Ziarul de Duminică

Facerea şi desfacerea unui mit/ de Ziarul de duminică

Facerea şi desfacerea unui mit/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.01.2016, 00:06 227

Lucian Boia – Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit, Editura Humanitas

Despre Mihai Eminescu s-a scris în fel şi chip, mai ales în ultima jumătate de veac, poetul ajungând un fel de piatră de încercare pentru intelectualul român din vremurile moderne – susţine istoricul Lucian Boia într-o carte în care trece în revistă şi detractările şi glorificările.

„Eminescu nu este doar un mit, îşi încheie el pledoaria. Există încă şi un Eminescu adevărat, care abia se întrevede acoperit de imensa construcţie mi­tologică al cărei prizonier a devenit. Avem în cazul lui un extraordinar exemplu al modului cum se construieşte şi se amplifică un mit, pur şi simplu fiindcă este nevoie de el. A fost nevoie de Eminescu, de Eminescu cel mitificat, într-o cultură mică, dornică de afirmare şi de recu­noaştere, dar încă nesigură pe mijloacele ei. O cultură mare şi lipsită de complexe s-ar fi sim­ţit, dimpotrivă, sărăcită punându-se toată sub semnul unui singur şi desăvârşit spirit tutelar. Astăzi, mitul acesta, atâta vreme netulburat şi masiv, e pe cale de a se disloca. Pentru unii, nevoia de Eminescu e mai mare ca oricând (dacă nu vrem să ne pierdem identitatea într-o lume globalizată şi uniformizatoare), pentru alţii (care-i consideră poezia desuetă şi ideologia cu totul nerecomandabilă) nu mai e nevoie câtuşi de pu­ţin. Şi cu siguranţă sunt tot mai mulţi cei care n-ar şti să spună dacă mai e sau nu nevoie, pentru simplul motiv că subiectul a încetat să-i intereseze. Caracteristic e însă că şi unii, şi al­ţii îl citesc tot mai puţin pe Eminescu, pe po­etul Eminescu (iar versurile sale pe de rost, ca pe vremuri, câţi le-or mai şti?). Şi mitologia emi­nesciană, şi antimitologia (care nu e de fapt de­cât o mitologie răsturnată) par a uita că mai înainte de a fi un mit (construit de alţii) Emi­nescu a fost, a fost cu adevărat, un remarcabil poet. Eminescu poetul e singurul nucleu cu ade­vărat autentic, în jurul căruia s-a adunat trep­tat, justificat sau nu, întreaga mitologie.

Va veni poate vremea când vor obosi şi cei care-1 înalţă atât de sus, şi cei care-1 coboară atât de jos, iar Eminescu va reveni la condiţia lui originară. El e pur şi simplu, atât şi nimic mai mult (dar nu înseamnă deloc puţin), un mare poet romantic, cu siguranţă cel mai de seamă, şi încă de departe, pe care l-a dat lite­ratura română în epoca ei clasică.”

 

Poţi fi sau nu de acord cu ideile istoricului Lucian Boia din această carte, sigur se vor isca discuţii aprinse pe marginea ei. Dar fără discuţie, este o carte utilă, necesară, fie şi pentru că trece în revistă tot ce s-a comentat despre Eminescu (sau, mai degrabă, cum însuşi autorul precizează, „nu tot ce s-a scris despre Eminescu, ci doar ceea ce a înrâurit demersul mitologic.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO