Ziarul de Duminică

„Ferestre” la Elite Art Gallery/ de Ziarul de duminică

Mariana Gavrilă Vesa – La fereastră

Expoziţia colectivă „Ferestre”

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:41 57

În perioada 26 martie - 16 aprilie, Elite Art Gallery prezintă expoziţia colectivă „Ferestre”. Expoziţia reuneşte o varietate de abordări născute din explorarea luminii interioare şi a simbolisticii spirituale. Seria de lucrări expuse face o trecere prin mai multe tehnici artistice, de la pictură în ulei la instalaţie şi sculptură. Artiştii care expun sunt: Doina David, Corina Preda-Perianu, Vlad Dan Perianu şi Mariana Gavrilă Vesa.

 

Doina David ne încântă cu o abordare modernă a simbolului crucii, studiind reprezentarea crucifixului ca simbol al bucuriei, al renaşterii, nu doar al răstignirii. Artista creează instalaţii care ilustrează această viziune plină de lumină, utilizând lemn şi alte materiale naturale şi exploatând, totodată, darul nativ pentru pictura detaliilor fine.
 

Corina Preda-Perianu studiază plasticitatea arhitecturii lăcaşurilor de cult, surprinzând în tuşe picturale frumuseţea şi abundenţa cromatică a interioarelor. În picturile sale în ulei, atenţia pentru detaliu se împleteşte cu sintetizarea formei şi evidenţierea esenţei acesteia prin stilizare. Rezultatul este o abordare proaspătă a motivului ecleziastic, reunind estetica picturii contemporane cu cea spirituală.
 

Vlad - Dan Perianu explorează şi latura tridimensională a expresiei artistice, transpunând motive de inspiraţie spirituală în sculpturi puternic stilizate. Lucrările artistului sunt marcate de supleţea formei şi de interesul pentru plasticitatea materialelor, transmiţând căldură şi speranţă prin încărcătura simbolică şi  estetică.
 

Mariana Gavrilă Vesa expune picturi din seria „Arhetipuri – Relicvare, gesturi şi semne”. Artista investighează nostalgia pentru locul în care a copilărit, pentru casa bunicilor şi universul acestor amintiri, o lume învăluită în detalii de însemnătate personală, marcată de simboluri folclorice şi lumină. Ştergarele tradiţionale reprezintă o temă predilectă, purtând un loc aparte în sufletul artistei. Pictura Marianei Vesa transmite, dincolo de evidentele calităţi plastice şi decorative o anumită stare primordială la care ne putem raporta  cu toţii, pentru că ne invită la o introspecţie care ţinteşte amintirile latente de început de viaţă. Prin studierea acestor fragmente de memorie, artista reînvie elementul de puritate al vârstei fragede,  îndemnându-ne la meditaţie nostalgică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO