Ziarul de Duminică

FESTIVAL / Primul gong la Zile şi Nopţi de Literatură

13.05.2009, 15:07 26

 
Evenimentul va reuni şaizeci de participanţi din ţară şi de peste hotare (din Belgia, Chile, Franţa, Germania, Israel, Japonia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovenia, SUA, Ungaria), acoperind intreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor şi prozatorilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviulinvită la o dezbatere privind Literatura şi politicUL – Cât respectăm, cât criticăm. Opinia cea mai răspindită este că scriitorul este un opozant prin insăşi natura artei sale, altfel spus, un cenzor moral al societăţii. Acest rol este cu atit mai evident in cazul literaturii politice sau care comportă o temă politică. O intrebare este dacă scriitorul este un opozant cu orice preţ, dacă atitudinea lui constă inevitabil intr-un refuz al ordinii consacrate sau al puterii. Intrebarea revine la a şti dacă scriitorul nu trebuie cumva să fie neutru, să acorde respect in măsura in care critică. Şi, mai ales, la a conveni asupra limitelor (există ele, in definitiv?) corectitudinii politice, morale, religioase sau, dacă preferaţi, ale dreptului la blasfemie.
Ultima zi va fi dedicată ceremoniei de decernare a premiilor: Marele Premiu OVIDIUS, unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor (in valoare de 10.000 de euro); Premiul Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Municipiului Mangalia (in valoare de 5.000 de euro).
 
Partenerii tradiţionali sunt şi anul acesta Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Mangalia şi Institutul Polonez. USR a mai incheiat parteneriate şi cu Editura Curtea Veche şi Editura Paralela 45, bucurându-se de asemenea de sprijinul Directoratului General al Cărţii şi Bibliotecilor – Ministerul Culturii din Portugalia. Toţi partenerii sunt şi coorganizatori ai ediţiei 2009.
Parteneri media: „România literară", „Ramuri", „Noua Literatură", şi agenţia Cook Communications.
Alături de Uniunea Scriitorilor se regăsesc şi anul acesta Hotel President (Mangalia) şi Hotel Cocor (Neptun).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO