Ziarul de Duminică

Fulminante texte civile/ de Ziarul de duminică

Fulminante texte civile/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.11.2014, 00:25 102

În preajma alegerilor prezidenţiale abia încheiate, directorul Editurii Humanitas, scriitor şi intelectual implicat total în viaţa societăţii, a publicat acest volum *) în care a adunat texte scrise de pe poziţia unui membru al „societăţii civile“ în perioadele în care febra organismului social a atins grade paroxistice. Acesta este şi motivul pentru care subtitlul volumului este „Texte civile”. Cea mai mare parte dintre texte au apărut în acest an în Contributors.ro, se referă la mai toate chestiunile dezbătute în societate şi justifică pozţia autorului – „de ce mă bag”. „Intelectualul român trăieşte nevrotic şi dramatic, prins între tentaţia de a gesticula vehement pe scena publică şi cea de a trânti, scârbit, poarta istoriei şi de a se încuia în camera lui. Mereu am avut, ca români, ceva de înfruntat, de îndreptat, de luat de la capăt. Trăim, epuizant, o stare de insurecţie cetăţenească. Bolnava noastră Românie, cu şmecherii, lichelele sau incapabilii care au condus-o periodic, ne-a cerut, de prea multe ori, să nu uităm că suntem «cetăţeni» şi «români». Visez o Românie de care să nu trebuiască să-mi aduc aminte mai mult de o dată la patru ani.“

Cu mai puţin de o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale, Gabriel Liiceanu i-a adresat o lungă scrisoare deschisă candidatului Victor Ponta, căruia îi atrăgea atenţia cu privire la mai multe aspecte ale devenirii sale politice. Şi textul acesta se găseşte în volum şi mai ales acest text ne determină să considerăm „Fie-vă milă de noi!” un eveniment editorial, mult comentat.

„(…) În urmă cu doi ani şi jumătate, v-am remarcat prin cele câteva intervenţii din Parlament. Erau în linia maestrului dvs într-ale politicii, Adrian Năstase. Împărtăşeaţi cu el aroganţa aceea neşlefuită caracteristică indivizilor care se confruntă cu puterea la prima generaţie şi care, la nivelul cuvântului, se manifestă sub forma jignirii, a deriziunii şi prin introducerea «glumiţei» în limbajul politic. Aţi supralicitat cât aţi putut stilistica aceea băşcălios-năstăsiană de genul poantei cu număratul ouălor. Era de un prost gust desăvârşit. Pe dvs v-a cucerit.”

(...) „În materie de cutezanţă impudică ce depăşeşte orice limită, sunteţi în clipa de faţă un performer. Cel mai mare. Sunteţi campionul. Aţi mers atât de departe cu tupeul în planul realului, încât nimeni nu are pretenţia că vă mai poate urma în planul cuvintelor. Pe scurt, ne-aţi condamnat la Inexprimabil. Când e vorba de comportamentul dvs, pentru a-l descrie, nu ne-a rămas decât interjecţia. Cam toţi cei care ne pierdem timpul scriind am simţit că, în faţa libertăţilor pe care vi le luaţi, puterea noastră de a formula intră în criză. Nu există în clipa de faţă un om al condeiului capabil să vă «cânte» insolenţele de pe scena publică, comportamentul  discreţionar scăldat în dispreţ, aşa cum, pe vremuri, cronicarii reuşeau să dea o naraţiune convenabilă a isprăvilor pe care le făcea câte un personaj pitoresc scăpat la cârma ţării. Aşa încât, nu pot decât să enumăr, fad formulate pe lângă formidabila lor suculenţă, câteva dintre «faptele dvs de arme».

(...) „Aţi desfiinţat comisii academice constituite anume pentru acreditarea titlurilor universitare.  V-aţi pus mercenarii să le stingă membrilor comisiei lumina, în timp ce deliberau. (…) Ne-aţi explicat, lăsându-ne perplecşi, că în anul susţinerii, 2003, nu existau reguli ferme pentru punerea ghilimelelor (?!), ca şi cum, în lumea modernă, regulile citării sunt perisabile şi ar putea evolua (sau s-ar negocia) de la un secol la altul.”

(...) „Nimeni nu ar putea spune ce anume ştiţi să faceţi. Cred că nici dvs nu ştiţi.”

(...) „În momentele în care nu mai văd ieşire din urâţenia în care ne faceţi să trăim şi pe care vreţi s-o instalaţi de-acum în inima vieţilor noastre, îmi imaginez o miraculoasă convertire. (…) Fie-vă milă de noi, domnule Ponta! Nu faceţi să vină năpasta peste România, ajungând dvs preşedinte al ei! Nu cred că în halul în care e acum, ţara noastră ar suporta lesne lespedea răului pe care vă pregătiţi să o aşezaţi, pentru câţiva ani buni, peste ea. Nu ne lăsaţi să apucăm pe drumul lung şi ocolit al «terapiei Ponta», la capătul căreia, dacă am mai exista ca popor, nu ne-am putea vindeca decât după ce vom fi băut până la capăt din paharul tuturor amărăciunilor noastre.”

 

Textele volumului pot întrece în impact celebrul „Apel către lichele” al aceluiaşi autor, la care el însuşi se referă în deschiderea volumului.  

 

*) Gabriel Liiceanu  Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile, Editura Humanitas

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO