Ziarul de Duminică

Festivalul NexT 2016/ de Monica Stoica

Festivalul NexT 2016/ de Monica Stoica

Autor: Monica Stoica

08.04.2016, 00:07 103

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care are loc între 7-11 aprilie, aduce pe ecranul cinematografului Elvire Popesco cele mai interesante scurtmetraje nordice ale ultimilor ani şi în premieră în România, cel mai nou film în regia lui Paul Thomas Anderson.

Secţiunea „Arthouse Shorts” prezintă scurtmetraje regizate de cineaşti consacraţi, printre numele incluse în selecţia ediţiilor precedente se numărându-se Claire Denis, Mike Leigh şi David Cronenberg.

Anul acesta, highlight-ul secţiunii este „Junun”, un mediu-metraj documentar în regia lui Paul Thomas Anderson, nominalizat la şase Oscaruri pentru producţii precum „There Will Be Blood”, „Magnolia” şi „Boogie Nights”. Anderson, care a regizat şi o serie de videoclipuri de-a lungul timpului, îl are ca personaj principal în Junun pe muzicianul Jonny Greenwood, care călătoreşte în Rajahstan pentru a cânta alături de muzicieni indieni.

„Un film care ne transportă chiar acolo în cameră, trăind şi respirând o experientă artistică singulară”, a scris despre Junun David Rooney de la prestigioasa publicaţie Hollywood Reporter.

Selecţia este completată de noul scurtmetraj al lui Denis Cote, „Excursions” şi de scurtmetrajul „Take What You Can Carry”, în regia lui Matt Porterfield. Premiat la Berlinale şi la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, „Excursions” prezintă povestea Claudiei şi a lui Martinho, doi ghizi turistici din Lisabona ale căror vieţi singuratice se vor intersecta datorită unui concert de jazz. Prezentat la rândul său la Berlinale, „Take What You Can Carry” este portretul unei tinere exuberanţe a cărei imagine se conturează prin intermediul locurilor în care trăieşte şi a persoanelor care îi sunt apropiate.

Scurtmetrajele din secţiunea Arthouse Shorts vor fi proiectate pe 11 aprilie, la Elvire Popesco, începând cu ora 20.30.

Focusul de anul acesta al Festivalului Internaţional de Film NexT pune în lumina reflectoarelor producţia de scurtmetraj din Ţările Nordice printr-o selecţie a celor mai inedite şi reprezentative filme regizate de cineaşti scandinavi. Selecţia a fost realizată de Massimiliano Nardulli, unul dintre cei trei selecţioneri NexT, în colaborare cu Jukka-Pekka Laakso, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Tampere, care este şi membru al juriului Competiţiei Internaţionale.

În programul „Focus: Tările Nordice” regăsim Syndromeda, un scurtmetraj care prezintă un personaj captiv între vis şi realitate, „A Simple Life”, care examinează impactul tehnologiei asupra unui cuplu de vârstă mijlocie, „Artun”, care spune povestea unui băiat aflat în căutarea primului sărut, şi „Say Yes and Dance”, un film al cărui personaj principal este un şomer care merge la un interviu de angajare pentru un job pe care nu-l doreşte.

Scurtmetrajele nordice vor fi proiectate pe 9 aprilie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de  Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România şi al Programului Europa Creativă – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO