Ziarul de Duminică

FOTOISTORIA BUCURESTILOR/ Alegerea lui Filip, conte de Flandra, ca print al Principatelor

FOTOISTORIA BUCURESTILOR/ Alegerea lui Filip, conte de Flandra, ca print al Principatelor
10.11.2009, 15:19 750
Amdescoperit infondul de fotografii al Bibliotecii Academiei Romane o imagineuluitoare. Este o fotocopie dupa o litografie aparuta in revistagermana "Illustrirte Zeitung", numarul 1.185, din 17 martie1866.
Tema acesteia este proclamarealui Filip de Flandra ca print al Principatelor in locul luiAlexandru Ioan I Cuza. Personal, nu ma asteptam sa existe un martoriconografic al acestui eveniment, intrucât printul Filip, inruditcu Burbonii, ca sa nu-l supere pe Napoleon III, refuzase aproapeinstantaneu propunerea, prin consulul general al Belgiei inPrincipate, Jacques Poumay.
Exista câteva fotografii aleprintului, de o calitate foarte slaba, executate la repezeala deSzathmari si de Letzter dupa modele sterse, fara contrast.Retusurile sunt grosolan de vizibile. Or, ceea ce remarcam laaceasta fotocopie este calitatea imaginii! Un desen ireprosabil,dinamic, cu un contrast puternic, fara a fi suparator: detaliilesunt clare, mergând pâna acolo incât am putea obtine un album dechipuri sau un album al ansamblului monastic de pa DealulMitropoliei, cândva Mânastirea "Sf. Constantin siElena".
Entuziasmul si emotiapersonalizeaza fiecare participant la eveniment. Acest amanunt -deloc neglijabil daca este pus in relatie cu claritatea si cudinamismul lucrarii - ne obliga sa ne gândim serios daca nu cumvala baza acestei litografii a stat o fotografie. Inclin sa raspundafirmativ, bizuindu-ma si pe o multumire publica, in numele luiFilip de Flandra, a consulului belgian, survenita in iulie 1866 siadresata maiorului Papazoglu si lui Carol Szathmari.

Mai mult ca sigur, din indemnulmaiorului patriot, Szathmari a realizat o suita de fotografii cuprilejul proclamarii mentionate, fotografii pe care le-a trimisimediat revistelor ilustrate din Occident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO