Ziarul de Duminică

Filme la Viennale/ de Patricia Marinescu

Filme la Viennale/ de Patricia Marinescu

Autor: Patricia Marinescu

22.10.2015, 23:50 30

Lungmetrajele „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, şi „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, vor beneficia de câte două proiecţii la cea de-a 53-a ediţie a festivalului de film Viennale, care se desfăşoară în perioada 22 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul din capitala Austriei prezintă 300 de producţii cinematografice, programe speciale, interviuri, discuţii cu publicul şi o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria.

Filmul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, pentru care regizorul a fost distins cu premiul Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes din acest an, este o comedie neagră, care spune povestea lui Costi, ce lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, până când porneşte alături de un vecin în căutarea unei legende. Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele „Aferim!”, „Câinele japonez”, „Domnişoara Christina”), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei.

„Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, a avut premiera mondială pe 14 mai 2015, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu (interpretat de Teodor Corban) trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu interpretează rolurile principale, iar scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Bazată pe fapte reale, drama „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate. Din distribuţia filmului fac parte Emilian Oprea, Mihai Constantin, Olga Delia Mateescu şi Dan Condurache. Filmul „De ce eu?” a avut premiera mondială la ediţia din acest an a festivalului de film de la Berlin.

Festivalul Viennale 2015 cuprinde categoria specială Tribute, dedicată actriţei Tippi Hedren, regizorului independent Raúl Perrone şi cineastului Manoel de Oliveira, secţiunea In Focus, ce prezintă opera regizorului Federico Veiroj, din Uruguay, şi secţiunea Special Programs, ce include filme realizate în Grecia în perioada 2005-2015.

În cadrul evenimentului va fi prezentată, în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie, şi o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria. Selecţia prezintă rolul animalelor în producţii cinematografice, iar proiecţiile au loc la Muzeul de Film din Austria.

Ziua de 26 octombrie, Ziua Naţională a Austriei, este dedicată unor producţii cinematografice despre migraţie, expulzare şi evadare, proiectate în Gartenbaukino.

În cadrul festivalului de film vor fi acordate premiul vienez pentru film, premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI), premiul publicului şi premiul MehrWERT.

Evenimentele conexe organizate în cadrul festivalului au loc zilnic şi printre acestea se numără concerte, discuţii cu publicul şi petreceri.

Viennale 2015, în colaborare cu editura Falter din Viena, va realiza un DVD dedicat festivalului şi va edita volumul „The Useful Book #4”, ce va cuprinde 50 de texte despre producţii cinematografice, scrise de autorul Peter Nau.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO