Ziarul de Duminică

Ghici ce ţine regina în poşetă?

Ghici ce ţine regina în poşetă?

Autor: Ziarul de Duminica

04.05.2012, 00:02 69

Alexander von Schönburg

Tot ceea ce aţi dorit să ştiţi despre regi şi nu aţi îndrăznit să întrebaţi niciodată

Casa editorială Ponte

Traducere din limba germană de Mihai Moroiu. Prefaţă de Marius Chivu. Cum devii rege? De ce poartă regii coroană? Ce ţine regina în poşetă? Der ce nu au cărţi de credit? De ce stă regele pe un tron? De ce sunt mai afectuoşi faţă de cai decât faţă de oameni? Cum trebuie să moară un rege? Iată doar câteva dintre întrebările care vor primi răspuns. Alexander von Schönburg se simte în largul său în lumea capetelor încoronate: face parte din înalta nobilime şi reuşeşte să compună un "tablou de moravuri" spiritual şi inteligent al regalităţii, de la figuri mitice şi biblice ca regele Arthur şi regele David până la suveranii mult-mediatizaţi ai zilelor noastre, cu treceri subtile de la amuzante nimicuri până la istoria culturii. Şi cine nu ar vrea să afle de ce regii devin "autentici" abia după ce au fost unşi şi de ce Queen Mum "s-a aprins uşor" în prezenţa lui Alexander von Schönburg? O carte amuzantă, antrenantă, relaxată.
Contele Alexander von Schönburg este căsătorit cu Prinţesa Irina Verena de Hessa, nepoata Prinţului Christoph de Hessa şi strănepoata Reginei Elisabeta a II-a. Împreună au trei copii: Maria-Letitia, Maximus Carolus Joachim Maria şi Valentin Polykarp Joseph Maria. Sunt descendenţi direcţi ai Reginei Victoria şi stră-stră-strănepoţi ai Prinţesei Margareta de Prusia, fiica cea mică a Împăratului Frederic. Copiii au fost excluşi de la succesiunea la tronul britanic din cauza confesiunii lor catolice.
"Odată, la vânătoare, s-a întâmplat ca Împăratul Ferdinand I al Austriei, cunoscut în istorie drept cel Bun, să doboare un vultur, iar când i-a fost adus a rămas extrem de dezamăgit să constate că pasărea are un singur cap, de vreme ce pe blazonul familiei sale avea două."- Alexander von Schönburg.

"Cartea lui Alexander von Schönburg este cât se poate de potrivită să slujească firescului apetit pentru bârfă. Autorul este un insider al înaltei societăţi, de unde şi forţa şi culoarea descrierilor sale."- Ljoma Mangold, Süddeutsche Zeitung.

Cum spune prefaţatorul, cartea este "un fel de enciclopedie ad ususm delphini despre monarhie, despre lumea regală la propriu şi la figaurat. Lumea Regilor este un adevărat univers - vechi de mii de ani, luminos şi impozant, bizar şi misterios, cu legi şi reguli proprii, insuficient explorat, de care te apropii cu respect, teamă şi curiozitate, care fascinează tocmai părin atribuţiile sale ieşite din comun şi la ale cărui sacre raţiuni, ca simplu muritor, nu ai acces."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO