Ziarul de Duminică

Fragmente din istoria României pe scena unui teatru din Luxemburg/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Fragmente din istoria României pe scena unui teatru din Luxemburg/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.01.2013, 00:00 135

Balul merge mai departe

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă vineri, 25 ianuarie, ora 20:00, spectacolul "Balul" (foto 1) în regia lui Radu Alexandru Nica. Evenimentul va avea loc pe scena Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette (Théâtre Municipal de la Ville d'Esch-sur-Alzette, Luxembourg). Cea de-a patra participare a actorilor sibieni în Luxemburg ilustrează, prin dans şi muzică, istoria pe scurt a României, din anii 1920 în anii 2000. "Balul" este un spectacol realizat special pentru Programul Sibiu 2007 - Capitală Culturală Europeană şi a avut premiera pe 19 ianuarie 2007. Cu o distribuţie numeroasă ce îi reuneşte acum pe actorii Mihai Alexandru, Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Gabriela Neagu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Viorel Raţă, Raluca Iani şi Pali Vecsei, producţia Teatrului Naţional din Sibiu porneşte de la ideea unui spectacol al companiei Théâtre du Campagnol şi preluată mai apoi de regizorul italian Ettore Scola în filmul "Le Bal "(1983). Regizorul Radu Alexandru Nica explica la premieră că a ales să folosească pentru prima dată în spectacolele sale muzică românească tocmai pentru a ajuta povestea să meargă mai departe în contextul în care în spectacol nu există text vorbit, iar versurile pot suplinii această calitate.

Montarea de la Sibiu se concentrează pe poveşti personale construite pe fiecare decadă ilustrată, având ca elemente definitorii coregrafia lui Carmen Coţofană, cele 100 de costume ale Mariei Miu, decorul lui Helmut Stürmer şi muzica lui Vasile Şirli.

Ateliere de gravură în expoziţia Goya

Muzeul Naţional de Artă al României în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte - catedra de grafică, a organizat douăateliere de gravură pentru public, în cadrul expoziţiei Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război (foto 2). Coordonaţi de lector univ. dr. Carmen Apetrei, lector univ. dr. Anca Boeriu, conferenţiar univ. dr. Florin Stoiciu, ca şi de asistent univ. dr. Andrei Ciubotaru, asistent drd. Răzvan Caratănase şi un grup de studenţi de la secţia de grafică a Universităţii Naţionale de Arte, participanţii la ateliere au avut prilejul să descifreze tehnica de gravură utilizată de Goya şi să imprime propriile planşe după plăci puse la dispoziţie în acest scop de artistul Florin Stoiciu. Participanţii au putut lua cu ei exemplarele astfel obţinute, dispunând de câte o lucrare originală cu care să pună bazele propriei colecţii de gravură! Această colaborare a MNAR cu Universitatea Naţională de Arte continuă demersul iniţiat cu prilejul Nopţii muzeelor, când studenţii secţiilor de grafică şi artă monumentală-restaurare au reinterpretat detalii din lucrările expuse în galeriile permanente ale muzeului. Expoziţia Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război, organizată de muzeu împreună cu Institutul Cervantes din Bucureşti, prezintă cele 82 de gravuri din celebra serie Dezastrele războiului realizată de Francisco de Goya în perioada 1810-1820. Seria ilustrează scene din timpul războiului împotriva trupelor napoleoniene (Războiul de independenţă spaniol, 1808-1814). Lucrările sunt expuse alături de fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939). Expoziţia poate fi vizitată până duminică 27 ianuarie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO