Ziarul de Duminică

„Feminitate şi împodobire” la Milano/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

17.03.2016, 23:59 98

Unul dintre cele mai mari şi mai noi muzee din Milano –  Museo delle Culture del Mondo (MUDEC) – Muzeul Culturilor Lumii a găzduit timp de mai mult de două săptămâni expoziţia etnografică românească Feminitate şi împodobire care s-a bucurat de un important şi real succes din partea vizitatorilor capitalei lombarde. Organizată de Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti, Institutul Cultural Român şi de Cercetare Umanistică din Veneţia – coordonator Mihai Stan –  având colaborarea Asociaţiei Forum Città Mondo din cadrul Primăriei milaneze,  a Centrului Cultural Italo Român şi a Consulatului General al României din Milano care a patronat această manifestare – expoziţia deschisă în perioada 27 februarie-13 martie 2016 a reprezentat o autentică carte de vizită a României şi a valorilor sale culturale.

Publicul larg italian, turiştii străini dar şi stilişti, creatori de modă, elevi de la şcolile de modă din Milano şi Torino, etnografi, antropologi, jurnalişti au apreciat deopotrivă frumuseţea şi arta românească, o adevărată „surpriză şi încântare” pentru cei care nu cunoşteau costumele tradiţionale ale ţării noastre. Pe parcursul celor două săptămâni în care expoziţia a fost deschisă, cei circa 1.500-1.600 de vizitatori au intrat în contact cu frumuseţea costumelor tradiţionale, cu meşteşugul şi arta populară, majoritatea lor fiind interesaţi şi de istoria poporului român, de aspectele latinităţii, de diferite momente istorice comune, de aspectele multiculturale pe care le comportă unele regiuni ale României reflectate în câteva dintre costumele expuse. 

Un interes particular s-a remarcat şi din partea unor etnologi interesaţi în cercetarea diferitelor popoare europene, a aspectelor precreştine, elementelor de sacru şi profan în tradiţia şi folclorul naţional.

„Era cu totul firesc ca această expoziţie să se regăsească în spaţiile Muzeului Culturilor din Milano – a declarat la inaugurare Anamaria Maggiore, director al  instituţiei – ţinând seama de faptul că muzeul prin conceptul care îl defineşte tinde să aducă în atenţia vizitatorilor specificul, identitatea culturilor lumii.”

Cu ocazia zilei de 1 martie, un laborator de mărtişoare a fost organizat pe tot parcursul zilei prin contribuţia prof. Mariana Paliev, moment care s-a bucurat de atenţia vizitatorilor, aşa cum în momentul inaugurării –  grupul Şezătoarea  românească din Milano a încântat publicul prezent cu mărţişoare confecţionate pentru cei prezenţi.

Voluntari din cadrul Centrului Cultural Italo Român din Milano: Felicia Chiciorongea care a realizat mai multe reportaje video din timpul expoziţiei, Mariana Paliev, Mihaela Tudose, Cătălina Munteanu, Doiniţa Ionet, Cătălin Ţugurlan, grupul Sezătoarea românească şi-au adus contribuţia lor pe parcursul prezentei expoziţii. Aceasta s-a bucurat şi de atenţia mass-media române şi italiene. TVR Internaţional a dedicat spaţiu în emisiunea Corespondent TVRI importanţei evenimentului de la Milano care a atras atenţia şi interesul publicului italian, prin invitaţia în cadrul ei a prof. Paula Popoiu, director al Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO