Ziarul de Duminică

Expo Maratonul clujean la linia de sosire…/de Radu Constantinescu

Expo Maratonul clujean la linia de sosire

Expo Maratonul clujean la linia de sosire

06.06.2013, 23:55 52

Moment de mare emoţie în această seară în saloanele celebrului monument istoric din Cluj, Casa Matei Corvin. Expo Maratonul clujean, ajuns la final, îşi va desemna câştigătorii în ambianţa singurei clădiri civile a perioadei gotice care se mai păstrează în oraş, locul în care s-a născut viitorul rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara.   

De la bun început trebuie să recunoaştem că ideea în sine, a unui maraton plastic, este una demnă de Cartea Recordurilor. Căci nu-i puţin lucru să reuşeşti să aduci în faţa publicului pe parcursul a trei săptămâni nu mai puţin de 16 expoziţii, de o varietate excepţională, de concepţii şi genuri diferite (pictură, grafică, sculptură, ceramică, foto-video, design, design-textil), într-o succesiune uimitoare de linii, forme şi culoare.

Să o luăm însă metodic căci demersul organizatorilor, cu totul inedit în peisajul nostru cultural, merită o atenţie specială. Aşadar, ce este Expo Maratonul ? Sugestia sportivă din titlu nu reprezintă o simplă metaforă. Manifestarea se doreşte (şi chiar reuşeşte!) a fi o întrecere, o competiţie cu profil artistic de proiecte expoziţionale individuale la care iau parte studenţi şi masteranzi ai Universităţii de Artă si Design din Cluj Napoca. De altfel, organizatorii manifestării sunt amintita Universitate, împreună cu  Galeria Casa Matei, beneficiind de finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Ajuns la cea de a treia ediţie, Expo Maratonul s-a desfăşurat între 14 mai şi 7 iunie după o formulă organizatorică riguroasă: în fiecare zi de marţi şi de joi au fost vernisate câte două expoziţii.

Evenimentul a propus şi a realizat un exerciţiu de vizibilitate pentru tinerii plsticieni. Practic, este vorba despre oferirea unei platforme concrete de lansare tuturor acestor creatori aflaţi la începutul drumului lor artistic, despre crearea unei motivaţii care să le potenţeze entuziasmul. Şi, nu în ultimul rând, este vorba despre crearea unui spaţiu în care să se poată închega un dialog real cu publicul larg. Aceasta nu este o simplă afirmaţie retorică, pentru că Marele Premiu, constând într-o călătorie de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneţia, va fi acordat nu de profesorii Universităţii sau de critici, ci pe baza votului publicului care s-a perindat prin sălile de expoziţie de-a lungul celor trei săptămâni ale Maratonului… Şi vă asigur că mii de iubitori ai artelor plastice au fost prezenţi la vernisajele de la Casa Matei. Dintre aceştia, 3.000 şi-au exprimat opţiunile pe buletine de vot! Juriul va avea serios de numărat…

Iar pentru că am revenit la premiile despre care aminteam la început, mai trebuie spus că în această seară vor mai fi decernate premiile AFCN, al juriului, al sponsorului principal Rembrandt Graphic Centre, ca şi ale partenerilor Expo Maraton 2013: Institutul Polonez Bucureşti, Ambasada Finlandei, Institutul Francez Cluj Napoca, Centrul Cultural German Cluj Napoca, Bazis Contemporary Art Studio, Lateral Art Space şi galeria Şoimii Patriei. Unul din cei 16 expozanţi va pleca la Veneţia, alţii vor fi recompensaţi cu diplome şi stimulente, restul se vor mulţumi doar cu aplauzele. Dar aşa se întâmplă într-o competiţie autentică, sportivă sau artistică. Important este să participi !        

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO