Ziarul de Duminică

Frida Kahlo: un motiv în plus să vizitaţi Viena

no title

Autor: Lucian Vasilescu

02.09.2010, 23:28 87

Retrospectivă eveniment Frida Kahlo laViena

Începând din 1 septembrie Bank Austria Kunstforum din Vienaprezintă cea mai vastă retrospectivă a artistei mexicane FridaKahlo (foto 1) organizată vreodată în Austria. Expoziţia care va fideschisă până pe 5 decembrie reuneşte 60 de picturi şi 90 delucrări pe hârtie, în completarea cărora vine şi o selecţiereprezentativă a unui bogat material fotografic, realizată deCristina Kahlo, strănepoata de soră a Fridei. Printre acestea senumără şi celebrele fotografii ale artistei mexicane ce poatăsemnatura lui Nickolas Muray (foto 2) - cel care i-a fost prietenapropiat şi pentru o perioadă şi iubit.
Opera Fridei Kahlo nu poate fi despărţită de controversata eiviaţă, ce stă sub semnul cumplitelor suferinţe fizice - urmare aunui accident de autobuz suferit la 18 ani, al tumultoasei relaţiide dragoste cu soţul ei - pictorul muralist Diego Rivera, precum şial aventurilor amoroase, prin care a sfidat regulile societăţii.Toate aceste puternice trăiri sunt traspuse de Frida Kahlo pepânză.
Cea mai mare parte a operelor Fridei Kahlo se află în Mexic şi înSUA. Ţinând cont de numărul relativ redus al picturilor realizatede Kahlo (în catalogul operelor sunt trecute 143 de picturi), delipsa unor colecţii în Europa şi de numărul limitat de proiecteexpoziţionale dedicate Fridei Kahlo în Europa, expoziţia de la BankAustria Kunstforum poate fi considerată un eveniment artistic dereferinţă.


România la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitecturăde la Veneţia

AXII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia (foto 3) sedesfăşoară în perioada 29 august - 21 noiembrie, sub genericul"People Meet in Architecture", propus de curatoarea japoneză KazuyoSejima. În viziunea acesteia, Bienala va fi un forum al ideilorcontemporane, cu accent pe modul în care sunt concepute proiectelede arhitectură şi pe atmosfera pe care o creează ele.
Pentru România, ediţia 2010 are semnificaţia unei premiere laBienală: participarea cu două proiecte naţionale, unul găzduit dePavilionul Naţional din Giardini di Castello ("1:1, ExhibitingSpace"), iar celălalt de Noua Galerie a Institutului Român deCultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia ("Superbia").
Proiectele au fost desemnate câştigătoare în urma selecţieicandidaturilor primite în cadrul unui concurs naţional.


Maestrul chitarei electrice se întoarce

Directdin topurile celor mai rapizi chitarişti, Paul Gilbert (foto 4),muzicianul care a cântat în Mr. Big, Racer X, revine în Româniapentru două concerte extraordinare în decembrie 2010: pe 3decembrie, la Oldies Pub din Sibiu şi pe 4 decembrie, la The SilverChurch din Bucureşti.
"Fuzz Universe", cel mai recent album al lui, conţine 12 piese lachitară încadrate în rock, blues, clasică, pop şi jazz. În turneulsău european din noiembrie şi decembrie, Gilbert prezintă ultimulsău album. Jeff Bowders şi Craig Martini, tobarul şi basistulalbumului, vor călători alături de Gilbert. Surpriza turneului 2010este chitaristul şi vocalul Tony Spinner, în calitate de invitatspecial. Tony a cântat ca chitarist şi vocalist pentru legendaratrupă TOTO în turnee mondiale şi l-a însoţit pe Paul în Japonia înturneul din anii '90. Este binecunoscut pentru amestecul propriu derock, blues şi shred, dar şi pentru impresionantele sale calităţivocale. Vor fi prezentate noile piese în premieră, dar şicompoziţii Racer X, Mr. Big, piese din discografia solo şi altesurprize.
Concertul din Bucureşti va începe la ora 20.00. Biletele, învaloare de 50 lei până în 30 septembrie, 70 lei în luna noiembrieşi 90 de lei în perioada 1-4 decembrie, sunt disponibile în reţeauamagazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti, Humanitas, Domo, Orange,Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro.


Sasha Meret vă invită la "Reverii urbane"

Inintervalul 1-15 septembrie, artistul american de origine românăSasha Meret revine in România cu expozitia itinerantă "Reveriiurbane" (foto 5), proiect organizat de Depoul de Arta Urbana,Primaria Brasov si Librariile Carturesti, in parteneriat cuInstitutul Cultural Roman, Centrul Cultural American, OrdinulArhitectilor din Romania, Fundatia Istorica Romana Firo, FundatiaIthaka, Zona de Creatie si Green Hours. Expozitia va putea fivizitată la Café Verona şi Grădina Verona.
Proiectul "Reverii urbane" inglobează lucrari artistice inprim-planul carora troneaza New York-ul, ca "Facator de nouri"(proiectie video), vazut in paralela de timp 1959-2009(fotografie), ca leagan al traditiilor rurale ("Urbanus Currus" -propunere de monument: caruta taraneasca din lemn acoperitaintegral cu oglinzi) si ca forma arhetipala (desene grafice,"Schite de urbanism utopic din Galaxia XYZ").
Invitatul lui Sasha Meret din Romania este artistul video CintyIonescu.
Foarte cunoscute in Statele Unite, China, Japonia si Europa,lucrarile lui Meret fac parte din colectii precum Pfizer, SonyCorporation, Joyce-Gilmore Mertz Foundation, Pall Corporation,Muzeul Naito, Fundatia Art Lin YuNu, Fundatia Culturala Romana,Queens Museum, ca si din colectii de corporatii si particulare dinSUA, Franta, Japonia, Belgia, Olanda, Germania, Suedia,Norvegia.
Sasha Meret a colaborat peste 20 de ani ca ilustrator saptaminal lapublicatii cum ar fi "The New York Times", "International HeraldTribune", Washington Post". A ilustrat de asemenea carti pentruedituri prestigioase.


Nouriel Roubini ajunge pe biroul guvernanţilor

EdituraPublica a facut un apel la clasa politica din România sa citeascalucrarile actuale de economie a crizelor si sa ia decizii intr-unmod profesional si a trimis cate un exemplar din "Economiacrizelor" de Nouriel Roubini (foto 6) tuturor ministrilor dinCabinetul Boc si presedintelui Traian Basescu, alaturi de un indemnla lectura.
Într-o perioada în care criza economică a devenit principalaobsesie si sursa de ingrijorare a celor mai multi, Editura Publicaa facut un efort pentru a publica, aproape concominent cu editiaoriginala, singura carte semnata de un economist contemporan careabordeaza frontal si lipsit de complexe tematica recesiunii."Economia crizelor. Curs fulger despre viitorul finanţelor" deNouriel Roubini, cea mai actuala şi completă lucrare, in care suntpropuse nu doar explicatii si perspective noi asupra crizei, ci sisolutii practice si chiar indemnuri cvasidisperate la adresaguvernelor pentru adoptarea unui sistem de reforme.
In vizita sa in Romania din mai 2010, Nouriel Roubini a oferitcateva sfaturi pentru ameliorarea crizei financiare din Romania,care insa au fost implementate pe dos de politicienii români."Stimulii financiari pot avea efect de drog, feriti-va de ei","Masurile de reducere a deficitului bugetar trebuie insotite dealte masuri de protectie sociala si implementate gradual" sau"Reformele structurale trebuie facute in timp" sunt doar catevadintre indemnurile lui Roubini pentru Romania. Masurile care s-auluat de atunci sunt contrarii tuturor acestor sfaturi.

Concursul Naţional de Poezie "TraianDemetrescu"

Sub egida Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Craiova,Casa de Cultură "Traian Demetrescu" Craiova şi Revista Mozaicul,organizează în perioada 23-24 octombrie 2010, ediţia a XXXII a, aConcursului Naţional de Poezie "Traian Demetrescu"(TRADEM). Juriulconcursului va acorda premii, după cum urmează:
Premiul TRADEM - în valoare de 500 lei; Premiul I - în valoare de400 lei; Premiul al II-lea - în valoare de 300 lei; Premiul alIII-lea - în valoare de 250 lei; 1 premiu special - în valoare de250 lei pentru un autor din Oltenia.
Lucrările pentru concurs, constând în grupaje de 5-7 poezii,redactate (dactilografiate) în câte 3 exemplare, vor fi trimisepână la data de 08 octombrie a.c., pe adresa: Casa de Cultură"Traian Demetrescu", Str. Traian Demetrescu nr. 31, Craiova , jud.Dolj, cu menţiunea " PENTRU CONCURS".
Poeziile trimise nu vor purta semnătură ci un "motto" ales deautor. Plicul cu poeziile va conţine încă un plic închis, care înloc de adresă va purta acelaşi "motto", iar în interiorul lui sevor menţiona numele şi prenumele autorului, vârsta, adresa şitelefonul.
La concurs pot participa creatori care nu sunt membri ai UniuniiScriitorilor din România ori ai altor asociaţii de scriitori şicare nu au publicat un volum individual de poezie. Câştigătorii vorfi invitaţi la Craiova pentru premiere.
Pentru cei invitaţi la manifestări, Casa de Cultură "TraianDemetrescu" Craiova va asigura cheltuielile prilejuite departiciparea la acest eveniment, iar transportul va fi asigurat departicipant. Relaţii suplimentare la telefoanele: 0351413368,0351413369, 0723919750; e-mail:casa_cultura_traian_demetrescu@yahoo.com.
Cele mai bune creaţii vor fi publicate în reviste despecialitate.

"Un lama tibetan în căutarea Adevărului"

Apărutăde curând la Editura Herald, cartea prezintă viaţa şi învăţăturileMaestrului Geshe Rabten, adresate cititorilor săi occidentali (foto7). Geshe Rabten a fost unul dintre cei mai mari maeştri tibetaniai vremurilor noastre, primul care a transmis în Europa Dharma Pura(învăţătura lui Buddha de la începuturi, pură, nealterată deînvăţături ulterioare). Fondator al centrelor "Rabten Choeling" dinElveţia, "Tashi Rabten" din Austria, "Ghe Phel Ling" din Italia,"Centrul Tibetan" din Germania, Geshe Rabten a fost un Maestru almeditaţiei pe deplin realizat.
Biografia sa este o oglindă vie a modului în care călugării dinTibet studiau şi se pregăteau pentru marea iluminare, fiind înacelaşi timp o călăuza pentru adevăratul practicant al Dharmei.Conform spuselor celui de-al XIV-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso,cartea de faţă este probabil prima despre viaţa unui "Geshe"publicată în Occident.
Pe scurt, corespunde exact modului in care Marele Maestru JeTsongkhapa si-a recapitulat viaţa: "La început, am căutatascultarea îndelungată; în perioada de mijloc, toate tratatele mis-au infăţisat ca instruire personală; la sfârşit, am pus totul înpractică zi si noapte. Am dedicat totul pentru înflorireaînvăţăturii Dharmei."

"Infruntarea Titanilor" se da din 25 august pe DVD siBlu-ray!

Confruntarealegendara dintre oameni, regi si zei a inceput odata cu lansarea peDVD si Blu-ray a mult asteptatei pelicule "InfruntareaTitanilor"/"Clash of the Titans", distribuita de catre Pro Videodin 25 august in toate magazinele de specialitate (foto 8).
In perioada 25 august - 17 octombrie, Pro Video ii provoaca pe toticei care vor achizitiona DVD-ul sa intre in cursa pentru superpremiile high definition. Astfel, toate DVD-urile sau Blu-ray-urilemarcate cu sticker-ul special ofera posibilitatea castigarii unuiLCD Led Full HD cu Blu-ray player inclus, oferit de Philips.Descopera codul unic inscris pe talonul din interiorul DVD-ului,inscrie-te la tragerea la sorti accesand site-ul www.provideo.ro,iar premiul poate fi al tau!
Cu incasari uriase si cu o performanta excelenta in box office-ulnord american, remake-ul realizat de Louis Leterrier s-a facutremarcat nu doar prin distributia de exceptie: Sam Worthington,Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Alexa Davalos, dar siprin tensiunea dramatica, efectele speciale sau scenele de luptaspectaculoase.
Sam Worthington, cunoscut publicului pentru celebrele roluri din"Avatar" sau "Terminator Salvation" va incerca sa salveze omenireade la o soarta prescrisa, interpretand-ul pe Perseu, eroul jumatateom, jumatate zeu. Infruntand creaturi hidoase si extrem depericuloase, Perseu va reusi sa le invinga doar folosindu-se depropriile puteri, in aceasta reinterpretare moderna a mitologieigrecesti.
"Infruntarea Titanilor", distribuit de catre Pro Video, poate fiachizitionat din toate centrele comerciale si magazinele despecialitate, precum si de pe site-ul www.provideo.ro, in formatDVD sau Blu-ray la un pret recomandat de 49.9 RON, respectiv 99.9RON.
Varianta Blu-ray contine, pe langa alte elemente bonus si Sfarsitalternativ: Perseu se confrunta cu Zeus pe Muntele Olimp, nedifuzatin cinematografe.
In plus, adevaratii colectionari vor fi cu siguranta incantati deeditia speciala limitata, pe doua discuri, disponibila in carcasametalica, care poate fi achizionata la un pret recomandat de 69.9RON.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO