Ziarul de Duminică

Giordano Bruno, integral

07.01.2003, 00:00 29

Cititorului roman i se pregateste pentru prima oara versiunea romaneasca integrala a operelor italiene ale lui Giordano Bruno, ultimul si probabil cel mai mare si mai autentic filosof al Renasterii italiene*.
Operele italiene apar sub patronajul unui comitet stiintific international, alcatuit din Smaranda Bratu Elian (Universitatea Bucuresti), Miguel Angel Granada (Universitatea din Barcelona), Yves Hersant (Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale din Paris), Nuccio Ordine (Universitatea Calabriei) si Alain Segonds (Les Belles Lettres, Paris).
Seria va cuprinde, in volume distincte, cele sase dialoguri: Cina din Miercurea Cenusii, Despre cauza, principiu si unu, Despre infinit, univers si lumi, Alungarea bestiei triumfatoare, cabala calului pegasian, Despre eroicele avanturi si comedia Lumanararul. Au aparut, deocamdata, primele doua volume.
Editia trebuie semnalata din mai multe motive.
In primul rand, cititorul roman va avea opera unui scriitor care continua sa fie proaspat si sa intrige. Forta ultimului mare filosof al Renasterii se regaseste din plin in dialogurile sale, considerate o culme a ingeniozitatii verbale. In al doilea rand, editia este o lucrare de pionierat deoarece, din cele sase dialoguri, doar unul a aparut pana acum in traducere romaneasca, in urma cu mai bine de 60 de ani. In al treilea rand, traducerile (cel putin in aceste doua volume aflate deja pe piata) se datoreaza eminentului italienist care este Smaranda Bratu Elian; desi operele bruniene sunt socotite printre textele cel mai greu de tradus din cultura italiana si sunt, ca atare, o mare provocare pentru orice traducator, rezultatul este un admirabil exemplu de reusita. In al patrulea rand, traducerile sunt insotite de substantiale note, care aduc un enorm bagaj de informatie utila chiar si cunoscatorului epocii.
In sfarsit, editia republica studiul amplu (peste o suta de pagini) al lui Edgar Papu despre viata si opera lui Giordano Bruno, aparut in 1947, probabil lucrarea cea mai importanta scrisa de un roman despre creatorul panteismului modern.

*) Giordano Bruno, Opere italiene, vol. I - Cina din Miercurea cenusii; vol. II - Despre cauza, principiu si unu, Editura Humanitas. Editie ingrijita de Smaranda Bratu Elian, dupa editia critica bilingva a lui Giovanni Aquilecchia, Les Belles Lettres, Paris. Studiu introductiv de Edgar Papu.

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO