintite/ întinează secunda/ şi iarăşi iei direcţia Capătul Pământului/ degeaba/ iscoade cu 1000 de ochi/ desigilează/ mărunta viaţă/ «acum îşi bea cafeaua !»/ «da, acum îşi bea afurisita aia de cafea!»”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO