Ziarul de Duminică

Fascinaţie pe Amazon/ de Stelian Ţurlea

Fascinaţie pe Amazon/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

28.11.2013, 23:58 58

Publicat în 2011, finalist la Orange Prize for Fiction, 2012 şi la Wellcome Trust Book Prize, 2011, romanul „Fascinaţie” (State of Wonder) *) a fost inclus pe listele: Time Magazine's Best Books of the Year, 2011, Publishers Weekly's Top 10 Books, 2011, Amazon Best Books of the Month, June 2011,Christian Science Monitor Best Books, 2011,  Barnes & Noble Bestsellers, 2011, Salon Book Award, 2011, O, The Oprah Magazine Best Summer Books, 2012 şi este în curs de traducere în peste 30 de ţări.

 „Captivantă odisee exotică – scriu editorii ediţiei române –, magistrală proză de atmosferă care surprinde magia, dar şi ororile junglei amazoniene, este un roman provocator despre moralitate şi  miracol, adevăr şi iubire, ştiinţă şi sacrificiu. Dincolo de apele năvalnice şi anacondele gigantice din Rio Negro, un savant enigmatic descoperă formula unui medicament care poate schimba viaţa femeilor pentru totdeauna. Experimentele doctorului Annick Swenson sunt însă învăluite de mister, căci ea refuză să ţină legătura cu finanţatorii proiectului. Trimisă pe urmele faimoasei cercetătoare, tânăra Marina Singh va întâmpina, în inima întunericului, provocări peste puterea ei de imaginaţie.”

Prin urmare, un roman în care cititorul găseşte mister, aventură şi ştiinţă, povestea unui obstetrician ajuns om de ştiinţă farmacolog, plecat în junglă în căutarea unui coleg despre s-a aflat, fără nicio diovadă, că ar fi murit şi a echipei de cercetători care, de mulţi ani, caută acolo un medicament revoluţionar. Anume un medicament care să înlăture menopauza femeilor, care pot fi astfel capabile să nască la orice vârstă. Şefa echipei de pe Amazon, care trăieşte de decenii în mijlocului unui trib lakashi, experimentează pe propria-i piele medicamentul descoperit în urma observaţiiilor făcute, anume că femeile tribului rod coja moale a unui copac unic, aflat pe un perimetru restrâns numai în acea zonă. Şi, la şaptezeci şi trei de ani, rămâne însărcinată şi chiar naşte, prin cezariană, un copil monstru. Luptă cu natura şi cu Dumnezeu? E etic să intervii în viaţa unei femei?

Romanul e dens, uimitor, bine scris, cu caractere puternice, convingător şi mai presus de toate are şi o rezolvare a dilemelor de mai sus, cu un final pe măsură.

Iată un exemplu de stil: „În amurg insectele cu sau fără carapace au năvălit ca o tornadă,  înţepături şi pişcături, ţiuitul, zumzetul şi bâzâitul, absolut toate şi-au deschis aripile din hârtie şi au zburat cu o viteză inimaginabilă în ochii, gurile şi nasurile singurelor trei fiinţe umane pe care izbutiseră să le găsească. Easter şi-a pus din nou tricoul, pe când doamna doctor Swenson şi Marina şi-au înfăşurat capetele, aidoma unor beduini în furtună. Când s-a întunecat de tot, doar insectele induse în eroare s-au mai năpustit asupra oamenilor din barcă, pe când celelalte au ales să-şi sfârşească vieţile izbindu-se în cele două lumini strălucitoare şi fierbinţi de pe părţile laterale ale bărcii. Noaptea răsuna de pocnetele necontenite ale corpurilor care se izbeau de sticlă.”

În vârstă de 50 de ani, Ann Patchett, originară din Los Angeles, şi-a început cariera literară încă din studenţie. „Fascinaţie” este al cincilea său roman. În 2012, numele ei figurează pe lista celor mai influente 100 de personalităţi din lume apărută în revista „Time”.

 

*) Ann Patchett – Fascinaţie. Traducere din engleză şi note de Carmen Toader. Editura Humanitas fiction, colecţia „Raftul Denisei”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO