Ziarul de Duminică

FIE 2014/ de Ziarul de duminică

FIE 2014/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.06.2014, 00:25 172

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei se va desfăşura în perioada 19-29 iunie 2014, la Iaşi. Un eveniment la care este aşteptată participarea Filarmonicii din Cracovia şi a unor personalităţi şi artişti internaţionali, deoarece Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) Iaşi va transforma capitala Moldovei într-o capitală a muzicii, expoziţiilor, teatrului, operei, muzicii clasice şi cărţii. Ca şi în anul precedent, va fi organizat un concert în aer liber, intitulat „Clasic 300”, eveniment la care autorităţile speră că vor confirma participarea şi membrii Filarmonicii din Cracovia. Tot în cadrul festivalului se va derula cea de-a doua ediţie a Galei Operelor Naţionale, la care au fost lansate invitaţii pentru personalităţi din ţară şi străinătate.

Programul primei ediţii FIE Iaşi a pus în valoare axa cultural-educaţională a oraşului Axa FIE Iaşi, manifestările desfăşurându-se în aer liber sau în locaţii existente pe acest traseu. Festivalul Internaţional al Educaţiei, organizat de Asociaţia PROEVENT şi Primăria Iaşi, în prima sa ediţie  a cuprins şase secţiuni principale Muzică, Teatru, Arte Vizuale, Carte, Conferinţe, Fringe şi o serie de evenimente unice de amploare „Ziua Absolventului”, „Dansează cu Noi!”, „Serile  FIE”.

În intervalul 20-22 iunie 2014, Biblioteca Judeţeană Iaşi organizează, în cadrul FIE 2014, o serie de evenimente care au în centru cartea, lectura şi creaţia literară, adresate atât specialiştilor din biblioteci şi industria cărţii, cât şi publicului larg.

Sub genericul „Cartea interzisă”, va avea loc, în perioada 20-21 iunie 2014, la sediul Camerei de Comerţ din Iaşi, cea de-a XXII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Românească.

Tot în cadrul FIE 2014, Biblioteca organizează şi festivităţile de premiere a două concursuri de creaţie literară: Concursul internaţional de epigramă şi poem ironic Tămâie şi Otravă (organizat în colaborare cu Asociaţia Păstorel, Iaşi) îşi va anunţa câştigătorii în data de 20 iunie, la ora 18,30 în cadrul unui eveniment ce va avea loc în Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene Iaşi. Cel de-al doilea concurs de creaţie literară, dedicat tinerilor şi derulat pe tot parcursul anului şcolar 2013-2014, este concursul de volume de proză colectivă Teodorenii, ai căror câştigători vor fi anunţaţi sâmbătă, 21 iunie, în cadrul unui eveniment organizat în parcul Copou, de la ora 11.

Pe 21 iunie, de la ora 10, ieşenii sunt invitaţi la festivitatea de dezvelire a bustului lui Păstorel Teodoreanu, situat în strada Rece, Iaşi (în faţa cunoscutului restaurant Bolta Rece).

Pe tot parcursul celor 3 zile 20, 21 şi 22 iunie , publicul este invitat în Parcul Copou, pe care  Biblioteca îl va transforma într-un parc al lecturii, cu librării tematice, standuri de carte mobilă. Vizitatorii vor putea să îşi facă permise de bibliotecă, să împrumute cărţi şi să citească, în zonele de lectură în aer liber amenajate special pentru acest eveniment. Tot în parcul lecturii biblioteca va propune publicului, în premieră, şi activităţi de tip book-crossing (plasând rafturi unde vizitatorii sunt invitaţi să lase cărţile de care nu mai au nevoie şi de unde pot lua, în schimb, gratuit, orice carte pe care o doresc).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO