Ziarul de Duminică

Festivalul „Clara Haskil”, la Sibiu/ de Dorina Călin

Festivalul „Clara Haskil”, la Sibiu/ de Dorina Călin

Autor: Dorina Călin

29.08.2014, 00:15 61

Festivalul Internaţional „Clara Haskil”, care onorează memoria legendarei pianiste de origine română, se va desfăşura în perioada 30 august - 4 septembrie, în Sala Thalia din Sibiu. Mari muzicieni apreciaţi la nivel internaţional - Marina Chiche, Julien Quentin, István Várdai, Tiberiu Soare, Adam Laloum, Alina Azario, François-Xavier Poizat -, precum şi Orchestra Simfonică Bucureşti şi Cvartetul Arcadia vor urca pe scena Festivalului Internaţional "Clara Haskil". Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare, va cânta în concertul de deschidere al festivalului, care va avea loc pe 30 august, de la ora 19.30, în Sala Thalia. Alături de ei va fi violonista franceză Marina Chiche.

De asemenea, lucrări compuse de doi dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români pe plan internaţional, George Enescu şi Dinu Lipatti, vor fi interpretate într-o seară specială. Recitalul susţinut de violonista franceză Marina Chiche şi pianista de origine română Alina Azario va aduce pe scena Sălii Thalia din Sibiu, pe 3 septembrie, de la ora 19.30, celebra „Sonată Nr. 2 pentru Vioară şi Pian în Fa Minor”, de George Enescu, şi „Nocturna în Fa diez minor”, de Dinu Lipatti.

Totodată, Festivalul Internaţional „Clara Haskil” propune publicului o întrepătrundere inedită între arte. La prima ediţie a festivalului, artista de origine franceză Margot Point va expune picturile sale la Sala Thalia din Sibiu.

Primul proiect de talie internaţională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internaţional de Muzică Clasică „Clara Haskil” a luat naştere la iniţiativa pianistei Alina Azario.

Clara Haskil, cea despre care Charlie Chaplin spunea că este „un geniu”, a marcat un secol de muzică internaţională şi a rămas şi astăzi un reper în ceea ce priveşte căutarea perfecţiunii, interpretarea la cele mai înalte standarde şi iubirea necondiţionată pentru muzica clasică.

Festivalul Internaţional „Clara Haskil” îşi propune să unească muzicieni internaţionali şi români pe scena Sălii Thalia din Sibiu şi să ofere publicului un tip de emoţie care poate fi trăit numai în intimitatea sălii de concert, într-un schimb direct între artist şi ascultător.

Prestigioase instituţii s-au alăturat demersului organizatorilor festivalului, în efortul de a readuce numele Clarei Haskil în România şi de a îl repune în valoare, printre acestea numărându-se Fundaţia Internaţională „Clara Haskil” (Elveţia), Ambasada Elveţiei în România, Ambasada Israelului în România şi Institutul Francez.

Biletele pentru Festivalul Internaţional „Clara Haskil” sunt disponibile pe Eventim.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO