Ziarul de Duminică

Ghid de supra vieţuire/ de Tudor Călin Zarojanu

Ghid de supra vieţuire/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

30.04.2015, 00:16 383

La urma urmei, de ce să mai trăieşti?

Şi mai la urma urmei – cum spunea draga mea profesoară de Română – de ce să mai trăieşti în România?

Nu, pe bune!

Am un prieten, coleg şi prieten Fb, care orice-aş scrie ori spune, îmi răspunde cu un ton cavernos, încheind invariabil cu cuvintele „Oricum, totul e degeaba...”

Recent, însă, s-a întâmplat ceva neaşteptat în relaţia noastră. În prima zi a anului care – cu mare bunăvoinţă! – putea fi considerată bună de o drumeţie fără pretenţii, am plecat cu ai mei la Mânăstirea Sitaru (Schitul Balamuci) şi ne-am încăpăţânat să întindem masa, la propriu (avem una pliantă) şi la figurat, pe ogorul din apropiere, în ciuda friguleţului pătrunzător, a cerului acoperit şi a rafalelor de vânt. Era februarie!

Am făcut şi fotografii, evident. Ce, ăia care ajung pe Everest, sfidând toate greutăţile, nu se trag în poză? Şi le-am pus pe Facebook, întru stupoarea sinceră a celor care în ziua aceea evitaseră să scoată afară un vârf de picior.

Reacţia prietenului meu a fost pe cât de neaşteptată, pe atât de vie: „Nu ştiu de unde găseşti atâta energie! M-ai binedispus!”

Nici nu e nevoie de mai mult.

Te-ai trezit azi-dimineaţă? Viu? Super! Iată un motiv minunat să vrei să mai trăieşti un pic!

Eşti sănătos? Nu-nu-nu, colesterolul nu se pune, nici trigliceridele, nici hipertensiunea, nici junghiurile, durerile ocazionale de cap, stomac, măsele, hai să fim serioşi, dacă ai numai din astea eşti sănătos tun şi ar fi frumos să-i mulţumeşti lui Dumnezeu pentru asta. Sau lui Darwin, mă rog, după caz.

Ai bani de mâncare, întreţinere, haine second-hand, transport, cablu TV, telefon, Internet? E bine! N-ai bani de concediu, smartphone, restaurant? Naşpa. Dar pe total stai binişor. Ai şi-un loc de muncă!? Eşti bazat! Ai maşină şi bani de benzină!? Eşti mega!

Ai o familie pe care o iubeşti – hai, măcar pe câţiva dintre ei! – trei-patru prieteni mişto, ai un parc în care îţi place să te plimbi, un magazin prin care te amuză să bântui chiar dacă nu cumperi mare lucru, câteva locuri prin ţară unde te bucuri să dai o fugă, fie şi o zi sau cu cortul, dacă nu ai bani de cazare? Păi, atunci cum să pleci definitiv din România?

Cum să pleci definitiv din lume? Din lumea asta formidabilă în care în fiecare clipă se întâmplă ceva extraordinar de frumos sau de interesant. Totul e să te uiţi, fireşte, că dacă te uiţi la înmormântarea mamei anonime a unei pseudovedete şi mai anonime, atunci, da, lumea pare groaznică şi depresia bate la uşă.

Vom avea timp arhisuficient să fim înţelepţi şi să dăm din cap îngrijoraţi de calea greşită pe care a luat-o lumea. Vom avea la dispoziţie o eternitate. Până atunci, însă, uitaţi-vă, e un miracol extraordinar: soarele a răsărit şi azi!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO