Ziarul de Duminică

Expoziţii bucureştene/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

25.12.2014, 23:49 50

Antiteze

La Muzeul Naţional Cotroceni, în Salonul Cerchez, s-a deschis expoziţia de pictură şi grafică „Antiteze“ semnată de pictorul Ion Gîtlan şi graficiana Andreea Gherghel.

Pictorul Ion Gîtlan s-a născut în 1946 la Cernavodă, judeţul Constanţa. Cu o carieră artistică de peste 35 de ani, expune tablouri pictate în tehnica ulei pe pânză. Cu numeroase participări la expoziţii de grup, în ţară şi străinătate, în prezent artistul se află la cea de-a unsprezecea expoziţie personală. Maestrul Ion Gîtlan abordează în creaţia sa peisaje, străzi, case, flori, vase cu flori, naturi statice etc.

Critica de specialitate este de părere că „el vede peisajele şi este atât de atras de ele încât nu se poate desprinde până când nu vine în atelierul lui şi le redă pe pânză. Genul artistic pe care îl abordează este de mare sensibilitate şi de mare fineţe“ (dr. Marius Tiţa – 2011); „Tablourile expuse de Ion Gîtlan  sunt expresia unei iubiri imense faţă de frumuseţea lumii care ne înconjoară; el construieşte un univers curat, de o armonie clară şi seducătoare” (Victor Rădulescu – Flacăra 1986).

Pictorul Ion Gîtlan a fost şi participant la Revoluţia din decembrie 1989, şi este tatăl lui Mihai Gîtlan, primul erou ucis la Sala Dalles, la 21 decembrie 1989.

Graficiana Andreea Gherghel este născută în Bucureşti, în 1982. După absolvirea Liceului de Artă Plastică „Nicolae Tonitza” – secţia Grafică a urmat cursurile Universităţii Naţionale de  Arhitectură  „Ion Mincu“ şi, ulterior, Facultatea de Scenografie din cadrul UNARTE Bucureşti. Din 2004 şi până în prezent, este scenograf de televiziune şi film.

Andreea Gherghel este deţinătoare a unor premii naţionale şi internaţionale pentru scenografie. De-a lungul anilor, Andreea Gherghel a îmbinat munca de pe platourile de filmare cu preocupările legate de arta plastică, participând la numeroase expoziţii de grup.

Prezenta expoziţie este prima personală, în care artista expune lucrări de grafică în tehnică mixtă – colaj şi peniţă, gravuri aquaforte, pointsech şi aquatinta.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 18 decembrie 2014 - 31 ianuarie 2015, şi va putea fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.30 - 17.00. (foto 1)

 

„Caleidoscop de iarnă”

În perioada 11decembrie 2014-24 ianuarie 2015, Galeria Artfooly, The Slice of Art Gallery, găzduieşte expoziţia „Caleidoscop de iarnă”. Caleidoscopul este alcătuit din picturi, sculpturi, desene, acuarelă, ilustraţie, colaj, porţelan, bijuterie şi jucării, lucrări ale artiştilor din Bucureşti, Cluj şi Iaşi: Z. Cristu, Arina Gheorghiţă, Lucia Lobonţ, Codrin Mircea, Cristian Orza, Eugenia Rădulescu, Cristina Terecoasă, Ciprian Udrescu. (foto 2, 3)

 

Forţa, lumea şi papesa Viviana Druga

„Forţa mângâie Leul cu o mână pe cap iar cu cealaltă sub bărbie. Bestia e îmblânzită sub privirea ei senină şi încrezătoare. Degetul ei mare de la mâna stângă e vopsit în roşu, la fel ca degetul mare de la piciorul drept. Goală, acoperită neglijent doar cu o eşarfă, Lumea pluteşte într-un văzduh albastru. În jurul ei se leagă o coroană de lauri, iar ea dansează triumfătoare sub privirile: Păsării (intelectul), Îngerului (iubirea), Boului (nevoile corpului) şi Leului (sexualitatea, creativitatea). De o paloare virginală, chipul Papesei oglindeşte culoarea oului pe care îl cloceşte. În mâini ţine o carte deschisă, însă privirea ei fixează un interlocutor absent. Papesa poartă o mantie albastră şi un veşmânt roşu, spre deosebire de Papă care poartă o mantie roşie şi un veşmânt albastru.”

Viviana Druga ne-a citit în cărţi de tarot.

Cele trei cărţi enumerate în titlu reprezintă destinul Atelier 35, str. Şelari. Expoziţia este deschisă între 20 decembrie şi 7 februarie. (foto 4)

Viviana Druga este cunoscută publicului pentru proiectele sale cu tendinţă activistă, încă din 2006. Abordează turnura mistică după ce emigrează la Marsilia, unde lucrează cu designerul Tata Christiane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO