Ziarul de Duminică

Ghiceşti ce-ţi mai coace nevasta ?/ de Elisabeta Lăsconi

Ghiceşti ce-ţi mai coace nevasta ?/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

29.08.2013, 23:58 118

... te întrebi citind romanul „Fata dispărută” de Gillian Flynn, thrillerul anului 2012 pe piaţa  americană. Nick şi Amy formează un cuplu perfect, au ajuns la aniversarea a cinci ani de căsătorie, dar, chiar în ziua aniversării, Nick este sunat de un vecin că la el acasă lucrurile nu sunt în ordine: câinele a ieşit din casă, uşa a rămas deschisă. Şi Nick găseşte casa răvăşită şi soţia dispărută. Inevitabil, este chemată poliţia, începe căutarea ei şi apoi ancheta în care soţul este principalul suspect.

Cei doi îşi dezvăluie alternativ secretele, din ce în ce mai tulburi şi mai şocante. Notaţiile reconstituie şi povestea formării unui cuplu ce emană doar armonie şi fericire. Amy este o tânără bogată, părinţii ei au câştigat o avere dintr-o serie de cărţi pentru copii, care îi poartă numele, Nick este opusul ei – tânărul care a plecat dintr-o familie modestă, a reuşit în cariera de jurnalist la New York.

Amândoi înfruntă criza, care-l lasă pe el fără slujbă, pe ea fără avere – căci părinţii şi-au pierdut în speculaţii câştigul şi au nevoie de banii oferiţi fiicei. În plus, părinţii lui Nick se îmbolnăvesc, aşa că ei decid să se întoarcă în orăşelul lui, Missouri de pe Mississipi, unde îşi deschid un bar, cu speranţa unui nou început. Amy îşi joacă mai departe rolul de soţie perfectă, în relaţie cu vecinii, cu socrii ei, cu soţul.

Treptat, cititorul îşi dă seama că este manipulat: Nick are secretul lui – atracţia faţă de o tânără amantă şi ura dospind faţă de perfecţionismul soţiei, ajunge principalul suspect în ochii poliţiştilor care anchetează cazul, Amy are o artă rarisimă de a manipula. Dovada o oferă şi vânătoarea de comori pe care i-o pregăteşte soţului la aniversarea celor cinci ani de căsătorie, ştiind că Nick va cădea în toate capcanele întinse pentru a-l incrimina.

După o primă parte amplă, adică jumătate de carte, intitulată „Băiatul pierde fata”, vine surpriza ameţitoare din partea a doua – „Băiatul cunoaşte fata”, şi alta devastatoare în cea de-a treia parte – „Băiatul recâştigă fata (sau viceversa)”. Finalul răstoarnă absolut orice previziune posibilă. Iar cititorul, după ce se convinge că Nick o păcăleşte în mai multe feluri pe Amy, după ce vede şi demonstraţia unei virtuozităţi manipulatorii a soţiei, are altă revelaţie – abilitatea unor strategii narative ce-l derutează continuu, de la o mărturie la alta.

Romanul este un joc de-a şoarecele şi pisica, în care soţul şi soţia îşi alternează rolurile, iar treptat devine un joc îndrăcit cu aşteptările cititorului. Autoarea a realizat nu doar un thriller psihologic, ci şi radiografia vieţii de cuplu, analiza lumii americane aplicată pe două eşantioane sociale în contrast, de la familii la clase sociale, de la elita culturală din New York la orăşelul Missouri, de la educaţia superioară în colegii la cea chinuită, cu muncă dură pentru plata studiilor, de la bolile ce încheie urât şi dureros vieţile părinţilor la abisurile psihice.

Gillian Flynn a folosit acel joc de aniversare „vânătoarea de comori” ca emblemă, căci povestea căsniciei lui Nick şi Amy pare un răsfăţ, dar relaţia celor doi se dovedeşte o vânătoare crâncenă, unde fiecare este hăitaş şi pradă. Vânătoarea abundă în sare şi piper, datorită umorului şi sarcasmului, nu lipseşte câte un respiro plăcut, prin prezenţa celui de-al treilea personaj, sora geamănă a lui Nick.

Romanul naşte reflecţii despre cunoaşterea celuilalt şi riscurile căsniciei, ca şi despre impactul familiei asupra unui copil, căci Nick şi Amy adună în ei tot ce au bun şi odios părinţii lor. Nu doar o familie, ci trei se află sub lupă aici, investigarea copilăriei este partea profundă, solidă a cărţii. Dar căsnicia diabolică a celor doi – finalul romanului o să vă convingă ! – duce la o dorinţă teribilă de a rămâne celibatar/ă. Ca să creezi astfel de personaje şi asemenea poveste, ai nevoie de inteligenţă excepţională (era să scriu iar diabolică!) – Gillian Flynn o are cu asupra de măsură.

 

Gillian Flynn, Fata dispărută, traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară, Editura Trei, 2013, 616 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO