Ziarul de Duminică

Festivalul Militar Fundata-Râşnov „Un secol de la Marele Război”/ de Adrian-Silvan Ionescu. GALERIE FOTO

Aşa a început Marele Război din 1914

Galerie foto

Autor: Adrian Silvan Ionescu

05.09.2014, 00:06 247

În intervalul 5-7 septembrie 2014, la Fundata şi la Râşnov se va desfăşura festivalul militar anual organizat de primăriile locale în colaborare cu Asociaţia „6 Dorobanţi”. Începând cu acest an şi până în 2018, în toată Europa vor avea loc manifestări comemorative la împlinirea centenarului Războiului cel Mare cum a fost numit în epocă Primul Război Mondial fără a se bănui că va mai fi urmat de altul, mult mai distrugător şi cu urmări catastrofale pentru jumătate de continent intrată sub presiunea călcâiului de fier al comunismului.

Fiind vorba de o temă comună, aceea a Războiului pentru Întregirea Neamului, anul acesta, cele două festivaluri militare care aveau date deosebite de desfăşurare – cel de la Fundata fiind programat de Înălţare, când este şi „Ziua Eroilor”, iar cel de la Râşnov în ultimul week-end din august sau primul din septembrie – au fost cumulate. Pe lângă aceasta, mai există încă un motiv: Asociaţia „6 Dorobanţi” împlineşte 10 ani de la fondare iar membrii ei au decis să-şi împărtăşească bucuria aniversării cu ambele localităţi ce au găzduit, în ultimul cincinal, manifestările propuse de ei şi i-au întâmpinat cu prietenie şi generoasă ospitalitate. Peisajele montane spectaculoase, aerul curat, centenarele vestigii istorice şi tradiţionalul spirit al ospeţiei româneşti au fost puternice motive de atracţie pentru participanţi şi pentru invitaţii lor străini. Ca şi în celelalte ediţii, manifestarea este internaţională şi întruneşte pasionaţi reînscenatori din Austria, Bulgaria, Cehia, Franţa şi Marea Britanie ce fac parte din următoarele organizaţii de profil:  K.u.K. 3 Dragoner Regiment „König von Sachsen”  din Viena, Societatea Naţională „Tradiţia” din Veliko-Tîrnovo, Klub Vojenské Historie 43.pĕši pluk din Brno, Le Poilu de la Marne din Epernay, Croix de Guerre şi 1914-21/Twentieth Century Warfare and Living History Association, ambele din Londra. Vor fi îmbrăcate uniformele celor două blocuri antagoniste, Puterile Centrale (în care se aflau militari germani, austro-ungari, bulgari şi turci) şi Antanta (care cuprindea pe francezi, britanici, ruşi şi români – italienii ne lipsesc de data aceasta!)

Când România a declarat război Imperiului Austro-Ungar, Fundata a fost primul sat din Ardeal cucerit trupele noastre, în noaptea de 14 spre 15 August, de Sfânta Maria Mare. S-au făcut chiar prizonieri: 3 ofiţeri şi 150 de soldaţi cesaro-crăieşti. În acea primă confruntare, când Regimentului 30 Infanterie „Muscel” a primit botezul focului, a avut şi cea dintâi pierdere, şi încă una foarte grea: locotenent colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, adjunctul comandantului, a fost o ţintă uşoară pentru santinelele maghiare când acesta îşi conducea soldaţii, deschizându-şi drum prin întuneric, cu lanterna aprinsă, agăţată de piept. El a fost primul ofiţer român care a căzut la datorie. În faţa Primăriei se află monumentul ridicat în memoria acestui brav militar unde, în prima seară a festivalului, va avea loc o ceremonie în care trupele reunite vor da onorul şi vor depune coroane de flori. În dimineaţa ultimei zile, vor fi depuse coroane de flori la monumentele eroilor locali din preajma bisericii ortodoxe şi de la cimitirul Evanghelic din Râşnov. O altă coroană de flori va fi aşezată la cenotaful Inimii Reginei Maria, săpat în stânca de la Bran, vis-a-vis de castelul îndrăgit atât de mult de suverana ce l-a primit cadou, în 1921, de la autorităţile Braşovului.

Pe povârnişul unui deal din dreapta şoselei ce duce spre inima satului Fudnata vor fi întinse corturi militare iar steagurile fiecărie armate vor flutura deasupra lor. Se vor auzi comenzi sacadate şi zgomot de arme pregătite pentru inspecţie. Acesta va fi cadrul războinic în care se vor găsi turiştii şi amatorii de istorie în dimineaţa de 6 septembrie. Fiecare grup de reînscenare îşi va avea propriul cort, de mari dimensiuni, unde vor fi expuse echipamentul şi armamentul specific precum şi documentaţia privind istoria unităţii pe care o reprezintă. Se va face instrucţie de front şi exerciţii de mânuire a armelor. O bucătărie de campanie va pregăti mâncarea după reţete cazone de epocă iar masa va fi servită în cortul ce va sluji de popotă. Nu sunt admise ustensile moderne, veselă din plastic şi pahare de unică folosinţă. Fiecare soldat – fie el şi de duminică, aşa cum suntem toţi cei adunaţi de această mistuitoare pasiune! – va avea gamela sa din tablă şi tacâmul aferent. Apa se va bea din propriile căni de tinichea sau din plosca de la brâu. Cine nu este pregătit cu aceste piese esenţiale unui ostaş în campanie... riscă să rămână flămând şi însetat.

Dar, după atâta efort, seara trupele se vor relaxa la Căminul Cultural unde va avea loc un concert cu muzică din vremea lui Anton Pann care va umple de amoc inimile sensibile ale camarazilor de arme şi le va întări abnegaţia şi patriotismul pentru a doua zi.

Sâmbără 6 septembrie, spre seară, Râşnovul va intra sub jurisdicţie militară, fiind ocupat de trupele aliate. Domnul Primar Adrian Veştea îşi va îmbrăca uniforma de mare ţinută – formată din redingotă brodată cu fir argintiu la guler şi manşete şi cu bicorn cu galon pe margine – şi va întâmpina autorităţile militare de-o zi. Trupele vor fi trecute în revista şi vor defila prin faţa sa şi a comandantului suprem. Apoi, toate cătanele vor fi duse la cinematograf unde va fi ţinută o conferinţă despre fotografia în timpul Marelui Război şi va rula un film cu subiect contiguu evenimentului comemorat. În dimineaţa următoare, după ceremoniile de la lăcaşurile de cult deja amintite, unităţile se vor deplasa sus, în cetate, unde fiecare grup îşi va ocupa cortul ce i-a fost rezervat şi va purcede la programul prestabilit. Tabăra se va deschide prin intonarea imnurilor din vremea războiului. Instrucţia şi întreţinerea armamentului, patrulările şi serviciul de gardă vor ocupa tot timpul militarilor. Vor exista şi momente de relaxare când oşteanul îşi va putea face portretul „la minut” la fotograful ambulant ce-şi va practica arta în mediul natural. Apoi, va putea trimite acest portret ori vreo carte poştală ilustrată cu imagini din vremea războiului sau cu nobilele chipuri ale suveranilor României – regele Ferdinand şi regina Maria – procurate de la poşta de campanie. Textul către cei dragi îl va scrie cu tocul şi cerneala puse la dispoziţie de oficiul poştal. Dar, pentru a fi respectate strictele regulamente din vreme de război, misiva va purta stampila ubicuei cenzuri militare. Publicul va putea beneficia în egală măsură de serviciile poştei de campanie spre a trimite un suvenir celor dragi, de acasă. Chiar de e timp de război, garantăm primirea expediţiei!

După orele prânzului va fi reconstituită o luptă după toate regulile strategiei folosită în teren accidentat. Aceasta va oferi publicului o felie de istorie vie, aşa cum a fost. Fusilada şi atacurile la baionetă vor da mărturie de bărbăţia ostaşilor din ambele tabere la 1916.

În final, trupele vor fi adunate în careu şi, acelora care s-au remarcat şi prin bărbăţie şi credinţă faţă de Patrie şi drapel, le va fi acordat Semul Onorific pentru 10 ani de serviciu – medalia instituită de Asociaţia „6 Dorobanţi” cu ocazia aniversării deceniului de existenţă.

Aşa că, iubite cetitorule, pregăteşte-ţi raniţa, încinge-ţi centironul, potriveşte-ţi casca ori capela – toate virtuale, evident  – şi, încolonat, alături de alţi camarazi interesaţi de trecut, vino la Fundata şi la Râşnov pe 6 şi 7 septembrie c. spre a intra în istorie, a o înţelege şi a contribui la ea, la fel ca strămoşii tăi de acum un veac.

Fotografii de Michaels Wecker

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO