Ziarul de Duminică

Expoziţie în expoziţie – „Another Language” (Buzu)/ de Ziarul de duminică

Expoziţie în expoziţie – „Another Language”...

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2014, 00:06 37

Un public numeros format din iubitori ai artei plastice, colegi, prieteni şi necunoscuţi s-au înghesuit în cocheta sală de expoziţie din cadrul Galeriilor Comerciale de lux ale hotelului „Marriott”: Ana Ştefania Andronic (BUZU) la cea de-a treia sa prezenţă în această selectă ambianţă, cu o demonstraţie de virtuozitate şi originalitate.

Artista a optat acum pentru o selecţie din seria lucrărilor „Another Language” – prezentate în premieră anul trecut la Bochum, în Germania. Lucrările sunt realizate într-o tehnică spectaculoasă care, prin utilizarea iluminării UV, scoate în evidenţă detalii altfel invizibile. Toate au fost încadrate de o decoraţie tip street art, realizată direct pe pereţii vopsiţi în negru ai galeriei. Pereţii au fost decoraţi cu motive şi simboluri desenate cu tuşe albe pe fondul negru al încăperii, iluminarea UV a tablourilor creând o ambianţă surprinzătoare şi expresivă. Schiţele „toxo-grafice” - cum le-a intitulat artista - fac parte dintr-un ciclu pe care l-a experimentat în ultima vreme prin diverse alte spaţii expoziţionale, cu real succes. Practic, o „expoziţie în expoziţie”, care dezvăluie deosebita abilitate a artistei de a îmbina tehnici şi genuri diferite într-un spectacol imagistic surprinzător de unitar.

Lucrările lui Buzu iau naştere din „întuneric”, de aici pornind simboluri şi ideea călătoriei. Buzu a folosit o gamă restrânsă de culori fosforecente, adeseori respinse, în general, fiind o cale greşită în pictură, tocmai pentru a schimba cursul lucrurilor şi a încerca să le ofere o altă valoare. Lucrările au luat formă şi viaţă prin subiect, culoare şi intervenţie optică, mergând pe ideea naşterii din întuneric, precum viaţa.

„Acest experiment vizual, completat de o instalaţie cu lumini ultraviolete, l-am denumit, după multe căutări – Another Language (o altă limbă) – un limbaj comun, cunoscut de creierul uman, dar neaccesat de conştiinţă. Aceste lucrări au fost construite pe ideea perspectivei repetitive percepută de orice creier. De ce este comună? Pentru că toţi accesăm acelaşi limbaj, pentru că toţi arătăm la fel, gândim la fel, construim la fel, „mâncăm” la fel şi pentru că suntem curioşi cu ceva ce ştim deja, dar nu vrem să acceptăm... în artă nu există puncte, există virgulă şi spaţiu."

Picturile sunt realizate în acrilice pe carton, pânză şi placaj. Texturile şi culorile sunt realizate prin folosirea „loviturilor” de pensulă şi conferă aparenţe de sticlă metalizată, texturi de catifea, mătase şi alte materiale. Lucrările sunt proiectate pentru a fi văzute în trei modalităţi: la lumina zilei, cu folosirea lămpilor UV şi în semiîntuneric.

Vizitatorii au remarcat originalitatea şi sugestivitatea acestor experimente artistice. Ochiul atent al curatoarei Adriana Oprea a analizat „la rece” rezultatul experimentului şi i-a întărit acesteia convingerea că se află pe drumul cel bun al afirmării depline. Marian Constantinescu, redactorul şef al Revistei „Traveller Magazine” a dorit să sublinieze originalitatea creaţiei artistei: „Prin natura profesiei, călătoresc mult şi am prilejul să iau pe viu pulsul evoluţiilor din arta plastică. Ceea ce am văzut aici corespunde turneului pe care l-am sesizat de pildă, în galerii din Statele Unite. Cred că artista ar trebui să se gândească deja la o prezentare într-unul din centrele tradiţionale ale plasticii, ca, de pildă, marea metropolă Chicago.” 

Expoziţia „Another language – Cu alte cUVinte” va fi deschisă pentru public până la jumătatea lunii august. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO