Ziarul de Duminică

Gioconda va surâde la Timişoara

Gioconda va surâde la Timişoara

Autor: Ziarul de Duminica

23.03.2012, 00:00 131

Matei Vişniec la Bistrot de Venise

Din 1993, Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia, foto 1) a devenit unul din punctele de întâlnire ale elitei artistice veneţiene, prin elegantul său ambient unde se dezbat teme de actualitate culturală şi socială.

Începând cu 2009, în luna martie a fiecărui an, selectul local găzduieşte întâlnirea cu un poet român, ales şi promovat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Astfel, anul acesta se va desfăşura cea de-a patru întâlnire, după serile de poezie cu Nina Cassian din 17 martie 2009, Mircea Dinescu din 9 martie 2010 şi Ileana Mălăncioiu din 12 martie 2011.

În acest an, invitatul serii de 20 martie de la Bistrot de Venise a fost Matei Vişniec. Binecunoscut dramaturg şi poet român, Matei Vişniec trăieşte între două lumi, între poezie şi teatru, Est şi Vest, România şi Franţa, între limba română şi cea franceză, între pasiunea pentru literatură şi cea pentru jurnalism. Special pentru întâlnirea de la Bistrot de Venise, zece poeme din opera lui Matei Vişniec au fost traduse de Roberto Merlo, care predă limba şi literatura română la Universitatea din Torino.

Un spectacol ca o cupă de şampanie

Pe 28 martie, de la orele 19.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, va avea loc cea de-a doua reprezentaţie cu "Floarea de cactus" (foto 2),o comedie spumoasă, într-o montare inspirată, semnată de Alice Barb.

"Spectacolul este o comedie despre iubire, despre cum trebuie să iubeşti şi despre cum să iubeşti pe cine trebuie. Am dorit să realizez un spectacol fermecător, spumos şi efervescent ca o cupă de şampanie franţuzească, pe care publicul să o bea în fiecare seară împreună cu noi în cinstea Adelei Mărculescu, a minunaţilor ei parteneri de scenă şi a iubirii" declara Alice Barb.O comedie plină de imaginaţie, bun gust şi rafinament, cu o distribuţie de excepţie în care doamna Adela Mărculescu îl are alături pe minunatul ei partener de scenă Damian Crâşmaru, pe Cristiana Răduţă-Bobic, Lucian Ghimisi, Theodor Danetti/ Mihai Niculescu şi Rudy Rosenfeld. Scenografia spectacolului îi aparţinei Ioanei Cantuniari.


O harpă celtică la Peleş

La Castelul Peleş începe ediţia a II a a Stagiunii "Sunetul muzicii", eveniment organizat de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic şi Radio România Cultural. Primul recital va avea loc sâmbătă 24 martie 2012, de la ora 17, în sala de concerte a castelului şi va fi susţinut de un ansamblu pe cât de inedit, pe atât de valoros - Duo Cell'Arpa (foto 3). Formaţia alătură harpa celtică, violoncelului şi dă naştere unor sonorităţi spectaculoase. Protagonişti vor fi doi solişti instrumentişti ai orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti: harpista Roxana Moişanu şi violoncelistul Mladen Spasinovici.

Cei doi vă propun o călătorie prin trei secole de muzică. Vor putea fi audiate opusuri de Gluck, Handel, Bach, Schubert, Rahmaninov, Moszkowski şi mulţi alţii. După o primă stagiune extrem de apreciată de melomani, în acest an iubitorii muzicii vor putea urmări la Castelul Peleş, până pe 17 noiembrie, 10 concerte care vor aduce în faţa spectatorilor programe atractive şi nume de primă valoare ale artei sonore româneşti: Icon Arts Ensemble, dirijat de Gabriel Bebeşelea, Bourbon Jazz Unit, Cvartetele Arcadia şi Eufonia, Duo-urile Atris şi Aperto, pianista Daria Ioana Tudor, violonista japoneză Ishigami Mayuko.

Gala Premiilor Gopo

La cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor Gopo, actorul Iurie Darie (foto 4) va fi recompensat cu Premiul pentru Întreaga Carieră. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la ediţiile precedente altor patru actori emblematici pentru filmul românesc: Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin. Născut pe 14 martie 1929, în Vadul Raşcov din judeţul Soroca (astăzi în Republica Moldova), Iurie Darie are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice. În teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum Troilus şi Cressida, Umbra, Pălăria. Tot în 2012, Premiile Gopo aduc un omagiu şi unuia dintre cei mai prolifici asistenţi de cameră din cinematografia românească a ultimei jumătăţi de veac, Dumitru Gaiţă (foto 5), prin acordarea unui Premiu Special. Cariera sa cuprinde zeci de lungmetraje de ficţiune, printre care se numără unele dintre cele mai importante titluri produse în studiourile de la Buftea în deceniile '50 - '80. Cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc luni, 26 martie 2012, la Platinum Business & Convention Center şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, începând cu ora 19:00, iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat, pe ProTV Internaţional, în două părţi - sâmbătă, 31 martie, respectiv duminică, 1 aprilie, de la ora 23:30.


Verdi, de 65 de ani pe scena ONRT

La doar o lună de la triumful obţinut la Teatrul Scala din Milano în rolul Amneris, Marianne Cornetti (foto 6) va veni în România, pentru a interpreta rolul titular din opera "La Gioconda" de Amilcare Ponchielli (în concert), la Opera Naţională Română Timişoara (ONRT).

Evenimentul va avea loc duminică, 25 martie 2012, ora 19.00. Deşi este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari mezzosoprane verdiene ale momentului, Marianne Cornetti a abordat în ultimii ani cu acelaşi succes şi roluri din repertoriul de soprană dramatică, cum sunt Lady Macbeth, Santuzza, Abigaille.

Rolul Gioconda este un debut absolut pentru Marianne Cornetti, care a acceptat să-l realizeze în România, la invitaţia domnului Corneliu Murgu, directorul general al ONRT. Evenimentul pe care ONRT îl propune publicului în seara de 25 martie este, ca şi celelalte evenimente ale acestei stagiuni, o ocazie prin care instituţia sărbătoreşte împlinirea a 65 de ani de la primul spectacol care a avut loc pe scena Operei - 27 aprilie 1947, "Aida" de G. Verdi, regizat de Aca de Barbu, un spectacol de neuitat, care la acea dată a fost transmis prin megafoane şi în Piaţa Operei.

Opera în concert "La Gioconda" va fi interpretată sub conducerea muzicală a dirijorului David Crescenzi şi îi va mai avea în distribuţie pe Călin Brătescu (Enzo Grimaldo), Liliana Matei Ciucă (Laura Adorno), Kim In Hui (Barnaba), Sorin Drăniceanu (Alvise) ş.a. Participă corul şi orchestra Operei Naţionale Române Timişoara.

Bufonul ne citeşte visele

Începând cu 23 martie, timp de o lună, la Readers Café, un spaţiu neconvenţional de expunere, va fi găzduită selecţia grafică Alter Ego (foto 7), semnată de Marian Simon.

Cele 45 de lucrări au la bază teme onirice. Ghid prin incursiunea onirică este bufonul - singura entitate care dispune de libertatea spirituală de a-şi lua în derâdere chiar şi propriul rege. Bufonul se înfăţişează prin intermediul măştilor pe care le poartă.

"Visul nu are nevoie să fie decodificat sau înţeles raţional, ci pur şi simplu simţit, pentru că esenţa sa este subconştientul, alter ego-ul nostru emoţional care nu este trecut prin cenzura conştiinţei - conştiinţă care ne-a adus în pragul autodistrugerii noastre ca fiinţă. Las privitorul să se dezlănţuie şi să-şi creeze propriile divagaţii estetice faţă de temele suprarealiste pe care le ofer", mărturiseşte Marian Simon. Lucrările sale nu au titluri, invitând astfel privitorul să caute metafore şi sensuri, chiar mai presus de cele imaginate de artist. "Alter Ego este o expoziţie care intrigă şi instigă la interpretare. Lucrările suprarealiste ale lui Marian Simon cer ore întregi de introspecţie şi decodificare şi te determină să-ţi pui întrebări despre tine însuţi. Nouă ne-au plăcut foarte mult lucrările şi sper ca toţi cei care ne trec pragul să le aprecieze la fel de mult", spune Liliana Ghiţău, Managing Partner Readers Café. Alături de lucrările lui Marian Simon, toţi cei prezenţi la vernisajul expoziţiei Alter Ego de la Readers Café, vineri, 23 martie, ora 19,00, se vor putea bucura şi de Psychenaturadatura & Calea Lactee - un proiect muzical iniţiat de Călin Torsan (Kranke) şi Liviu Stoianovici (Sasha).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO