LIVE: Acum la ZF IT Generation, Start-up Pitch: Ce planuri de dezvoltare are platforma de tip “device as a service” INKI.TECH? Cum va fi finanţată expansiunea start-up-ului? Urmăriţi o discuţie cu Liviu Huluţă, CEO al INKI.TECH
Ziarul de Duminică

Goana nebună a lumii după premii şi nominalizări/ de Stelian Ţurlea

Editura RAO ale cărei cărţi foarte interesante le prezentăm mairar în această rubrică - nu neapărat din vina noastră - ne-aobişnuit să publice, în condiţii grafice excelente, romane dintrecele mai noi, premiate sau nominalizate la importante premii. Văoferim în acest număr trei dintre aceste cărţi.

Colum McCann - Goana nebună a lumii. Traducere din limbaengleză de Justina Bandol. Este unul dintre cele mai profunderomane publicate în ultimii ani, foarte apreciat de critică, dar şide cititori, încununat cu mai multe premii - Nation Book Award2009, Prix litteraire Lucien Barriere du festival du cinemaamerican de Deauville, 2009, Union Ambasador Book Award, 2010.Autorul, de origine irlandeză, cum îl arată şi numele, trăieşte înStatele Unite ale Americii şi a publciat mai multe romane, darsucces deosebit a obţinut cu cel de faţă.

Romanul, spune editura, este un elogiu închinat oraşului NewYork. Cu toate că e scris într-un stil urban, alert, fără astâmpărşi reticenţe, şi vorbeşte despre o lume profund tehnologizată,"Goana nebună a lumii", este, în esenţă, o rapsodie. O reţea,elegant ţesută, de personaje din toate mediile sociale, ale cărorvoci, reconstituite cu un har al autenticităţii demn de unarheolog, se întâlnesc, aducându-şi fiecare propria poveste deviaţă, în jurul a ceea ce a fost numit "delictul artistic alsecolului XX": pe 7 august 1974, echilibristul francez PhilippePetit a traversat ilegal, mergând pe sârmă, spaţiul dintre celedouă turnuri ale World Trade Center din New York. O rapsodietragi-comico-eroică, orchestrată simfonic, a metropolei americane,dar şi, simbolic, a lumii de azi, într-o epocă neliniştită care,privită prin ochii acestei cărţi, o prefigurează pe a noastră. Vomreveni pe larg.

Indra Sinha - Oamenii lui Animal. Traducere din limbaengleză de Veronica Tomescu. În urmă cu aproape trei decenii acreat mari emoţii o catastrofă chimică produsă în India, la Bhopal.Au murit atunci 20.000 de persoane, iar alte 100.000 au rămas cugrave sechele. De la acest dezastru porneşte în scrierea romanuluisău Indra Sinha, născut în 1950, fiul unui ofiţer indian şi al uneiscriitoare engleze, care a locuit vreme de 40 de ani în Anglia,după care s-a mutat cu familia în sudul Franţei. Romanul de faţă afost nominalizat la Man Booker Prize în 2007 şi laureat alCommonwealth Writers Prize 2008. Eroul, Animal, era un copil decâteva zile la vremea dezastrului chimic şi fusese găsit cu spatelerăsucit în urma catastrofei, dus la spital, lăsat în grijacălugăriţelor şi crescut la orfelinat. La 19 ani, el îşi spunepovestea şi dorinţa de dreptate. Un doctor american deschide oclinică pentru cei suferinzi în urma dezastrului chimic pe carereprezentanţii fabricii vinovate încearcă să-l manipuleze.

Jo Nesbo - Călăul. Traducere din limba engleză deLorena Mihăeş. Jo Nesbo estemuzician, compozitor, economist şi unul dintre cei mai de successcriitori de thrillere din Norvegia. S-a născut la Oslo şi aabsolvit Scoala de Economie din Norvegia. Deşi este cunoscut peplan internatţonal pentru seria de romane care îl au ca protagonistpe detectivul Harry Hole, Nesbo este şi vocalistul trupeinorvegiene de rock Di Derre.

Romanul "Călăul" face parte din seria de şase romane Harry Hole- după numele eroului - cu un enorm succes şi numeroase premii - numai puţin de zece într-un deceniu! "Călăul" a fost ales de"Publishers Weekly" printre cele mai bune 100 de cărţi ale anului2009, dintr-o selecţie de 50.000 de tiluri! Iar în 2010 a fostnominalizat la Edgar Award. O înregistrare neclară dintr-o bancăarată cum un bărbat o ameninţă pe casieră cu un pistol şi îi spunesă numere până la 25 şi, când nu-şi primeşte banii la timp, oexecută. Cazul îi este repartizat, fireşte, lui Harry Hole. Însălucrurile sunt complicate pentru detectiv căci, în timp ce prietenalui este plecată în Rusia, Harry se întâlneşte întâmplător cu oveche pasiune de-a lui. După o cină la casa acesteia, el setrezeşte acasă, fără însă să-şi aducă aminte nimic din ultimele 12ore. În aceeaşi dimineaţă, femeia este găsită moartă în propriulpat, iar Harry începe să primească e-mailuri de ameninţare. HarryHole trebuie să găsească puterea să rezolve ambele mistere. Unexcelent roman poliţist. Şi asupra acestei traduceri vom reveni pelarg.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.