Ziarul de Duminică

„Gazetarul” de la pagina 1 „i-a tras-o” fetei de la pagina 5/ de Lucian Vasilescu

„Gazetarul” de la pagina 1 „i-a tras-o” fetei de...

Autor: Lucian Vasilescu

21.03.2014, 00:08 656

Omul despre nu scriu acum a fost o personalitate controversată şi, în egală măsură, un personaj, a fost contestat şi adulat în timpul vieţii. După ce a murit, acum câţiva ani, părea că lucrurile în preajma lui s-au mai liniştit, părea că începe să fie judecat, postum, cu dreaptă măsură.

Dar gazetarul român, veşnic neliniştit şi căruia nu-i plac nici liniştea nici dreapta măsură, a „investigat” ce-a „investigat” şi a descoperit că omul (despre care nu scriu acum) avea o soră. Iar pe soră a „ţinut-o la secret” fiindcă era (este) bolnavă psihic. Cuvântul „secret” dă bine în presă, aşadar „sora secretă”  a „vândut bine”.

Mânat de entuziasmul acestei istorice reuşite jurnalistice, gazetarul român a descoperit-o pe „sora secretă” internată într-o instituţie destinată persoanelor cu dizabilităţi psihice. A dat atunci gazetarul o fugă până la aşezământul cu pricina şi, când s-a întors, a lepădat pe tastatură un titlu care, la şedinţa de redacţie, s-a calificat pentru prima pagină: „«X» şi-a vizitat o singură dată sora internată la nebuni!” Iar gazeta la care „scrie” s-a vândut ca pâinea caldă.

Hârtia, se spune, suportă orice. Hârtia pe care (încă) se mai tipăresc ziarele confirmă afirmaţia de mai înainte. Suntem în veacul al XXI-lea şi uite că ni se dă să înghiţim produsele de dezasimilaţie jurnalistică ale unei minţi defecte şi ale unui caracter nu infect, ci inexistent. Nu vă propun să analizăm dacă subiectul în sine ar trebui sau nu să genereze o ştire (n-are rost pentru că, evident, nu ar avea ce căuta nici măcar la „Fapt divers”, darămite pe prima pagină), mă împiedic doar de felul în care gazetarul frenetic vorbeşte despre o persoană (oricare ar fi aceasta) bolnavă psihic: „internată la nebuni”. Ce fel de om (şi abia mai apoi gazetar) trebuie să fii ca să scrii despre un bolnav psihic instituţionalizat că este „internat la nebuni”? Păstrând proporţiile, e ca şi cum ai spune despre Stephen Hawking că este un schilod sau ai răspunde la întrebarea „Cine a scris Iliada?” – „Un chior!”. Sau ca şi cum ai spune că Mona Lisa a fost pictată de un poponar. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO