Ziarul de Duminică

Filarmonica din Braşov în sediu propriu/ de Ziarul de duminică

Filarmonica din Braşov în sediu propriu/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

27.09.2013, 00:07 129

Primăria Braşov a inaugurat săptămâna trecută, cu un concert doar pe bază de invitaţii, sediul Filarmonicii Braşov, amplasat în fostul cinematograf „Patria”, după investiţii de peste 8,7 milioane lei, fiind pentru prima data în istoria sa când Filarmonica Braşov are un sediu propriu. Valoarea proiectului este de 8,7 milioane lei, iar valoarea execuţiei lucrărilor, începută în urmă cu doi ani, a fost de 6,4 milioane lei. În plus, au fost investiţii de 225.000 lei pentru mobilier, proiectul beneficiind de o finanţare nerambursabilă de 98% din Programul Operaţional Regional (POR), restul de 2% fiind contribuţia municipalităţii.

Acest proiect a fost gândit ca un complex cultural, cu o sală de spectacole având capacitatea de 458 de locuri şi scenă cu suprafaţa de 185 de metri pătraţi (pe care vor putea evolua 80 de artişti), o sală de audiţii de 53 de locuri, în care se poate realiza şi proiecţie de film, spaţii expoziţionale şi administrative.

Noul sediu al Filarmonicii, primul în istoria acestei instituţii de cultură din Braşov, care până în prezent era găzduită la Cercul Militar Braşov, va găzdui în fiecare an 114 evenimente, respectiv 32 de concerte obişnuite, 32 de spectacole pentru persoane vârstnice, opt concerte educative pentru preşcolari, elevi şi studenţi, două concursuri sau festivaluri şi 20 de activităţi adiacente, fiind proiectată să primească în jur de 28.000 de spectatori anual.

Designul şi proiectarea pereţilor şi tavanelor, inclusiv a formei plăcilor care le acoperă, au fost făcute în urma unui proiect special de acustică, sala de concerte a Filarmonicii Braşov fiind una dintre sălile cu cea mai bună acustică din România. Tot în Sala Mare, au fost executate lucrările de construire a scenei, care este din beton, acoperită cu parchet şi include un sistem de încălzire în pardoseală.

Acest proiect a fost finanţat prin POR 2007-2013, Axa Prioritară 1, „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul „Poli de creştere”.

Deschiderea stagiunii Filarmonicii a avut loc, luni, 23 septembrie, cu un recital susţinut de Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari violonişi din lume, recital care face parte din Festivalului „George Enescu”. (Andreea Unturica,  Mihaela Grădinaru - Mediafax)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO