Ziarul de Duminică

Gândirea filosofului asasinat/ de Radu Constantinescu

Gândirea filosofului asasinat/ de Radu Constantinescu

Autor: Ziarul de Duminica

28.01.2016, 23:49 66

Adriana Dana Listeş Pop     

Introducere în opera lui Ioan Petru Culianu

Editura Casa Cărţii de Ştiinţă

„Asasinarea unui geniu, a unui intelectual cosmopolit dotat cu erudiţia necesară pentru a ne ilumina şi delecta, nu este o noutate în analele istoriei mondiale. Cu toate acestea, asasinarea lui Ioan Petru Culianu, comisă în mai 1991 la Universitatea din Chicago, la nici doi ani după ce românii l-au răsturnat pe Ceauşescu de la putere, a fost un şoc. A fost o pierdere al cărei ecou încă răsună în cercurile academice, jurnalistice, intelectuale şi politice.” Astfel îşi începe prefaţa la volumul aparut recent la editura clujeană Casa Cărţii de Ştiinţă profesorul universitar Peter Gross, Director al Şcolii de Jurnalism şi Media Electronică al Universităţii din Tennessee.

În calitate de referent ştiinţific al volumului „Introducere în opera lui Ioan Petru Culianu” de Adriana Dana Listeş Pop, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai, profesorul din Statele Unite girează un remarcabil demers critic pe care îl defineşte drept „o evaluare comprehensivă a operei unui om care a fost mult mai mult decât un erudit, un disident, un scriitor, un gânditor şi,  în mod invariabil, un provocator.”

Pornind de la opera lui Culianu, autoarea îşi propune o analiză a sistemului gândirii sale, precum şi a multiplelor modalităţi în care a fost exprimată. Capitolele cărţii urmăresc îndeaproape multiplele forme de exprimare ale creaţiei filosofului român, încercând să ofere o explicaţie a modului în care diversele fire ale operei sale se întrepătrund, se intersectează, se integrează conceptual, sub semnul unui sistem filosofic consecvent construit.

După ce examinează formele de intertextualitate şi transtextualitate în opera lui Culianu, un amplu capitol este consacrat discursului său politic, prezentat ca o formă de subminare a discursului puterii, caricaturizîndu-l, dedublându-l, deconstruindu-l din temelii. În sprijinul acestui punct de vedere sunt citate aprecieri ale Juliei Kristeva care afirmă că jurnalismul său a fost eminamente un „ act politic.” Culianu a început să publice controversatele sale articole imediat după revoluţia din decembrie 1989, în Lumea liberă românească din New-York, pledând în faţa instanţelor internaţionale „cazul României, un caz atroce şi neînchipuit de trist”. Majoritatea acestora au fost grupate în rubrica Scoptophilia, termen explicat de Culianu ca fiind preluat din greacă, cu sensul de „plăcerea de a vedea.” În acest context, este evocată şi corespondenţa purtată cu Mircea Eliade pe marginea situaţiei tragice din România.

Adriana Listeş Pop consacră un capitol aparte povestirilor semnate de Ioan Petru Culianu. Pornind de la constatarea că acesta era de părere că literatura are rolul de a iniţia „dezbateri vitale şi profunde”, autoarea trece în revistă şi analizează cu subtilitate povestirile sale, atât cele din perioada tinereţii, „manii literare din vremea copilăriei”, cum spunea el însuşi, publicate între 1967 şi 1969 în revistele culturale româneşti „Cronica” şi „Luceafărul”, cât şi creaţiile de maturitate, publicate în reviste din străinătate, care surprind stările liminale trăite de autor în exil.

Ultimul capitol, intitulat „Moartea autorului. O crimă neelucidată şi textualizarea biografiei”, urmăreşte îndeaproape relaţia ambiguă dintre autor, creaţie, viaţa şi moartea sa. Sunt trecute în revistă cele mai multe dintre teoriile vehiculate în presa românească şi din străinătate cu privire la crima de la Chicago. Cititorului i se oferă şansa de a avea rezumate, pe parcursul unui număr restrâns de pagini, opiniile exprimate de-a lungul timpului de Andrei Oişteanu, Horia Roman Patapievici, Gabriela Adameşteanu, Vladimir Tismăneanu, Liviu Antonesei, Cornel Nistorescu, dar şi de jurnalişti americani, martori direcţi ai ultimelor zile de viaţă ale lui Culianu, care aduc la lumină date mai puţin cunoscute referitoare la tragicul eveniment.

Volumul este completat cu o bogată şi utilă bibliografie, din volume şi periodice, o invitaţie pentru aprofundarea unei teme care se află abia la începutul cercetării sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO